Крахът на ИДИЛ се вижда все по-ярко след падането на Мосул

Иракският посланик изрази благодарности към България за подкрепата към страната му
13 юли 2017 22:22, Красимир Ангелов
5
Крахът на ИДИЛ се вижда все по-ярко след падането на Мосул
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мосул e много важен град и "Ислямска държава" го считаше за своя столица. Затова Ирак и иракският народ бе готов на всичко, за да си върне Мосул, като успяхме да го постигнем на 10 юли, коментира в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев посланикът на Ирак в България Н. Пр. Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби.

По думите на госта в студиото офанзивата на Мосул, която продължи 9 месеца, е била толкова дълга, защото иракската армия е действала на принципа първо да осигури безопасност на хората, преди да превземе територии.

"Победата в Мосул нанася последния удар върху ИДИЛ в Ирак от гледна точка на това, че прекратихме тяхното военно съществуване в района. Независимо от това, дали техният т.нар. „халиф“ Абу Бакр ал-Багдади е мъртъв или не, със сигурност мога да кажа, че започва края на ИДИЛ,, категоричен е той.

Иракският посланик също така изрази благодарности към България за това, че страната ни е изпратила големи количества хуманитарна и военна помощ за Ирак по време на офанзивата срещу позициите на ИДИЛ, както и заради проведените тренировъчни учения на иракски военни в района на Казанлък.

"Преди три дена се срещнах с българския президент, който изтъкна, че България ще продължи да оказва подкрепа на Ирак, като изяви желание да бъдат извършени учения на иракски военни сили тук. Изтъкната бе и готовността на българската държава в Ирак да бъдат изпратени военни експерти“, каза Ал-Джанаби,

Дипломатът допълни още, че има много големи възможности за български фирми да се включат във възстановяването на новоосвободените райони на Ирак. "Българските компании имат добра репутация в Ирак и се ползват с доверието на потребителите", посочи той.

Акцент бе поставен и върху казуса с кюрдската автономия в северната част на Ирак в светлината на предстоящия в края на септември референдум за независимост на Иракски Кюрдистан. "Дълбоко сме благодарни за позицията на страната ви, която бе изразена премиерът Борисов, в подкрепа на единството на Ирак“, каза посланикът.

Видео с целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


5
Още по темата: ИДИЛ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посланикът на Ирак в България Н. Пр. Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби, да бъде така добър да се погрижи за нахлулите у нас иракски"бежанци" и да ги върне обратно в Ирак да възстановяват Мосул.Стига им безплатния курорт в България.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краха на ИДИЛ се вижда откакто руснаците се намесиха в Сирия. До преди това докато ЦЯЛАТА "демократична" коалиция ги гонеше, само растяха и богатееха. Даже и се снабдяваха с джипове и пикапи от престижни марки отнякъде.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СТРАХУВАМ СЕ ДА НЕ СИ ПРЕНЕСАТ ДЕЙНОСТТА В ЕВРОПА. ИМАТ ВЕЧЕ ВНЕДРЕНИ МНОГО ТЕХНИ ХОРА.