Радев сезира Конституционния съд, иска тълкуване за СЕТА

Смята, че е необходима яснота за споразумението ЕС - Канада
Обновена: 18 юли 2017 14:35 | 18 юли 2017 14:34, Веселина Йорданова
48
Радев сезира Конституционния съд, иска тълкуване за СЕТА
Снимка: БТА, архив

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане за задължително тълкуване на разпоредби от Конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки (СЕТА).

Още по темата

СЕТА засяга практически всички сфери на обществения живот, което налага гражданите и институциите да имат яснота за естеството на такива споразумения и мястото им в българския конституционен модел, смята президентът.

Ратифицирането на такива споразумения, които предопределят развитието на държавата в дългосрочна перспектива, следва да става с максимален консенсус, се посочва в съобщение от прессекретариата му.

Искането е за тълкуване на разпоредбите на Конституцията, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори, участието на Република България в ЕС и икономическото развитие на държавата.

Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на Република България в изграждането и развитието на ЕС.

То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството на страната ни в ЕС, заявява държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: ЕССЕТАРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари