"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява

Ако държавата ще се грижи за паметника, социалистите не били против
Обновена: 12 юли 2017 14:38 | 12 юли 2017 11:00, Камелия Цветанова
124
"Чинията" на Бузлуджа – държавен музей! Властта предлага, БСП се съгласява
Снимка: архив Булфото

Патриотите, които са част от управляващото мнозинство, поискаха паметникът на Бузлуджа да се ремонтира и да стане държавен музей. Социалистите пък, които искат да си върнат собсвеността върху "чинията", дадоха да се разбере, че нямат против, стига държавата да се грижи за него.

Това стана ясно от изказвания на депутати в парламента.

"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон, но върхът е наситен с много исторически събития от различни епохи и това съоръжение на върха не трябва да принадлежи само на една партия", отсече от името на своите Милен Михов.

Още по темата
Той призова отговорните институции – изпълнителната власт и областния управител на Стара Загора, да предприемат съответните действия за опазване на паметника, който е частна държавна собственост.

"Обектът в момента е в състояние на разруха, представляваща риск за посетителите, това не е паметник на културата, но има открояваща се публична значимост, той е свързан и с отстояването на борбата срещу османското владичество, с присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, със социалдемократическото движение", коментира патриотът.

Михов отсече, че патриотите настояват с цел да не се допусне "парцелиране на историческата памет на връх Бузлуджа" паметникът да се ремонтира и да стане музей, но в условията на призрачност и дебат.

Оказа се, че въпреки претенциите си към "чинията" на Бузлуджа, от БСП нямат нищо против паметникът да остане държавна собственост, стига обаче тя да се грижи за него.

Според Антон Кутев Обединени патриоти, които са коалиционен партньор на ГЕРБ, трябва да се разберат с премиера Бойко Борисов, защото в крайна сметка разговорите на БСП са именно с него.

"Досега "Бузлуджа" беше държавна собственост и виждаме резултата. Ние в края на краищата имаме разговори с Борисов. Той е предприел действия за връщане на паметника точно, защото държавата на може да се справи", отсече Кутев.

Според него, ако патриотите имат идеи как да направят паметника действащ и как да съхранят паметта, социалистите ще им помогнат, защото искат само "да бъде съхранена паметта".

Кутев смята, че дори БСП да поеме грижата за паметника, това не означава, че държавата трябва да избяга от отговорност да подпомогне за съхраняването му, защото в момента е опасен.

"Този паметник не е на БСП, независимо дали ще бъде върнат или не. Това е паметник на цяла България", отсече той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
9
 
! Отговори
гонзо преди 6 години
Защо ми се струва, че около този паметник просто замириса на пари и затова е цялата олелия. Напоследък там ходят доста туристи, защото им е интересно да видят съоръжението като връх на комунистическата простотия
22
4
 
9
 
! Отговори
Циник до Зидаромазач преди 6 години
...и останалите недоизмрели червени пиявици!Толкова сте нагли, че само бездънната ви глупост може да засенчи наглостта ви!Огледайте се бе овци! Четете ли колко ви обичаме? Ако се давите - бихме ви подарили по 1 гюле....за разлика от вас - ние сме милосърдни - няма да ви мъчим!Докато ви има - България трябва да се срамува!
21
4
 
5
 
! Отговори
трътлю преди 6 години
Да се качват и да отлитат, те си знаят на къде.
20
2
 
1
 
! Отговори
Всички преди 6 години
До Целият народ- А за държавата- прав си-Тя грябва да се обгрижи добре и .....
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Нагъл - по-нагъл - комунист!..де го, че от 28 години не съм го срещал! Аааа, оня с майбаха ли и швейцарските сметки, или съсела дето нямаше и един работен ден?!
18
4
 
6
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 6 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
17
4
 
6
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 6 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон,..е немам коментар на това! е как да не се кланят на този паметник , олицетворение на "престъпен режим" в чиято идеология те дефкто никога не са вярвали, но който "престъпен режим" им позволи да ограбят мечтите и бъдещето на хората, които вярваха!бсп, партията на съвременната буржоазия- няма бъдеще в лявото пространство и не може да има претенции за това ляво пространство!
15
6
 
6
 
! Отговори
Зидар преди 6 години
До *** При комунизма не е построеун нито един затвор, нито един латер.Всичко беше наследено от вашите деди от преди 9.9. 1944г.
14
3
 
7
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Ако за пребоядисването на тази петолъчка се наложи помоща на автокран бъдете сигурни, че него никой нема да подпали.
13
5
 
9
 
! Отговори
БСП-жалка преди 6 години
БСП собствената си чиния на Бузлуджа не могат да поправят, пък щели България да оправят. Кой луд ще им повярва ?
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо данъкоплатеца трябва да плаща за то комунистическия мутант?!?!?! Ако толкова искат да го задържат - на самоиздръжка - да продават билети за вход.Нагъл - по-нагъл - комунист!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
".....паметникът да се ремонтира и да стане музей, но в условията на призрачност и дебат."Ми в условия на призрачност ще бъде, то кой ти очаква прозрачност. Лапсуса е верен:)))
10
6
 
9
 
! Отговори
Ф.Е.Джержински преди 6 години
С цел корекност следва да се уточни, че за периода 1944 - 89 г. БКП под вещото идеологическо ръководство на КПСС изгражда хиляди бутафории. Те обаче не са паметници. Паметник е скулптура или монумент в памет на историческо събитие или личност, доставящо естетическа наслада. Изградените от БКП неща са кичозни пропагандни съоражения имащи едничката цел да внушат, че българския слон е малкия брат на съветския слон. Трябва да се рушнат до едно !
9
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** N-5NIKOGA V BALGARIA PO VREMETO NA KOMUNIZMA NE E IMALO POLITICESKI PRESLEDVANIA,NIKOGA NE E IMALO LAGERI VSICKO TOVA E IZMISLIZA.GENATA NA FASHISTA-PREDATEL ISKASHE OT BALGARSKOTO PRAVITELSTVO 15 000 000 DOLARA.NA GEORGI MARKOV MU PRECESHE ALKOHOLA I TOI GO POGUBI,NIKOI NE GO E UBIL--VSICKI CADARI SA IZMISLENA RABOTA NA ZAPADNATA PROPAGANDA.
8
4
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Държавен музей на безсмислено изхарчени пари. Не само това, но ще наливат и още от нашия джоб, всяка година, всеки ден. Ясно е, че фирмите на наш,те хора и Боко Тиквата пак ще се облажат. Все пак никой не може да отрече досойнствата на този индивид - Боко Тиквата - при кражбите. Машалла, ашкосулн аферим ефенди........
7
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BUZLUDGA E NAZIONALNO BOGATSTVO.AKO VSEKI DARI PONE PO 500 LV.PAMETNIKA SHTE OSTANE ZA POKOLENIA NAPRED.NIE TRYABVA DA VAZRODIM PAMETNIKA NA BUZLUDGA,TAKA SHTE VAZRODIM I SLAVNATA BALGARSKA KOMUNISTICESKA PARTIA NOSITEL NA SVETLITE IDEALI NA BALGARSKIAT NAROD-EDINEN I SPLOTEN.
6
1
 
6
 
! Отговори
Целият народ преди 6 години
Демукратската държава е ЛОШ СТОПАНИН какви грижи очаквате от нея? Нейните грижи са на лице ! Такава даржава трябва да се събори!
5
9
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Цитат : ""Паметникът на Бузлуджа е бил дом паметник на БКП, паметник на една партия с режим, обявен за престъпен със закон!"Може - ако се изложат жертвите на престъпния червен режим...снимки, и документи от над 40те лагера на политзатворници! Снимки от прасетата людоеди в Белене...медицински картони на политзатворниците от урановите мини...документи от мракобесния "народен съд"...чадъра убиец на Георги Марков...и имената на хилядите убити, и изчезнали без следа!
4
2
 
18
 
! Отговори
театър преди 6 години
С какви глупости отвличат вниманието на хората,на фона на не работещата държавна администрация,полиция и напрежението в обществото!