Прослуженото време не е гаранция за квалификация

Увеличението на заплатите да бъде на база постигнатите резултати
Обновена: 14 юли 2017 12:59 | 14 юли 2017 12:13,
146
Прослуженото време  не е гаранция за квалификация
Снимка: Flickr.com

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е на мнение, че класът прослужено време е отживелица и служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда.

Повод за коментара й бяха думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет, че класовете прослужено време трябва да отпаднат.

"Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че си по-високо квалифициран, имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има случаи, в които това даже е обратнопропорционално", заяви Стоянова.

Тя уточни, че класът ще бъде добавен към основната заплата и работниците няма да бъдат ощетени към този момент. Следващо увеличение обаче ще получат според оценката за работата и постигнатите резултати.

Менда Стоянова настоя, че когато това предложение стане официално, ще има обсъждане и тогава ще се вземе решение дали да се приложи.

"Аз мисля, че ще има пълна подкрепа от работодателските организации и това е най-нормалното нещо", заключи тя.

Искрен Веселинов от "Обединените патриоти" категорично заяви, че тъй като предложението за отпадането на клас прослужено време не е официално, от парламентарната група нямат позиция по въпроса.

"Тази тема през 6 месеца излиза. Към момента парламентарната група на "Обединените патриоти" няма формулирана позиция, няма и на база на какво да е формулирана, тъй като предложение реално няма", настоя Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
12
 
! Отговори
До 109 преди 6 години
В кой закон го пише за този инфлационен коефициент, за който ти пишеш, че е задължителен. В Кодексът на труда няма такова нещо. Къде го има? Аз за пръв път чувам за това.
93
4
 
35
 
! Отговори
такааа преди 6 години
Няма вече откъде да дерат пари. Винетките вдигнаха, цените вдигнаха, данъците са убийствени. Единствено остана да намалят заплатите. След 8 години управление ГЕРБ стигна и до намаляване на заплатите. На гербаджиите това ли им е европейското развитие.
92
2
 
26
 
! Отговори
бг преди 6 години
Това,че класът за прослужено време трябва да се махне и да се въведе норма на производство е в плюс само на работодателите.Има много професии където няма производство и ми е интересно дали това не се прави с цел да се намалят техните заплати(пожарникари,полицаи,военни,охранители,чиновници и др)
91
22
 
11
 
! Отговори
бивша учителка преди 6 години
Има резон в предложението. Има млади хора, които влагат много усилия, децата ги харесват, имат постижения, а заплатите им са много по-малки от заплатите на учители с рутина и ценз, но без дух.
90
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даже и за "компаньонките" трудовия стаж има значение, въпреки че всеки ще се подлъже - нека е по-млада. *В общият случай колкото работата е по-квалифицирана, толкова повече трудовия стаж има по-голямо значение. В съвременният свят би трябвало неквалифицираният труд да има малък дял, но в България с мизерното заплащане дела на неквалифицираният труд е доста голям и лошото е, че неквалифицирани хора застанаха по върховете на държавата.
89
1
 
17
 
! Отговори
принципът на Питър преди 6 години
следствиеВсеки завършва кариерата си на нивото си на некомпетентност.
88
1
 
30
 
! Отговори
До Незнайко преди 6 години
Приятелю, те професионалния опит си го искат, просто не искат да плащат за него.
87
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната ***.от.щина на управляващите 3-ти мандат и тази незаменима председателка на икономическата комисия в парламента - Мента С.
86
3
 
11
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
До НезнайкоИма професии ,при които трудовият стаж даже пречи -балерини ,компаньонки ,спортисти и пр.
85
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ако бачкаш тежък физически труд във ВиК или топлофикация, кой работи повече и кой взима повече. Съмнявам се бай-Ставри на 60г. да бачка повече от пешо на 30. Но пък взима много повече.
84
2
 
5
 
! Отговори
цъфнал налъм преди 6 години
Заплата се дава на нужния човек!А нужен човек е който дава!И който трудно можеш да го заместиш!
83
2
 
21
 
! Отговори
Пурко преди 6 години
абе 20 годин работя една работа - и гледам , че научаване няма, като видя зор - все ходя питам някой от по-старите ни колеги - все има какво да ни научат , така че - не знам накъде вървим ама не е на прав път
82
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези хора не се учат от народната мъдрост - толкова народни приказки има , които показват , че мъдростта идва с опита и възрастта - май ще дойде време като в онази приказка - където убиват старите хора , защото са ненужни - натам върви работата... ама после като няма кой да дава акъл / то май не че е дотрябвал на някого - то сега го наливат директно от Брюксел - там са мнооого умни/
81
12
 
5
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Стига си писал глупости. Ако разчиташ на този 1% на година увеличение жив ще си умреш. След 5г. инфлацията ти е изяла заплатата. Ако си с ниско самочувствие и самооценка и се навиеш на колкото ти дадат си е твой личен проблем, а не на работодателя ти. Пък после си го псувай че му работиш за безпари. Що ли по цял ден само червени *** пишат в сайта, а вечер се появят и здравомислещите.
80
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То бива да сме *** *** ама тия направо ме разбиват!"!АМИ ДАЙТЕ ПОНЕ 2000ЛВ.(1000 ЕВ.)ЗАПЛАТА , МИНИМУМ ,И ТОГАВА ВЗИМАЙТЕ !!!!
79
1
 
7
 
! Отговори
До Бай Иван преди 6 години
Да питат вече не каква заплата искаш а каква си получавал. И като почнеш работа само клас проследено време е гаранци че ще ти бъде вдигната заплатата.
78
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който маха клас пада от власт !!!
77
2
 
15
 
! Отговори
Шушо преди 6 години
За квалификация не е, но е гаранция за опит!
76
13
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Момко за 10 години съм сменил 5 работодателя. Няма разлика държавен или частен, бил съм и при двата. Хората работят в зависимост от това как ги настъпва работодателя им. Но ако не плаща като хората или претупваш работата или напускаш. Комунизма приключи отдавна. Като не ти хареса на едно място отиваш на друго. кеф ти друг град, кеф ти друга държава. Като ходиш на интервю не питаш дали ще ти дават клас или не, а колко ще взимаш.ПС: Никъде не е казано че с махането на класа заплатите ще ги намаля
75
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Следващо увеличение на заплатите чакайте като ми цъфнат налъмите. Тази година увеличиха процента на осигуровките и заплатата ми падна с 15 лева. Следващата година пак ще ги увеличат /така е планирано в бюджета/ и ще ми смъкнат още 15 лева. Стажът поне донякъде балансираше нещата, сега и него като катурнат не се надявайте на каквото и да било увеличение.