ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега

В Европарламента също имало такива нагласи заради спекула
20 юли 2017 14:00,
95
ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ потвърдиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват пречките чужденци да купуват земеделска земя в България. Това е изискване на ЕС, което страната ни вече отложи веднъж и Европейската комисия започна наказателна процедура срещу държавата.

Още по темата

Заради това Министерският съвет се готви да предложи забраната да падне, но парламентът твърдо ще гласува против, ако изменението влезе в Народното събрание, потвърди зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Мнозинството в защита на земята бе формирано по инициатива на лидерката на БСП Корнелия Нинова, а всички групи без ДПС я подкрепиха. 

Днес Цветанов й благодари, но и разкритикува евродепутатите от БСП, че не са я информирали, че в Брюксел също тече дебат по темата, който може да доведе до мораториум върху започналата наказателна процедура срещу България. 

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни, че в Европейския парламент има нагласи срещу разпоредбата, която дава възможност на чужденци да купуват земеделска земя в страните-членки. 

Той съобщи, че Европарламентът е изготвил доклад до Европейската комисия, в който предупреждава, че свободната продажба на земя е довела до навлизане в селското стопанство на инвестиционни фондове, които нямат нищо общо с него. 

В доклада пишело, че свободната продажба е довела до концентрация на земя и до тотално изкривяване на пазарите в отделните държави и навлизане на капитали от трети страни с чисто спекулативен характер. 

Шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обяви, че предстои обществен дебат, с който да се предложи нова регулация и да се отговори на обществените настроения.

Тя даде да се разбере, че промяна в закона все пак ще има, но тя трябва да е такава, с която да се намери баланс между националните интереси и европейските ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не ви ли прави впечатление, че тези идеи за промяна в закона идват точно в навечерието на гласуване на CETA ? ако се зачетете внимателно в документа (който е над 1000 страници, но аз го прочетох, в инернет го има) там пише, че канадски фирми могат да закупуват колкото си искат земя, ако правят инвестиции в страната. това ще рече - правят завод за сглобяване на помпи - 500 м2 и купуват прилежащите няколко стотин хектара !
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА ИЛИНДЕН МОРЕТО "СЕ ОБРЪЩА" И НЕ СЕ ВЛИЗА В МОРЕТО
24
7
 
1
 
! Отговори
Ганю да не чуе преди 6 години
Спокойно, никой чужденец няма да иска да инвестира в Бг мутренска земя! Нито има желаещи немци нито пьк шведски мераклии!
23
3
 
4
 
! Отговори
анон преди 6 години
Кажете ми едно нещо решено от този парламент, което е имало смисъл и е решил истински проблем. А скоро излиза и във ваканция. То земя и досега можеше да се купува през фирми, и за напред пак ще може.
22
2
 
7
 
! Отговори
zdr преди 6 години
Някой точи зъбки за държавната земя!!!
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това решение е дамогогия или популизъм,както искате го наричайте. Земя се е продавала,продава се и ще се продава на чужденци.Само си регистрират фирма и готово.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗЕМЯТА В ИЗРАЕЛ Е ИЗЦЯЛО ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ И ТАМ ИМА ЗАКОН КОЙТО ЗАБРАНЯВА ЖУЖДЕНЦИ ДА ИМАТ ПРАВО ДА КУПУВАТ И ПРИТЕЖАВАТ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ В ИЗРАЕЛ.В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПРЕДИ НАЙ ГОЛЕМИЯ РАДЕТЕЛ В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН ЧУЖДЕНЦИ ДА ИЗКУПУВАТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ БЕШЕ ЕДИН Ч8ФУТИН НА ИМЕ КЕНЕТ ЛЕВКОВИЦ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА. ТАКА ,ЧЕ КОГА В ИЗРАЕЛ СЕ РАЗРЕШИ ДА СЕ КУПУВА ЗЕМЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ,,ТО ТОГАВА ТУКАШНИТЕ ЕВРЮХИ *** ИМАТ ПРАВО ДА ПИСКАТ.ДОКАТО НЕ СТАНЕ ТОВА ЕДИН ГО;ЯМ К** ЗА Ч**УТИТЕ
19
2
 
5
 
! Отговори
anon преди 6 години
Апропо кой балама ще иска да купи земя на място където частната собственост не е неприкосновенна, на място където с един фалшив подпис, копумпиран нотариус и или печат на кмет върху фалшиво удостоверение за наследници всеки измамник може да придобие земите ви.Ако си мислите, че не е така то това е само защото нямате достатъчно имоти и не са ви нарочили.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В доклада пишело, че свободната продажба е довела до концентрация на земя и до тотално изкривяване на пазарите в отделните държави и навлизане на капитали от трети страни с чисто спекулативен характер.===Тея от ЕС докато не им се случи най-лошото и не го отнесат са склонни да правят най-драстичните тъпотии, винаги. Не знам защо се водим по ума на някакви откровено спрели индивиди.
17
7
 
3
 
! Отговори
anon преди 6 години
Занимавате се с глупости. Всеки който има пари може да купи която си поиска земя. Ако наистина има пари и желание може да си регистрира фирма у нас и да почне да купува. Друг вариант е с поставени лица и пълномощни.Земята не можеш да я хванеш и да я изнесеш. Тя си остава Българска. Подлежи на нашите закони и се плащат данъци за нея.Така че това е "не"новина целяща за пореден път да отклони вниманието от истинските проблеми като изкара на бял свят маловажна, но болна тема за обществото.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнозинството в защита на земята бе формирано по инициатива на лидерката на БСП Корнелия Нинова______По скоро мнозинство в защита на криминалните структури за изкупуване на земя за без пари, то ако толкова милеехте за земята щяхте да предложите въвеждането на приемлива минимална цена на декар и рента, та да неможе да има сделки за по 500 лева на декар и смешни ренти от по 15 лева на декар
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреите вън!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да видим до кога ще устискат.
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До: 15Кметовете по селата я подаряват за да печелят изборите.
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НезнайкоЕС е далеч от Турция а ние сме на 100 км от Турция и прогнозите са Турция да стане пустиня до 2100 г.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НезнайкоБългарската е плодородна, а турската е пустинна.
10
7
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 6 години
Е, пише ти българин, потомак на избягали бежанц;и от Егейска Македония. Искам да пордам земята си на действителен пазар. Не на ниски цени благодарение на тази абсурдна забрана. Нека да припомня, че най-развит е пазара на земята в Холандия, където НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ОГРАНИЧЕНИЕ. Обърнете внимание става въпрос за Холандия, малка територия под морското равнище. И въпреки че земята там е към , продават на всеки. Но мафията в БГ иска нашата земя за себе си.
9
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГенадиТурчин ще изнася житото в Турция и България остава без хляб.
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам форума е налазен от небългари,които ви агитират да си продадсете земята и че нищо лошо нямало да стане,ако я изкупят чужденци.Не им се връзвайте.Допускам,че това са хората на Местан/троянският кон в държавата/,които работят за чужди интереси.
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой няма да изнесе земята, естествено. Тя ще си е тук, но заградена и със забранен достъп. На практика няма да е вече част от България.