"Тракия" с 3 ленти – поне до Пловдив? Работи се по трасето!

Вече са започнали процедури по проучването
Обновена: 19 юли 2017 20:23 | 19 юли 2017 19:46, Красимир Ангелов
26
"Тракия" с 3 ленти – поне до Пловдив? Работи се по трасето!
Снимка: Булфото, архив

Възможно е в бъдеще магистрала "Тракия" да има 3 ленти в посока, призна министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на изслушването си в Комисията по транспорт във връзка с изграждането и въвеждането в експлоатация на ТОЛ-система за преминаване по републиканските пътища.

За "Тракия" разглеждаме варианта и сме започнали процедури по проучване на възможностите за разширяването й поне до Пловдив с още една лента в двете посоки, уточни строителният министър, цитиран от "Фокус".

Нанков призна, че на моменти магистралата е вече прекалено тясна. Той представи данни и отчете, че през 2015 и 2016 г. средно трафик камерите в пиковите летни дни по "Тракия" в посока София и посока Бургас дневно са засичали между 32 -33 хил. автомобила. "През най-тежкият ден на 2016 г. трафик камерите са засекли 37 640 автомобила. Тази година имаме над 40 000 автомобила", коментира Нанков.

По време на изслушването си той поясни, че целта на ТОЛ-системата е да се увеличат приходите в АПИ. "Това са анализите, които показват различните консултанти", уточни той.

Нанков посочи, че пътният сектор се издържа основно от лекотоварните автомобили, като в последните години тенденцията е делът им да нараства. Съотношението през 2015 г. е било 64% леки автомобили и 36% тежкотоварни, а през 2016 г. приходите от леки автомобили са над 70 % от общия дял.

Целта ни е максимално бързо внедряване на новия модел за събиране на такси за преминаване по републиканската пътна мрежа, който е част от европейския модел. Визията ни е да имаме устойчиви и самофинансиращи се инфраструктурни сектори, коментира Нанков и допълни, че тенденцията в европейски мащаб е за преминаване от винетна към тол система.

По думите на строителния министър има подготвен проект за структурни промени в АПИ заради ТОЛ-системата. Министър Нанков уточни, че е включено създаването на отдел "Електронно таксуване" към Дирекция "Пътни такси и разрешителни". "Новото звено се ангажира с редица дейности“, каза регионалният министър и поясни, че се очаква новото звено да бъде готово в рамките на месец август.

Според регионалния министър след 7-мия месец от стартирането на договора за ТОЛ-системата ще имаме функционираща система, която ще генерира приходи. Нанаков посочи, че има два етапа – 7 месеца срок за внедряване и изграждане на системата и 12 месеца за оценка на ефективността и отстраняването на дефектите й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А "Хемус" кучетата я яли.Бойко борисов Методично унищожава северна България.Там нищо не се прави,дори напротив - предвидени проекти се спират.
17
0
 
2
 
! Отговори
Stanislav преди 6 години
А за магистралата Бургас Варна забравиха.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много перспективно е едновременно изграждане и на четвърта лента. Само за каруци. в В недалечно бъдеще тя ще стане основна лента.
15
1
 
10
 
! Отговори
11 преди 6 години
А в Северна България кога???
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турските тирове стигат само до София а после няма широки пътища.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно там краденето е най-ефикасно.
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, Тракия с 15 ленти, а Хемус -100 км! Не ги е срам управляващите! Цяла северна България е откъсната, градове като Велико Търново и Варна изискват целодневно каране и огромен риск заради скапания път и рисковите изпреварвания. Просто нямам думи. И 20 ленти да я направите Тракия, при положение, че някакви хора си позволяват да карат с по 160-200км/ч, нищо няма да се промени. Трябват камери за средна скорост. Ама тогава няма да можете да ходите до слънчака за 3 часа, нали! :(
11
0
 
5
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Номер 3 и номер 4 са казали всичко!Коментарите са излишни.
10
3
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Предлагам всички българи от северна българия да не плащаме винетки! И без това парите отиват само за София и южна БГ
9
4
 
19
 
! Отговори
ХоБот преди 6 години
До кога ще ги търпим тия разсипници?!?Всички знаем, че това с магистралите се прави само за да смучат кинтите на хората. И какви са тия хора дето гласували за "Бойко" .. то даже и партия не го наричат? Един човек не познавам, дето да го подкрепя па толкова гласове да събира.
8
3
 
15
 
! Отговори
Питане преди 6 години
До автора на статията - Правите ли разлика между платно и лента? Можете ли да напишете къде има по света магистрали с повече от две платна?
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по скоро три ленти след Пловдив до Бургас , все пак като се юрнат софия и пловдив, къде на село къде на море става по голем трафика
6
7
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Няма по-смешна държава от България по времето на Бойко Борисов !Днес по телевизиите съобщаваха, че започва строителството на магистрала "Хемус" ..., но после уточняваха, че става въпрос за отсечка от .. 9 километра. :)С такъв патос го съобщаваха, все едно ще строи втори Хаимбоаз. :)То бива пропаганда, то бива промиване на мозъци, ама чак пък толкоз !Истината е, че тази година Болисов не посмя да изтегли поредния огромен външен заем и в държавата има такава липса на пари, че всичко се е свило
5
2
 
18
 
! Отговори
Бай ти Генята преди 6 години
Аз съм ЗА подобряване на пътната инфрраструктура. Но проблемът, който аз виждам е, че ще набичат едни огромни ТОЛ такси и хората няма да могат да си позволят пътуването, а после ще кажат - "Ето, облекчихме ситуацията." като прецакахме половината население ...
4
2
 
34
 
! Отговори
Тикволандия преди 6 години
Магистрала три ленти и бам - тунела само с две. Магистрала made in BG
3
0
 
32
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
"Тракия" с 3 ленти поне до Пловдив?-Може, ако отпадне аварийната!
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В бъдеще - аве бай х***й нали беше забранил бъдеще неосъществимо? До тогава тук ще останат само @мунджи а както знаем на тех магистрали не им требат!
1
2
 
17
 
! Отговори
Умник преди 6 години
Без много обяснения, ако обичате....Just do it!