"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява

Ако държавата ще се грижи за паметника, социалистите не били против
Обновена: 12 юли 2017 14:38 | 12 юли 2017 11:00, Камелия Цветанова
124
"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява
Снимка: архив Булфото

Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, поискаха паметникът на Бузлуджа да се ремонтира и да стане държавен музей. Социалистите пък, които искат да си върнат собсвеността върху "чинията", дадоха да се разбере, че нямат против, стига държавата да се грижи за него.

Това стана ясно от изказвания на депутати в парламента.

"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон, но върхът е наситен с много исторически събития от различни епохи и това съоръжение на върха не трябва да принадлежи само на една партия", отсече от името на своите Милен Михов.

Още по темата
Той призова отговорните институции – изпълнителната власт и областния управител на Стара Загора, да предприемат съответните действия за опазване на паметника, който е частна държавна собственост.

"Обектът в момента е в състояние на разруха, представляваща риск за посетителите, това не е паметник на културата, но има открояваща се публична значимост, той е свързан и с отстояването на борбата срещу османското владичество, с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, със социалдемократическото движение", коментира патриотът.

Михов отсече, че патриотите настояват с цел да не се допусне "парцелиране на историческата памет на връх Бузлуджа" паметникът да се ремонтира и да стане музей, но в условията на призрачност и дебат.

Оказа се, че въпреки претенциите си към "чинията" на Бузлуджа, от БСП нямат нищо против паметникът да остане държавна собственост, стига обаче тя да се грижи за него.

Според Антон Кутев Обединени патриоти, които са коалиционен партньор на ГЕРБ, трябва да се разберат с премиера Бойко Борисов, защото в крайна сметка разговорите на БСП са именно с него.

"Досега "Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно, защото държавата на може да се справи", отсече Кутев.

Според него, ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, социалистите ще им помогнат, защото искат само "да бъде съхранена паметта".

Кутев смята, че дори БСП да поеме грижата за паметника, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му, защото в момента е опасен.

"Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България", отсече той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
5
 
! Отговори
я па ти преди 6 години
До АнонименНе обиждай цв и кака бб!!!
82
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз побезочливо, нагло и крадливо същество от" комунист" не съм виждал! А вие?
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВместо 200 милиона лева държавни пари за 100 партии и 50 милиона лева за избори, може само 1 партия БКП както си беше преди 1989 г. и ще се икономисат пари за паметниците, музеите и за 1300 г.
80
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На пенсиите трябва да се ограничи достъпа до интернет.Свободното време ги развращава.
79
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Oт къде на къде ще плаща народа за за безмозъчният проект на и.диотите-комунисти, из.рали хиляди тонове бетон и желязо на върха на планината?Кому е нужно това безумие?Да си събират пари и да го правят!А банкянската мутра да не пръска народните пари за всякакви глупости, но и той е същият боклу.-комунист!
78
3
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Лошото е,че в БГ има *** и "БИВШИ" ***-те отидоха в ГЕРБ,ПАТРИОТИ,СДС,ДПС,ДОСТ,ЕВРОРОМА и т.н. С такива "политици" НЯМА да се оправим! По принцип ДЕМОКРАЦИЯТА(истинската) е по-добре от СОЦИАЛИЗМА,но в БГ понеже НЯМА демокрация .... беше по-добре през времето на Тодор Живков! Това е истината!!! ☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
77
3
 
11
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
Давайте им я и да отлитат с нея.
76
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой и за какво му е нужен този "паметник"?
75
6
 
5
 
! Отговори
до 84 преди 6 години
Прав си. Това е най-рационалното. Като музулея.
74
4
 
6
 
! Отговори
Прагматик преди 6 години
Защо просто не се обяви на търг. Все ще се вземат някакви пари, вместо да се харчат излишно.
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тротил - евтино, бързо и грозотията заминава в небитието, където й е мястото.
72
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще икономисат от партийна субсидия за ГЕРБ, СДС и ДПС и ето парите за паметника.
71
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За саниране ГЕРП наляха 10 милиарда държавна пара в частни имоти а за 1 паметник нямат 10 милиона лева за ремонт
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да има призиви за дарения за лечение, приходите от паметника може да отиват за деца нуждаещи се от лечение, какво пречи.Там ще има много посетители за космическата станция и приходите ще са големи.
69
2
 
6
 
! Отговори
Циник до 73 и 75 преди 6 години
До 73....ти за Швейцария - не си коси ***!Те забраниха строежа на джамии...бурки...А вие ( пребоядисаните ***) ни спретнахте ДПС...ДОСТ...И ЕВРОРОМА!!!*** - за Швейцария се притеснил!До 75...така сте свикнали - анонимни , подли мижитурки...доносници срещу собствените си бащи, майки, братя , и сестри!Къде е лъжата бе даул?
68
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Обещаваш 300 лв. минимална пенсия и влизаш във властта. След това свободно се разпореждаш с харченето на данъците на данъкоплатци, които могат да плащат и за музей на връх Вихрен примерно.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ааааа,държавата се усети,че може да печели от този паметник и затова ще го прави музей.А 25 години бягаха от него като дявол от тамян.
66
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 72 преди 6 години
Изкорениха....духa, гордоста, и гражданското съзнание на народа!!!! Даже по турско ( с над 100 възстания ) българите бяха НАРОД!!!! Вие ги превърнахте в подло, егоистично , мучащо стадо от доносници!!!Па и нагли сте!!
65
3
 
5
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ако това стане ГЕРБ окончателно ще се демаскират като шофьорско-охранителна фракция на БСП. Да ни задължат да плащаме за поддръжката на партийния паметник на БКП ! Не стига че го построиха с наши пари без да ни питат!Да си го ремонтират от членския внос и дарения на червените милиардери!
64
1
 
4
 
! Отговори
До циник преди 6 години
Човек които говори неистини се нарича лъжец, така че най- добре си смени името.