Борисов с мечта: Да имаме жп линии, които да ни свързват със съседите

Сега на Халкидики се чува повече българска реч, отколкото гръцка, обяви премиерът
Обновена: 13 юли 2017 20:24 | 13 юли 2017 19:39, Красимир Ангелов
72
Борисов с мечта: Да имаме жп линии, които да ни свързват със съседите
Снимка: МС

Не може между България, Гърция и Сърбия да няма перспективи. Трябва да има надежда за хората, за да не напуснат региона, обяви министър-председателят Бойко Борисов след проведената среща в Солун с гръцките премиер Алексис Ципрас и сръбския президент Александър Вучич.

По време на преконференцията Борисов подчерта, че е редно всяка една държава от Балканите да има достъп до останалите, защото по думите му в Белград има 50% повече туристи от България, а лятото по Халкидики със сигурност се чува повече българска реч, отколкото гръцка. Според Борисов регионът има огромни перспективи в сфери като туризма, енергетиката, природните ресурси.

"Балканите като цяло са действително един нестабилен регион", призна Борисов и отчете, че в ЕС също са наясно с този факт. Канцлерът на Германия, канцлерът на Австрия и президента Макрон застават един до друг в мнението си за Балканите – това ни осигурява стабилност, подчерта още Борисов.

Много още трябва да се желае от трите страни. Не бива да се повтаря модела на бивша Югославия. Всяка държава на балканите трябва да има достъп до другите държави, посочи още българският премиер. "Моя мечта е да имаме жп линии, които да свързват страните ни“, допълни още той. 

Министър-председателят изтъкна и необходимостта на Западните Балкани да се даде европейска перспектива и сподели оптимизма си след срещата на лидерите от "Берлинския процес" в Триест, където е бил заявен ясен ангажимент по въпроса. "С Алексис си обещахме да направим максималното, което зависи от нашите две държави, нашите приятели от Сърбия да отидат където им е мястото. Не държим да се знае годината, но особено младите поколения трябва да имат перспектива, за да може политиците да направят всичко, което се изисква от тях, за да осигурят на народите си просперитет“, заяви Борисов.

По време на срещата българската, гръцката и сръбската страна се обединиха около мнението, че е нужна стабилизация на Република Македония. Алексис Ципрас обаче бе категоричен, че спорът за името между Атина и Скопие трябва да бъде решен преди Македония да може да се присъедини към ЕС и НАТО.

Гръцкият премиер изрази подкрепа за европейската перспектива на Сърбия и изтъкна волята на сръбската страна да изпълнява всички условия. Според Ципрас сигурността на Европа минава през Балканите и заяви, че Европейската комисия оценява усилията на сръбската страна в тази посока.

Президентът Александър Вучич благодари за подкрепата за Сърбия в европейския й курс. Той изрази готовност страната му да участва в проекти от икономически интерес за региона, така че хората и бизнесът да бъдат улеснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Аха, и газов хъб за турската газ. Парите от ЕС за магистрали вече секнаха, ама май за ЖП транспорт още дават по нещо за крадене, пардон усвояване ;)