ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега

В Европарламента също имало такива нагласи заради спекула
20 юли 2017 14:00,
95
ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ потвърдиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват пречките чужденци да купуват земеделска земя в България. Това е изискване на ЕС, което страната ни вече отложи веднъж и Европейската комисия започна наказателна процедура срещу държавата.

Още по темата

Заради това Министерският съвет се готви да предложи забраната да падне, но парламентът твърдо ще гласува против, ако изменението влезе в Народното събрание, потвърди зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Мнозинството в защита на земята бе формирано по инициатива на лидерката на БСП Корнелия Нинова, а всички групи без ДПС я подкрепиха. 

Днес Цветанов й благодари, но и разкритикува евродепутатите от БСП, че не са я информирали, че в Брюксел също тече дебат по темата, който може да доведе до мораториум върху започналата наказателна процедура срещу България. 

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни, че в Европейския парламент има нагласи срещу разпоредбата, която дава възможност на чужденци да купуват земеделска земя в страните-членки. 

Той съобщи, че Европарламентът е изготвил доклад до Европейската комисия, в който предупреждава, че свободната продажба на земя е довела до навлизане в селското стопанство на инвестиционни фондове, които нямат нищо общо с него. 

В доклада пишело, че свободната продажба е довела до концентрация на земя и до тотално изкривяване на пазарите в отделните държави и навлизане на капитали от трети страни с чисто спекулативен характер. 

Шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обяви, че предстои обществен дебат, с който да се предложи нова регулация и да се отговори на обществените настроения.

Тя даде да се разбере, че промяна в закона все пак ще има, но тя трябва да е такава, с която да се намери баланс между националните интереси и европейските ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 59Те в момента я изкупуват за жълти стотинки пич, и причината да я изкупуват за жълти стотинки са именно тези ограничения, в момента декар земя в Гърция из каманяците струва два пъти повече отколкото в Добруджа
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е примирете се парцали земя не се продава.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме праснали още да се мерим с доходите на европейците и с европейските цени на земята от 4000 евро/декар. Затова трябва да си я пазим да не ни я изкупят за жълти стотинки.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевАз мога да ти кажа, че *** още 1000 години ще ни бърше тоалет ните за стотинки а ти ще ни влачиш бок лука. Земя не се продава. Не се продаваше и 2004 годато пробваха пак да купуват не се продава и сега.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Патриотизъм.....?! През последните 10 години земеделската земя се изкупува масово и на безценица от червените олигарси и от политици(чрез подставени лица). Например фирма Ромфарм притежава над 1 млн. декара. Целта е да изкупят възможно най-много и след секване на "кранчето" еврофондове, да започнат да продават на неколкократно по-високи цени.
41
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51стандартни бращулевения на шумкар ангажиран в бизнеса с имоти, я кажи що не ходиш да ревеш пред руския комплекс в Камчия ? там даже собственика не е частно лице, а държавна структура занимаваща се официално с подривна дейност
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляват ни на принципа " проба - грешка"
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Европеец с идеиНикой не умира за умрелия ти ес на хората не им е притрябвал а националните елити вече го разрушават. Не му остава много.
38
0
 
6
 
! Отговори
От 49 преди 6 години
Биоцентралата в с.Труд е точно така,земя купена чрез посредник и нати сега миризми до безкрай
37
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТази земя е земята на ЛЪВски и Ботев. Преди да има конкретни собственици е тяхна. После е на Българския народ и тогава има конкретен собственик. Бих казал ползвател за вечни времена, защото свещенното землище на Българите не може да бъде собственост на никой конкретен човек.
36
12
 
5
 
! Отговори
Европеец с идеи преди 6 години
До Анонимен"Тази земя е свещенна с кръв е взета и с кръв ще се дава."Трогателно! :) Достатъчно е на България да й бъдат наложени санкции и до една година т.н. патриоти ще се вразумят! България е длъжна да спазва правилата на ЕС в противен случай ще бъде изхвърлена и изолирана в отбора на двойкаджиите. Свободното движение на капитали и на хора е основен стълб на европейския проект! С национализъм няма до никъде да стигнете! Случващото се сега е в ущърб на България!
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо не мога да повярвам,че повечето тук са ЗА продажба на нашата земя.... Аз съм ЗП и тук при нас (Пловдивско) има един грък,който изкупува масово земята и ни я преотдава,но на много по-висока цена,лъжете се,че чужденеца ще работи,той да дава под наем срещу мн по висока цена
34
1
 
5
 
! Отговори
Двустайна панелка преди 6 години
Който има огромни декари земеделска земя, сигора е от ония с дебелите вратове костюмираните! А ние бедните Бьлгари от кьде толкова хиледи квадратни и то земеделски земи?
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
обаче как взички почват да ни убеждават че видиш ли турци и араби щели да ни изкупят земите, та видиш ли затова трябвало да налагаме ограничения, а иде реч само за граждани на ЕС, ама ги е страх че като се освободи пазара цената и рентата ще се увеличат поне до нивата в Гърция
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая земя си има конкретни собственици, разбирам да се налагат ограничения върху земята собственост на държавата и общините, но да налагате подобни ограничения върху земя частна собственост е престъпление
31
3
 
0
 
! Отговори
Муси Кара Дайь преди 6 години
Да може ама 10 000 $ на кв метьр.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименземя в момента може да се купува но ужасно трудно и не в голями количества Трябват още ограничения
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл да се отстъпва пред по мията ес и без това след 5 години най-вероятно няма да съществува. Тази земя е свещенна с кръв е взета и с кръв ще се дава
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то и в момента може да се купува земя, проблема е че трябва малко да се позаобикаля, което е пречка за нормалния бял човек от нормалните страни, кото по традиьия не обичат да се занимават с това, резултата от това е че цената на земята е много ниска и от тия неща се възползват всякакви съмнителни структури, а глупостите на кака *** и патриотите въобще не смятам да ги коментирам, по страшното е когато се изкупува от държавни структури на фасадни демокрации като Русия за пример, земята в Камчия
27
5
 
3
 
! Отговори
Баламурници преди 6 години
Значи глобите от Данъкоплатците а пък земята да я купуват само нашите измамници с пари от кЕйТиБе и подобни далавериили да го играят посредници на ЧужденцитеНали някоя Не си вярва че ако някой иска да купи земи в България не може да го направи или не са го направили вече