ДПС бие тревога: Демокрацията е застрашена, мирът е на изпитание

Движението иска най-после защита на правата и свободите
80
ДПС бие тревога: Демокрацията е застрашена, мирът е на изпитание
Снимка: архив, БулФото

Демокрацията в нашата страна е застрашена, мирът е поставен на изпитание. Тази критика отправи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на своите за годишнината от приемането на Конституцията от 7-ото Велико народно събрание на 12 юли 1991 г.

Според него макар че свободата, мирът, хуманизмът, равенството, справедливостта, търпимостта са основни положения в Конституцията, има отклоняване от нейните норми.

"В последните години сме свидетели на много тревожни процеси на трайно очертаващата се тенденция за все по-голямо отстъпление от постиженията на демокрацията в страната ни, а мнозинството в парламента не само не създава гаранции за заложените в Конституцията права, ами създава закони, които ги ограничават", отсече той.

Карадайъ посочи още, че Конституцията прокламира равенството като общочовешка ценност и този принцип е и един от фундаментите на гражданското общество.

"Въпреки това няма гаранции, че Конституцията няма да се окаже заложник на лица и формации, останали оковани в старите вериги на собствените си тежки предразсъдъци, особено когато са облечени във власт", индиректно разкритикува той Обединени патриоти.

Лидерът на ДПС смята, че е крайно време да се вземат мерки за защита на основните права и свободи, защото демокрацията не е даденост, както и правата и свободите.

"В името на демокрацията и на мира трябва да се борим, за да продължаваме да живеем заедно, за да търсим вдъхновение за общо бъдеще и нека да потърсим опора за това вдъхновение в Конституцията и българския етнически модел, получил международна признателност, нека заедно да оценим богатството на различията и да изградим онази България, която да е желан дом за децата ни", призова той депутатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари