София – зелена и с небостъргачи. Промени в закона уреждат зоните

ГЕРБ обещава: С промените няма да бъдат засегнати гражданите
19 юли 2017 12:37,
41
София – зелена и с небостъргачи. Промени в закона уреждат зоните
Снимка: Facebook

Що е то междублоково пространство и къде ще могат да се строят небостъргачи? ГЕРБ предлага промени в Закона за устройството и застрояването на София, които да прецизират тези въпроси.

В законопроекта се предвижда да се обособят три центъра, в които да могат да се строят сгради над 125 м.

Единият район ще бъде около 7 км на бул. "Цариградско шосе", другият - в район "Люлин" до Околовръстния път, а третият - около Централна гара.

Според вносителите с промените няма да бъдат засегнати гражданите, няма да бъде нарушено спокойствието им, както и транспортът.

Още по темата

"През последните десетилетия София се разви като икономически и финансов център в страната. Има все по-засилен инвеститорски интерес и все повече желание да се строят небостъргачи. Именно със законопроекта ще се  регламентира къде може да се правят такива сгради и къде не", обясни Александър Ненков от ГЕРБ и допълни, че ще се търси балансът между неспирането на инвеститорския интерес и запазването на облика на града и зелените площи.

Сгради между 75 и 125 м също ще се обособят в градската част, но те трябва да бъдат съобразени с транспортна симулация, която да докаже, че при пускането на новата сграда няма да се затрудни трафикът, обясни още Ненков.

Другата важна точка в законопроекта е запазването на зелените пространства в столицата.

"Много точно дефинираме какво е зелена система. Когато междублоково пространство или детска площадка попадат в обхвата на зелената система, тяхното предназначение няма да може да бъде променяно", каза депутатът от ГЕРБ.

В промените е записано и при утвърждаването на градоустройствен план да не могат да се правят промени в жилищните комплекси в рамките на 5 години.

"Така ще се създаде устойчивост. В момента след провеждане на множество обществени обсъждания, веднага започват процедури за обжалване", обясни Мария Илиева от ГЕРБ.

В проектозакона е записано и да се запази културно-историческия облик на столицата. Една от мерките ще е увеличаването на глобите за лицата, които с действието си или бездействието си увреждат културно-историческото наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С откраднатите пари от КТБ небостъргачи взеха да строят
13
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Аи мpи си там, във Ванкувър, и не ни давай акъл за нашата, не твоята столица, предателю на Родината, търсач на чужди социални помощо и потребител на създаденото от други хора. А ти си един ужасен, невеж източно-европейски използвач.
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Небостъргачите са ни нужни толкова, колкото на *** звънче. Но пък каква люта печалба носят на строителите!!!! Освен да запушат клиновете, по които идва свеж въздух от планината, ще запушат в буквалния смисъл движението и грозно ще хвърлят стъклени отблясъци ... Ама пуста корупция и хипер печалби!
11
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един от най-добрите градове за живеене в света, Ванкувър има небостъргачи и нито са в пречка на жителите нито са грозна гледка на фона на планината. София е един ужасен източно европейски град който не привлича с нищо!
10
4
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
повече от 5 етажа не трябва да се строи в соф поле да се виждат планините отвсички страни и не е необходимо всичко да бьде в софия разхвьрляите икономикатав сев бьлгария в чикаго небостьргачите са едно място на брега на мигиганското езеровсичко останало са триетажните блокове и кьщи никаде няма високо строителствомежду тях в люлин ще запушите вьздуха които идва от банкя ние и сега не можем да дишаме а какво ще стане след това
9
6
 
14
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Застроиха всичко! То бива алчност ама тяхното граници няма! Скоро ще започнат строежите в южния парк, Драгалевци прилича на Люлин, а преобразяването на Бояна в ЖК е в ход! Княжевската гора е парцелирана и само чакат удобен момент да я орежат! Добре, че княжевци удържат фронта!За малките зелени площи не снава и дума, там собствениците са ни ясни, само прокуратурата е япа, защо ли?!
8
1
 
14
 
! Отговори
смях преди 6 години
Като мина по почупените плочки пред Царския дворец, паркинга - автоморга пред александър невски и парада на лъскавите коли зад паметника на цар Освободител и си викам, ей шопите случиха на кмет.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Браво! Щом си ходил "на София", браво!
6
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходил съм в София. Зле уреден град, лоша пътна инфраструктура. Бетонни гета със застроени градинки, трафик, мръсен въздух .... но проблем им са бъдещите небостъргачи?!?! Интересни хора! Нищо не им е наред, но небостъргачите им пречат!
5
1
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Може ,ако небостъргачите са боядисани в зелено.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народът *** уж няма, ама виж в ОЛХ колко айфона се продават с коментар "продавам го, защото ще взимам нов"
3
7
 
6
 
! Отговори
turk преди 6 години
izglejda mnogo krasivo
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви небостъргачи какви пет лева
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Налода беден..гол и бос!Само кичозни небостъргачи са му кусура!*** няма гайда иска!