Скандал, изгонен депутат... Поводът – договор за консултантски услуги

От левицата искаха аргументи, Главчев пък прекъсна червен депутат
12 юли 2017 12:10,
26
Скандал, изгонен депутат... Поводът – договор за консултантски услуги
Снимка: архив Булфото

Скандал между опозиция и управляващи, изгонен депутат, поименно преброяване на народните представители. До това доведе дебатът за законопроекта за ратифициране на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на Министерския съвет и Международната банка за възстановяване и развитие. Той в крайна сметка бе приет с 90 гласа "за", "против" бяха 48 , а 13 гласуваха "въздържал се".

От левицата поискаха повече аргументи и анализ за този договор за 2,4 млн. лева и настояха вицепремиерът Томислав Дончев да дойде в парламента. Очаквано мнозинството отхвърли искането, което предизвика недоволството на соцдепутатите.

В опит да защити позицията на своите червеният Румен Гечев опита да вземе думата, но шефът на парламента Димитър Главчев категорично отказа да му я даде. Социалистът пък отказа да си седне на мястото и в крайна сметка беше изгонен от залата.

Още по темата

Според Гечев е неприемливо при внасянето на такъв законопроект да няма представител от правителството. Той запита и защо се търсят услугите на Международната банка, при положение, че става въпрос за европейски програми. "ЕС няма ли капацитет да съветва България за осъществяването на тези услуги", риторично попита той.

"Да бяха изпратили чистачката на Министерския съвет да ни уважи. Панически поканиха директор на дирекция, но не министър, не зам.-министър. Тъпче се Конституцията, принудиха техните депутати да натиснат зеления бутон и да ратифицират един празен чек за 2,4 млн. лева", обвини Гечев.

Той се оплака още, че Димитър Главчев го е отстранил от заседанието, а сам не спазвал Конституцията и законите.

"Който ме обвинява в неспазване на правилника, бих го посъветвал да го научи първо и тогава да отправя такива обвинения", отвърна пък Главчев.

В крайна сметка бе дадена думата на шефа на правителствена дирекция Красимир Божанов, който отговори на въпросите на соцдепутатите.

"Причината да е избрана Световната банка е нейното участие в сходни проекти, нямам информация да са били изпълнител на същия проект в други държави", каза Красимир Божанов.

По думите му все още текат сондажи кои да са двете пилотни администрации, но на този етап не може да се даде точен отговор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
23
 
! Отговори
Дъно Борисов преди 6 години
Селски хитрец за шеф на парламента е няма такова падение поредно дъно!Томислав Дончев осъди журналистка за зададен въпрос на 40 000 лева за зададен въпрос защото му станало не приятно !
1
5
 
31
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Кой крив и кой прав не знам, но зад всеки депутат стоят хиляди гласове, не е нормално председателя на парламента да може да гони който си иска.