Западните Балкани – приоритетит на председателството ни

Премиерът бе специален гост на срещата на върха в Триест
Обновена: 13 юли 2017 07:26 | 13 юли 2017 07:22,
9
Западните Балкани – приоритетит на председателството ни
Снимка: Министерски съвет

Подготовката на държавите от Западните Балкани за членство в Европейския съюз ще бъде един от приоритетите на българското правителство, когато в началото на следващата година поеме ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз.

Това обяви премиерът Бойко Борисов пред лидерите от Берлинския процес, които провеждат своята четвърта среща на върха в Триест. Българският министър-председател участва по покана на италианския си колега Паоло Джентилони, домакин на събитието, в пленарната вечеря, обобщаваща дискусиите от срещата, информираха от правителствения пресцентър.

"Ние и сега сме силно ангажирани с този процес, защото в Европа не може да остават празни пространства, но ще използваме възможностите на председателството, за да подпомогнем в по-голяма степен подготовката на страните-кандидатки, и, надявам се, да помогнем и на държавите-членки и на европейските институции с познанието си за процесите на Балканите", каза още Борисов.

Той бе сърдечно приветстван от министър-председателя Джентилони като специален гост, на чиято помощ ще се разчита при предстоящото председателство, разказаха още от пресцентъра на МС.

В изказването си пред лидерите Борисов акцентира върху свързаността между страните от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, и останалите държави от континента.

Според него това ще помогне не само развитието на икономическите връзки, а и изграждането на доверие между държавите и народите им.

Борисов смята, че Западните Балкани трябва да бъдат подпомогнати в най-голяма степен по оста Север-Юг. Той допълни и че е от изключителна важност включването на Коридор №8 в Берлинския процес, свързването с магистрален път и железопътна линия на София и Скопие.

"Свързващата инфраструктура ще даде наистина нова перспектива за развитието на Балканите", каза още Бойко Борисов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чичо Гошо 3ROMITE SA BALGARI
3
2
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
Това ли ни е приоритета?Не е ли приоритет да разкараме прищълците,заради които теглихме заем за да ги дондуркаме?Не е ли приоритет повишаването на стандарта на живот като останалите държави в Европа?Може още много да се каже за приоритетите,но "АЗ" съм ***,баш Баканът е *** и всички ние които го избрахме сме прости!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зап Балкани стоят на пътя ни към Европа физически. Като знам обаче как ни мразят тия, голяма грешка ще е да им помагаме, защото те първи ще се извъртят и ще се изплюят отгоре ни веднага щом ги приемат в ЕС.
1
2
 
8
 
! Отговори
халал да им бъде! преди 6 години
До ОТЪРВИ НИ, ГОСПОДИДА СИ ГО ЗАДЪРЖАТ ЗА СЕБЕ СИ . На нам не ни требе ***!