Близнашки: За новите политически явления и стари реалности

България има разделно управление, коментира той
Обновена: 17 юли 2017 14:30 | 17 юли 2017 10:45, Петя Славова
10

Нови политически явления и стари реалности - тези две посоки коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.

По думите му естественият ход на нещата предполага да се създават изкушения за президента Румен Радев в посока нов политически проект, но със сигурност да се говори за такъв е все още рано: "Той първо трябва да се докаже като държавник и някъде през втората половина на мандата би могло да се мисли за нещо по-голямо, за нещо по-мащабно, с оглед на развитието на политическата ситуация в България, защото има едно общо усещане за изхабяване на политическите партии", посочи Близнашки.

И отбеляза, че за пръв път имаме разделно управление в лицето на премиера Бойко Борисов и президента Радев.

"Президентът Плевнелиев беше изцяло под контрола на министър-председателя, докато сега действително се сблъскваме с едно явление, което не е присъщо за нашия политически живот", поясни той.

"Редно е министър-председателят веднъж седмично да посещава държавния глава и да го информира за действията на правителството и за предстоящите начинания", добави Близнашки.

А за самия Бойко Борисов заяви: "В момента той изживява "лебедова песен"... Очертава се като една проевропейска фигура, посредник между ЕС и Турция. Една роля, която очевидно му се отдава, но фактът е, че всичко това върви в обичайния за Борисов стил - ден за ден. При него, за съжаление, стратегия няма. Той допуска доста съществени грешки в едни или други изявления, но опозицията е толкова неориентирана, че не успяват дори да засекат", анализира той.

Като грешка посочи изказването на премиера ЕС да стане колективен член на НАТО, което според Близнашки е в разрез със самата идея за създаване на ЕС.

Встрани не остана и казусът "Бузлдужа". Тук бившият служебен премиер бе категоричен: "Булзуджа" е място, свързано с националната памет, трябва да се мисли как да бъде свързано с националната традиция, а не да се превръща в място за партийно поклонение.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За първи път тези изказнатия на професор Близнашки ми харесват - отразяват обективната истина.
7
1
 
2
 
! Отговори
Един преди 3 години
обикновен *** на БКП!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа под секрет, че проф. Близнашки се заглежда по обемисти женски задни части, включително и по моите, но нищо лошо не искам да кажа, напротив, това го прави естет на женската красота. Просто ми е пресен случаят, от по-миналата седмица, та затова се сетих. :)
5
0
 
1
 
! Отговори
хпх преди 3 години
Защо цензурирате думата 3ничар ?
4
0
 
4
 
! Отговори
хпх преди 3 години
Другарю, с какво ви купиха от ДПС-то та им станахте ***-експерт по конституционните въпроси?
3
0
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Не си прав. Близнашки не бе нула. Той е една жалка маша на Боко Тиквата. С ехидната си усмивка, комунистическото си минало, уродливи юридически конструкции-само и само за да угоди на властта-той е пример за това, как се издигаш при Тиквата.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помним какъв служебен премиер беше - пъна нула. Мерси от съветите на такъв.
1
10
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Браво!
Много мъдър политик!
Браво!