ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега

В Европарламента също имало такива нагласи заради спекула
20 юли 2017 14:00,
95
ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ потвърдиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват пречките чужденци да купуват земеделска земя в България. Това е изискване на ЕС, което страната ни вече отложи веднъж и Европейската комисия започна наказателна процедура срещу държавата.

Още по темата

Заради това Министерският съвет се готви да предложи забраната да падне, но парламентът твърдо ще гласува против, ако изменението влезе в Народното събрание, потвърди зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Мнозинството в защита на земята бе формирано по инициатива на лидерката на БСП Корнелия Нинова, а всички групи без ДПС я подкрепиха. 

Днес Цветанов й благодари, но и разкритикува евродепутатите от БСП, че не са я информирали, че в Брюксел също тече дебат по темата, който може да доведе до мораториум върху започналата наказателна процедура срещу България. 

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни, че в Европейския парламент има нагласи срещу разпоредбата, която дава възможност на чужденци да купуват земеделска земя в страните-членки. 

Той съобщи, че Европарламентът е изготвил доклад до Европейската комисия, в който предупреждава, че свободната продажба на земя е довела до навлизане в селското стопанство на инвестиционни фондове, които нямат нищо общо с него. 

В доклада пишело, че свободната продажба е довела до концентрация на земя и до тотално изкривяване на пазарите в отделните държави и навлизане на капитали от трети страни с чисто спекулативен характер. 

Шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обяви, че предстои обществен дебат, с който да се предложи нова регулация и да се отговори на обществените настроения.

Тя даде да се разбере, че промяна в закона все пак ще има, но тя трябва да е такава, с която да се намери баланс между националните интереси и европейските ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
турците като изкупят земята бьлгария ще стане вносител на жито и стоките свьрзанис него ще поскьпнат в пьти закупената земя ще се превне в джамии минарете воина ходжи от сутрин до вечер реално е да се сьздадат обучителни центрове на даешдругият вариант е голф игрища басеини изобщо деиности нямащи нищо общо сьсземеделие изобщо вариантите са много но никои не е в наш интерес
5
6
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 6 години
Турчин ли си,занзибарец ли си не знам,но не си българин.Недей да плачеш на чужди гробища и върви си там,където много се размножавате и много работите.Оставете ни да се оправяме сами.Но земята не си я даваме.
4
7
 
12
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Ще ти кажа защо...интерес от тази забрана имат единствено мафията в БГ. Целта е да комасират земята на ниски цени и после да я подават на нормални цени на чужденци. гадния ЕС обаче иска да я махнем по-рано от тяхното желание. Мафията смяташе сама да махне забраната, като портиворечаща на ЕС, но след като ни изкупи земята на безценица. Ама какви гадняри са от ЕС!
3
3
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
Достига по нещо до празните им глави, ама много бавно, и много по малко.А на неразбралите, иде реч за земеделски земи. Къща с дворно място, не е земеделска земя.
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРп първо опитват и ако мине. Друг въпрос че българите няма какво да правят земята защото няма трактори и държавата не гарарнтира изкупуване на житото и веднага ще я продадат на турци.
1
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!Една добра новина за днес.