Нинова за земята: Богатство е, да не я даваме на чужденци!

Соцлидерката поиска среща с президента по темата
18 юли 2017 19:20,
111
Нинова за земята: Богатство е, да не я даваме на чужденци!
Снимка: БСП

Лидерката на БСП Корнелия Нинова призова партиите към национално обединение в защита на земеделската земя в България.

Шефката на социалистите предложи това няколко дни след като стана ясно, че правителството предлага да падне забраната чужденци да купуват земеделска земя у нас.

"Земята е национално богатство на България. Тя е предназначена за производство на селскостопанска продукция. Предложението не гарантира нито в чии ръце ще попадне тя, нито че ще бъде използвана за производство. Трябва да защитим националния си интерес", каза червената лидерка.

Нинова обясни, че е поискала среща с президента Румен Радев, на която да обсъди този въпрос. Тя е отправила покана за разговори и с представители на всички партии в парламента.

"Да се опитаме поне по тази тема да се обединим", каза тя.

Още по темата

Лидерката на БСП обясни, че българската земеделска земя е най-евтина в ЕС. Купувачът й ще получава европейски субсидии и то на декар площ.

"Да си го представим на практика – идва един гражданин на друга държава, купува си земеделска земя, не е задължен да произвежда върху нея, декларира я и получава субсидия за нея. Той ще си защити интереса, но не е защитен интересът на България", каза тя.

Според Нинова редица други държави в ЕС, сред които Унгария, Полша, Словакия и др., имат ограничителни мерки срещу свободно закупуване на земеделска земя.

Тя призова правителството да поиска отлагане на този въпрос и даде да се разбере, че ако това не стане социалистите са готови да се опитат да го направят по съдебен път.

БСП се обяви и против отпадане на класа за прослужено време.

"Разбира се, трябва да се стимулират младите специалисти, защото човек с по-голям стаж взима и по-голяма заплата, заради класа, а млади и подготвени хора остават с по-малко заплащане. Т.е. трябва да намерим формата, такива млади специалисти да бъдат стимулирани с допълнителни плащания, бонуси, с тримесечно материално стимулиране, за да не противопоставяме хората с повече професионален опит на младите, които са модерни и адекватни на съвременните условия на труд", каза още лидерката на социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
Тихомир :) преди 6 години
Ти нали не днес а вчера бе в Монтана :) Та ние проучихме твоя шофиор :) :) :) , този с хубавата шкода и ми се струва , че вече ДАНС ви изпускат от контрол и вас и проститутките и дрогата :) и какво като видите ай - пи - то :) Какъв контрол имате бе :) извинете :) Имате кмет дето краде от английски молове ;)
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано цените на земеделските земи се повишат със 100-200%, че имам за продан 120дка. За 120хил няма как да ги дам, но за 200-300хил е друго.
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали сме се засилили към Шенгенското споразумение? То тази забрана ще падне, ако се присъединим.
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Земята е на народа а не на частниците и реститутките. Сега ядеме пластмасови домати от полша вместо истинска българска продукция. Няма наказани виновни.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я даваме на народни изеднички-милиардерки, като нея.
54
0
 
3
 
! Отговори
"арендатор" преди 6 години
Земята е национално богатство и служи за обогатяване на арендаторите. Декар земя се изкупува за малко повече от минималната месечна заплата и доста под средната месечна. При тази система собствениците на земята са принудени да я отдават под наем на арендаторите срещу годишен наем 35- 40 лв. за декар. Сумата може би е по-малка от държавната субсидия. Това вероятно е без значение за политиците.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дребните са разорени и едрите ги рекетират да продават на безценица. Няма значение какви са чужденци или българи и заграбват всичко.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато уж се "връщаха" земите,видях стотици хора по опашките със скъсани нерви,плачове,ядосване,безсилие,гняв и какво ли не.И всеки със различна история,но всички измамени от бюрократите.Особено в провинцията - "Бог високо,цар далеко","Царя дава,пъдаря не дава" и т.н.!А също имаше голяма корупция.
51
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП са имитатори и б,оклуци, но след като се сменя властта през 9-ти Септември в зората на комунизма обикновенните хорица изтормозени от чорбаджиите, най-сетне имат своя собствена земя и си я обработват, строят си, отглеждат децата си, и се изхранват. Това са фактите.----Не е така.Дядо ми е имал лозя и се отказва да ги обработва през соца,защото са им искали непосилни данъци,можело е и в натура,но данъците са били невъзможни за изплащане.По същия начин е така и сега със пасищата и чобаните
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От 53Няма такова нещо и без продажба няма как да я придобие.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От 53Под наем си плаща без право на собственост.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скок на земята може да има в Русе/Добрич. В другите райони не виждам как - поне не и скоро. Тук е важно добив на декар. Не знам защо мислите, че тия чужденци ще дойдат, ще изкупят на по 5хил за декар и ще правят пари. След като от декар се добива Хкг. и се получава У субсидия, няма кой да дойде и да даде едни пари за нещи дето ще избива 40-50год. Сега за пшеница е 30лв декар субсидия, добива е 180лв. Като се извади труд и машини....
47
0
 
5
 
! Отговори
От 53 преди 6 години
Отдавна наследниците рсзпродадаха де що имаха. Останаха тези бели петна - собственост на много наследници, които немогат да се намерят/разберат кое на кой е. С времето само на маса се сещат, че имат едни декари и не им пречи да си седят. В същото време някой я обработва и чака срока да я придобие.
46
4
 
8
 
! Отговори
Митев преди 6 години
Ако навлязат чужденци ще скочи цената на земята и т. н. арендатори няма да могат да я ползват за жълти стотинки и кило олио. Тук е "заровено кучето"!!! Който и да я купи няма как да си я изгребе и да си я занесе в Англия например. Тук ще бъде подвластен на нашите закони. Всичко това е димка за отвличане на вниманието и дъвка за политиците.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не дават безплатни трактори и държавата не изкупува продукцията и никой няма да продава.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47 Това е така, но в повечето села има така наречени "бели петна", плащат рента на общината (около 10лв на декар) и я обработват 10год. Получават субсидиите и след 10год я придобиват като добросъвестни ползватели. Това, ако са българи, ако са чужденци - немогат. За 10 год на декар са дали 100-200лв. Добив средно 600кг пшеница по 0.3 = 180лв. Работна ръка, амортизации машини се покриват от субсидиите, та даже за на +. И накрая придобиват декар на стойност 1000-2000лв. Затова е закона.
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СДС и Лучников реституираха земята и я раздадоха на роднини. Кметовете на селата заграбиха останалото.
42
1
 
11
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Драмата е пълна.Некъф си там чужденец иска да купи една земя. С пари. На всичкото отгоре плаща двойно повече отколкото фирмите на др. Гергов. Ужасссссссссссссс!! Е, когато през 1949 г. "другарите" "обясняваха" на собствениците/де с бой, де с куршуми/ , че от утре тази земя не е тяхна си беше друго..........
41
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си купуват къщи в регулация с прилежащи дворове до 1-2 декара - да,но не и земя.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви "работни места" ще ти направи едрия земеделец?Никакви.Ще работи с техниката,химията,тук-там някой сезонен работник и това е.Да не говорим за опасността от зъмърсяване на почвата,водите,вкл. и питейната,за патентите и т.н.Нинова,а вие какъв го държахте,че пак не организирахте часни ТКЗС-та или комуни?С малко селскостопанска техника на изплащане можеше да стане.И защо заменихте плодородната земя на хората с чукари или я дадохте незаконно на чиновниците в общините,кметствата и родата им?