Прослуженото време не е гаранция за квалификация

Увеличението на заплатите да бъде на база постигнатите резултати
Обновена: 14 юли 2017 12:59 | 14 юли 2017 12:13,
146
Прослуженото време  не е гаранция за квалификация
Снимка: Flickr.com

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е на мнение, че класът прослужено време е отживелица и служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда.

Повод за коментара й бяха думите на вицепремиера Валери Симеонов след среща с представители на работодателски организации в Министерския съвет, че класовете прослужено време трябва да отпаднат.

"Като икономист смятам, че класът е отживяло понятие. Това дали имаш повече години прослужено време не означава, че си по-високо квалифициран, имаш по-добра производителност от някой млад човек, който е започнал работа преди 5 години. Има случаи, в които това даже е обратнопропорционално", заяви Стоянова.

Тя уточни, че класът ще бъде добавен към основната заплата и работниците няма да бъдат ощетени към този момент. Следващо увеличение обаче ще получат според оценката за работата и постигнатите резултати.

Менда Стоянова настоя, че когато това предложение стане официално, ще има обсъждане и тогава ще се вземе решение дали да се приложи.

"Аз мисля, че ще има пълна подкрепа от работодателските организации и това е най-нормалното нещо", заключи тя.

Искрен Веселинов от "Обединените патриоти" категорично заяви, че тъй като предложението за отпадането на клас прослужено време не е официално, от парламентарната група нямат позиция по въпроса.

"Тази тема през 6 месеца излиза. Към момента парламентарната група на "Обединените патриоти" няма формулирана позиция, няма и на база на какво да е формулирана, тъй като предложение реално няма", настоя Веселинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
депутатите да работят без заплати, да се спрат субсидиите за партиите, *** и лапачи...........
73
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този менте бизнес беше напълнил сиренето, млякото и кашкавала с палмово масло и сухо мляко. Трябваше с държавната сопа да ги вкарват в пътя като кучета, за да спрат да тровят и разболяват хората. Кучето скача според тоягата. Сега опитват да превърнат градовете в незаконни сметища, само да не плащат такса смет. Те не мислят за бизнес, а за шмекерии и поразии, които могат да нанесат на обществото.
72
1
 
11
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Ама хората не бачкат на държавна работа Бай Иване и не ги държат ей така без да ги спукват от бачкане! Така, че е сигурно, че ще бачкаш на 100% в частното въпроса е да ти дават вредни всяка година, че са те спукали през предната.
71
1
 
15
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Ама сега виж го ония - хванал и от 1500 служителя оставил 100. И на същия тоя на тези 100 не му се дава и клас. Да се чудиш той капиталист ли е станал или косач (на хора)?А В.Симеонов тамаан каза по въпроса нещо като хората и се из.ака върху себе си.
70
17
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Подкрепям всяко едно нещо което според мен е добро. Независимо дали е предложено от ГЕРБ, БСП или ДПС.В момента имам колеги които не работят нищо и взимат 30% повече от мен заплата.На човек трябва да му се плаща за свършен труд, а не възраст.
69
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В много фирми изчисляват заплатат, за която сте се договорили с класа, слагат по-ниска заплата ако сте с по голям клас.
68
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе, не ви ли писна. Опита си е опит и това е видно на всички нива където и да отиде човек. Стига глупости, стига простотии. Да сложат графа партийна принадлежност, че навсякъде тези приближените са с космически заплати, явно това е най важно. Какъв стимул ще има един млад човек да работи като с години няма нищо да се промени, този клас поне вдига малко заплатата и дава някакъв стимул.
67
2
 
28
 
! Отговори
къде са синдикатите преди 6 години
Вместо да отпада класът прослужено време да вземат да отпаднат субсидиите за партиите. Те доказано работят против народа и не заслужават да ги издържаме с нашите пари!!!!
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некадърните "работодатели" всеки път се опитват да прокарат едни и същи лобистки промени - да отпадне такса смет за бизнеса, да отпадне клас "прослужено време", да няма минимална заплата. Абсолютни аборигени по развитие.
65
3
 
7
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Много ми е интересно тоя дето ще взима от държавна работа и ще праща работниците на частна, дали има представа, че ще пукнат към края напървия месец бившите държавни чиновници. Самия принцип, че работата трябва да се върши и без да има хора е точно обратния на тоя, как 100 човека да не вършат нищо.Предлагам добавка за пенсионери, които никога не са взимали народна пара - т.е. нямат и месец на държавна-общинска работа.
64
3
 
21
 
! Отговори
До бай Иван преди 6 години
Че си герберастки *** е ясно, ама толкова ли те мързи да пишеш, че си копваш коментара от една статия в друга :))). Заради подобни *** отписах този сайт и влизам в него вече от дъжд на вятър, но явно и това ще престана да правя...
63
1
 
10
 
! Отговори
пи преди 6 години
когато премахнат класа за прослужено време, как ще накарат частните фирми да запазт заплатата?? За "държавната хранилка" е ясно, но тези работници са вече по-малко от частния сектор.
62
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Хм...Смисълът е всеки месец или година да зависите, доколко се подмазвате на началника, та той да определя, дали работите добре. Изобщо не се поставя въпросът за обективна методика с показатели за качество на работата. Изобщо!Също, както, че ДЖИПИТО(по общо мнение слабо учили, некадърни, недобросъвестни хора) ПО СОБСТВЕНА (!!!) ПРЕЦЕНКА ви осигурява лечение. ПРЕЦЕНКА! А как става тя!? И затова заболеваемостта и смъртността в България са на първо място в ЕС, а май гоним и световен рекорд.
61
22
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Съжалявам, ама не съм съгласен Пешо да взима едни 30% повече само защото е по-дърт от мен. Работил съм и в частна и в държавна фирма където е има клас. Колкото и да не ти се вярва има завършили които разбират много повече от такива с 30г. стаж. особено когато тия с 30 г. стаж нямат обмен на информация с други, си работят по морално остарели методи от време оно. С пенсионерите с които съм работил наистина знаят много, но не вършеха нищо. А докладите ги пишеха по цял ден (ако знаят да работят с ко
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пропуснах:изравни.
59
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Г-жа Менда Стоянова иска да угоди на работодателите,и да махне процента прослужено време,защото в по-вечето европейски д-ви е така,то задължително трябва първо да мин.заплата в България с тяхната мин. заплата,пък тогава да говори.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, де да беше "комунистически" капитализъм. Ама е робовладелско-фашистки. А работодателите са феодали, в сговор с държавния апарат.Щом като Нар. събрание прокарва закон с изискване за безкасово, т.е. през банките, разплащане на суми над 1000 лв., какво значи това? - Явно толериране на банките, за да зависим изцяло от тях, да им плащаме най-малко 5 % за преводите, да знаят нашите наличности и всичко по-ценно, което купуваме и всеки мaнrо да го знае и "обгрижва". ГРУБО ЛИШАВАНЕ ОТ ЧОВЕШКИ ПРАВА!
57
2
 
30
 
! Отговори
Хм... преди 6 години
Обидно ми става някак си от темата за прослуженото време. Защо? Защото имам 36 години трудов стаж и съм абсолютен професионалист, изпълняващ перфектно трудовите си задължения. Обучих две млади висшистки на основните неща, ама са като роботи, без грам идейност, креативност, нюх и уважение към работата. Затова, уважаеми министри и депутати, не ни вземайте материалния стимул за моженето, за отдадеността и професионализма, обиждате ни. Щели сте да включите класа в заплатите... Че какъв е смисълът?
56
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Клетия видинлия,сигурно е озверял от глад.Моля,г-жо М.Стоянова,не отнемайте парите за прослужено време,че така ще озвереем всичките,и не се знае дали няма да ви изядем,натам отиват работите.
55
1
 
29
 
! Отговори
Съгласен преди 6 години
"служителите трябва да бъдат оценявани според квалификацията и производителността на труда"Абсолютно съгласен! Започваме от НС. Първа е МенТа Стоянова. Проверява се квалификация и пригодност за работното място и после се определя заплатата!