Борисов с мечта: Да имаме жп линии, които да ни свързват със съседите

Сега на Халкидики се чува повече българска реч, отколкото гръцка, обяви премиерът
Обновена: 13 юли 2017 20:24 | 13 юли 2017 19:39, Красимир Ангелов
72
Борисов с мечта: Да имаме жп линии, които да ни свързват със съседите
Снимка: МС

Не може между България, Гърция и Сърбия да няма перспективи. Трябва да има надежда за хората, за да не напуснат региона, обяви министър-председателят Бойко Борисов след проведената среща в Солун с гръцките премиер Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич.

По време на преконференцията Борисов подчерта, че е редно всяка една държава от Балканите да има достъп до останалите, защото по думите му в Белград има 50% повече туристи от България, а лятото по Халкидики със сигурност се чува повече българска реч, отколкото гръцка. Според Борисов регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси.

"Балканите като цяло са действително един нестабилен регион", призна Борисов и отчете, че в ЕС също са наясно с този факт. Канцлерът на Германия, канцлерът на Австрия и президента Макрон застават един до друг в мнението си за Балканите – това ни осигурява стабилност, подчерта още Борисов.

Много още трябва да се желае от трите страни. Не бива да се повтаря модела на бивша Югославия. Всяка държава на балканите трябва да има достъп до другите държави, посочи още българският премиер. "Моя мечта е да имаме жп линии, които да свързват страните ни“, допълни още той. 

Министър-председателят изтъкна и необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от "Берлинския процес" в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса. "С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, заяви Борисов.

По време на срещата българската, гръцката и сръбската страна се обединиха около мнението, че е нужна стабилизация на Република Македония. Алексис Ципрас обаче бе категоричен, че спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО.

Гръцкият премиер изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия. Според Ципрас сигурността на Европа минава през Балканите и заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока.

Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче как страдат червените другари за ШОВИНИСТА ВУЧИЧ И КРАЙНИЯ СОЦИАЛИСТ ЦИПРАС,аууу жлъчката им се пука хахахаха НЕКА,НЕКА!!!
20
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19 Най-страшен на Балканите се оказва,сръбският националшовинизъм.Доказателство за това е,Войната в разпадаща се Югославия,която сърбите запалиха и която е най-кървавата след Втората световна.Сръбските паравоенни и ЮНАрмия,на кръволоците Милошевич,Караджич и Радко Младич,избиха,изнасилиха,обраха и прогониха стотицихиляди несърби-босенци и хървати,заради територии,с които никога не се наситиха.Сръбското правинтелство все още не признава геноцида в Сребреница,признат от ЕС/Хага.
19
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми що не ги напри БЕКАПЕТО БЕ БУР/СУК/ЗУМ???45 ГОДИНИ + 27 ОГРАБВАНЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА И СЪЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКА ОЛиГАРХИЧНА ПАРТИЯ/БСП-БКП/И ЛАЕНЕ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО....Бокл..и червени
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Балканите като цяло са действително един нестабилен регион"Ъхъ. Където има мюcълчeтa, региона е нестабилен. Колкото повече, толкова по-нестабилен...
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бацето с мечта..мухахахахахаБанкя център на вселената и пътища до всичките й точки,строени от неговите фирми.
16
3
 
19
 
! Отговори
Spiritus Rector преди 6 години
Другарят Борисов с мечта: Да имаме жп линии, асфалтирани жп линии...
15
1
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Сине майчин ти магистралите още не си сколасал,па си се юрнал по жепето...аз пък имам една мечта паралелна вселена дето ти си овощак на поточната линия за пълна мин .заплата....
14
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора в държавата ни не останаха еййййййййййй!!!!Какви жп линии??Кой ще се движи по тях??Както я гледам след 15-20 години и машинисти трябва да си вкарвате от чужбина влакове да управляват!!Или това не се отнася за хората,ами отново е по директива,свързана със свободно движение на стоки и капитал!!А народ??Кучета кокалите му яли!!
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз имам мечта за ЖП линии, които да свързват нашите градове.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята показва,че Гърция и особено Сърбия,при всяко "обединяване"на Балканите,винаги се е стремила да измами България и да заеме централната роля.До вчера яростната клеветническа камрания къб България и лично към Борисов,се водеше в официоза наБелград "Политика",РТС"...диктувани от най-високия връх.НаскороВучич, на честването на "Топличкото въстание",нарече България"окупатор",а Ивица Дачич ни упрекна,че не признаваме"македонското малцинство"у нас?!Сръбското лицемерие е пословично,да внимава..
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов поне не е егоист. Иска ЖП линии. А можеше да си поиска мозък, защото той толкова много му трябва, а липсва...
10
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърците след 200 години АНГЛОСАКСОНСКА ПРОПАГАНДА КОЛКО СА ВЕЛИКИ,ПРОТЕЖЕТА ЗАЕДНО СЪС СЪРБИТЕ НА ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ ЖИВИ ЖАБИ ГЪЛТАТ,хахахаха Е ЗАТОВА УМРЕХ ОТ КЕФ БОЙКО КАК ИМ ГИ ПРАСКА В ЛИЦЕТО,ВАШТА МАЙКА!!Ще бъде каквото е било ОТ ЗАГРЕБ НА ИЗТОК И ОТ БУКУРЕЩ НА ЮГ НАЙ-БОГАТАТА ДЪРЖАВА ОТНОВО ЩЕ Е БЪЛГАРИЯ!!Да си се комлексира който както иска ОБАЧЕ ТАКА ЩЕ СТАНЕ а за мераците на Гърция да е газов център сърбите казват "мало морген"а българите 'пОсмали бе ***..го"!!
9
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моята мечта:Да имаме ракета и да изстреляме Боко в космоса
8
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Бойко Борисов знае ли колко време отнема да стигнеш от Бургас до Кулата с влак? Не по-малко от 12 часа! В цяла Европа влаковете летят с 200-300 км./ч, само ние си играем на празни приказки
7
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледай БАЦЕ НАШИЯ ИНТЕРЕС,Е БЪЗИКАЙ ГИ ДЕ ЧЕ СЕВЕРОИЗТОЧНА ГЪРЦИЯ ЖИВВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЪЛГАРИТЕ,ПРАСКАЙ МУ В МУТРАТА И НА ВУЧИЧ ЧЕ ВЕЧЕ НА НАС ТАМ НИ Е ЕВТИНО ХАХАХХА,НЕКА ПУКАТ ОТ ЗЛОБА!!!БРАВО НА ЕС ЗА КОРИДОР НОМЕР 8,ДАНО НАИСТИНА ВАРДАРСКИТЕ ТИКВИ ДА УЗРЕЯТ И ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ БЕЗ БЪЛГАРИЯ СЪРБИ И ГЪРЦИ ЩЕ ГИ РАЗКОСТЯТ,А АЛБАНЦИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ СВОЯ ДЯЛ!!Онзи ден външния сърбендийски министър а днес и КИР ВУЦИЦ СЕ ИЗВИНИХА НА ГЪРЦИЯ ЗА ИМЕТО "РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ'И ГИ нарекоха СКОПЬЕ И СКОПЯ!!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв гений?! :-) :-) Ми то България няма ж.п. връзка,единствено с БРЮМ,от своите съседи!И не мисля,че ще има скоро,защото просто релефа е труден за изпълнение откъм тяхна страна! :-)
5
5
 
22
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Ако се чудите отке напоследък този у Баце тази любоФ към съседите, да ви кажа: Преди седмица на срещата в Малта Меркел заяви, че Европа трабва да се концентрира върху западните Балкани. Две или три седмици по-рано Баце ходи да я цалува. Явно му е дала насоки и он сега търчи кат теле пред майка си. Кат чета репортажа, май големи глупости е ръсил пак и ни е излагал на международно ниво.
4
5
 
19
 
! Отговори
Тоя преди 6 години
Абе тоя с неговите събища и мечти започва да идва малко в повече. Това неговото да не е мания, може да е бил шофьор или ватман в предишния си живот.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да престане ДА СЕ МАЗНИ НА ВСЕКИ А ДА ГЛЕДА ПРЕДИ ВСИЧКО НАШИЯ ИНТЕРЕС!Гледах директните изявления по Държавната Гръцка телевизия,после гледах новини по една от големите им телевизии,СТАРАТА ГРЪЦКО-СРЪБСКА ЛЮБОВ РЪЖДА НЕ Е ХВАНАЛА А НАПРОТИВ!Обширен репортаж за посещението на КИР ВУЦИЦ И ОТ ВУЦИЦ ИЗВИНЕНИЕ КЪМ ГЪРЦИЯ ЧЕ СА ПРИЗНАЛИ БЮРМ С ИМЕТО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ!Направо им замръзват усмивките като БОЙКО говори така защото много се дуеха преди,ВНИМАВАЙ БОЙКО,ТОВА СА НАШТЕ ДУШМАНИ!
2
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с хитрино бе ?