София – зелена и с небостъргачи. Промени в закона уреждат зоните

ГЕРБ обещава: С промените няма да бъдат засегнати гражданите
19 юли 2017 12:37, Василия Пейчева
41
София – зелена и с небостъргачи. Промени в закона уреждат зоните
Снимка: Facebook

Що е то междублоково пространство и къде ще могат да се строят небостъргачи? ГЕРБ предлага промени в Закона за устройството и застрояването на София, които да прецизират тези въпроси.

В законопроекта се предвижда да се обособят три центъра, в които да могат да се строят сгради над 125 м.

Единият район ще бъде около 7 км на бул. "Цариградско шосе", другият - в район "Люлин" до Околовръстния път, а третият - около Централна гара.

Според вносителите с промените няма да бъдат засегнати гражданите, няма да бъде нарушено спокойствието им, както и транспортът.

Още по темата

"През последните десетилетия София се разви като икономически и финансов център в страната. Има все по-засилен инвеститорски интерес и все повече желание да се строят небостъргачи. Именно със законопроекта ще се  регламентира къде може да се правят такива сгради и къде не", обясни Александър Ненков от ГЕРБ и допълни, че ще се търси балансът между неспирането на инвеститорския интерес и запазването на облика на града и зелените площи.

Сгради между 75 и 125 м също ще се обособят в градската част, но те трябва да бъдат съобразени с транспортна симулация, която да докаже, че при пускането на новата сграда няма да се затрудни трафикът, обясни още Ненков.

Другата важна точка в законопроекта е запазването на зелените пространства в столицата.

"Много точно дефинираме какво е зелена система. Когато междублоково пространство или детска площадка попадат в обхвата на зелената система, тяхното предназначение няма да може да бъде променяно", каза депутатът от ГЕРБ.

В промените е записано и при утвърждаването на градоустройствен план да не могат да се правят промени в жилищните комплекси в рамките на 5 години.

"Така ще се създаде устойчивост. В момента след провеждане на множество обществени обсъждания, веднага започват процедури за обжалване", обясни Мария Илиева от ГЕРБ.

В проектозакона е записано и да се запази културно-историческия облик на столицата. Една от мерките ще е увеличаването на глобите за лицата, които с действието си или бездействието си увреждат културно-историческото наследство.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
ГЕОРГИ Ламбов преди 1 година
Преслете този хубав град, направете го бетонно купище после се преместете в калната опустошена , безлюдна провинция, където инфраструктурата се руши невъзвратимо, без градини, земеделие, животни с изчезващи традиции. А имаше, уредени със спокоен живот, прекрасни села където сега се 'пробват' неутронни бомби.
35
0
 
1
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Колко ли от политиците да речем от последните 50 години са кореняци софиянци? И дали София все пак не заслужава да бъде управлявана от такива,а не от същества от селата Банкя и Правец например.
34
0
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Е, на тези дето се преселиха тихо от Ракитово, Гоцето, Приселци и т.н. дъл шъ им хареса тоз нов облик? К'во културно-историческо ще наследим, бе?
33
1
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 1 година
Abe zosto vi se Visoko- katnici......... GRADETE FABRIKI kako na vremeto na baj Tose cela EVROPA I BALKANOT imase MASINI i ALATI VILJUSKARI od BG
32
1
 
4
 
! Отговори
гладен архитект преди 1 година
пак да попитам КАКЪВ е смисълът!? и сега гледам колко много НОВИ сгради са свободни и незаети, с реклами акт 16 продажби от инвеститора, или давани под наем!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Браво
30
7
 
9
 
! Отговори
здравков преди 1 година
Главният архитект на София трябва да е човек роден или най-малкото израсъл от малък в града. Сегашният е от Плевен. Съжалявам, но с провинциапен манталитет не може да се управлява София. Тя трябва да бъде една красива европейска столица. Да си стар софиянец е въпрос на усещане, култура и познаване на живота и развитието на София.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А забелязахте ли уловката която ни готви ГЕРБ?Те ни отвличат вниманието със зони за небостъргачи които ще са над 125 метра-три зони.Но бегло споменават че в цяла София ще може да се строи до 125 метра!Само ще ви кажа че протестите които текат в момента срещу бъдещия небостъргач на В.Златев в Борово,са срещу сграда с размер 77 метра!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Сидни-най-големия австралийиски град, има една зона която е Ситито-там са небостъргачите.Всичко друго,разпръснато на огромна площ, са къщи с дворове,или сгради на няколко етажа и градът има характерен облик.
27
2
 
2
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
Некое човеци не праат разлека между държава и предпреамач *** :/ Ама за таквиз по Тошово време имаше Белене и регистрация деейба! Нароиха са и са искат ли иска ама не сменят ЕВ,ВР,М,РВ,А,В,ВН,ЕН с гносните С,СА,СВ!! Ама лоши улецете деейва .........
26
2
 
2
 
! Отговори
По Тошово Време преди 1 година
По Тошово Време не ни треаха паркизи! А адресна регистрация деейба :/
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време на сиелу каштете беа весоку колко нае едреа момак .... какве са теа нибустергиче ??? Баабави все у нибустергиче е шифела! аааааааа
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекламираме туризъм и нови дестинации, но на всякъде инфраструктурата е НЯМА. Започнете на всякъде да оправяте плажните ивици - да са чисти , с велоалея , парко места , озеленяване , подредени заведения . Асваутирайте всички черни улици, за да няма прах и кал.
Неможе да се продължава с тази помия и да чакаме скъпи туристи. Просто няма да сработи.
23
3
 
5
 
! Отговори
гладен архитект преди 1 година
какъв е смисъла! всичко застроиха, и това са все едни и същи "наши" хора, искащи все на апетитни парцели. Защо да не се строи извън София и градът да се разраства, а не всичко да е нагъчкано без да има смисъл и условия за това
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
София има нужда от паркинги, а не от небостъргачи. Самоковската селянка да не е сляпа.
21
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредното предателство на гражданските интереси от ГЕРБКП. Ей, не се наситиха. Не им стига нарочно създадената бушуваща простотия, хаоса в администрирането, несправедливостта и тормоза към редовите граждани. А онзи пък, несофийския "софийски" гл. архитект, доведен от незнайно къде, лицемерно приплаква, че нямало законова база да се забранят небостъргачите. Пpoстотии, гербаджии винаги ни считат за малoyмни. Но променят закона та да бетонират безумните, НИКОМУ НЕНУЖНИ, НЕБОСТЪРЧАЦИ! РЕФЕРЕНДУМ!!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 13

Белята вече е станала с теб. Побързай на лекар, да спасиш, ако още нещо може. Има нови методи, може да отървеш пшеницата.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 13

Не бе, "генийче парижко" от село Горно нанадолнище, тио ще се върнеш да доиш кравите, явно процесът ти е много добре познат. Не замърсявай софийската среда с гнилите си мъдрости, много смърдят на тролски еманации. Вземи си заслужената парса и марш вън от София. Ех, защо махнаха софийското жителство, та продажни, малокултурни, недоучени прованси да управляват и съсипват София. Погледни как са строили София прадедите ни бе, мутрак новоизпечен неграмотен. Как се пръквате такива caламандpи
18
7
 
12
 
! Отговори
София Африкана преди 1 година
Фандъкова ще засади палми и горилата Бойко ще скача между палмите и зелените небостъргачи.
17
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До смях
Вместо да строят сгради-паркинги, както е в САЩ и други страни, БАЙ ГАНЬО - ОЛИГАРХ си доизпира париците с ненужни небостъргачи и унищожава София, убива изгледа, въздуха, флората и фауната (случайно оцелели от безумното "пазарно" строителство), психясва хората. Такова грандиозно невежество не е било дори в началото на социализма. Напротив, видяха, че са прости и веднага започнаха да вземат най-доброто от Запада. Но npocтак с пари, и с имоти на Запад, при демокрация, е обществена чyмa.