ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега

В Европарламента също имало такива нагласи заради спекула
20 юли 2017 14:00,
95
ГЕРБ потвърди: НС няма да дава земята на чужденци. Засега
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ потвърдиха, че парламентът няма да подкрепи промяна, с която се премахват пречките чужденци да купуват земеделска земя в България. Това е изискване на ЕС, което страната ни вече отложи веднъж и Европейската комисия започна наказателна процедура срещу държавата.

Още по темата

Заради това Министерският съвет се готви да предложи забраната да падне, но парламентът твърдо ще гласува против, ако изменението влезе в Народното събрание, потвърди зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Мнозинството в защита на земята бе формирано по инициатива на лидерката на БСП Корнелия Нинова, а всички групи без ДПС я подкрепиха. 

Днес Цветанов й благодари, но и разкритикува евродепутатите от БСП, че не са я информирали, че в Брюксел също тече дебат по темата, който може да доведе до мораториум върху започналата наказателна процедура срещу България. 

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев обясни, че в Европейския парламент има нагласи срещу разпоредбата, която дава възможност на чужденци да купуват земеделска земя в страните-членки. 

Той съобщи, че Европарламентът е изготвил доклад до Европейската комисия, в който предупреждава, че свободната продажба на земя е довела до навлизане в селското стопанство на инвестиционни фондове, които нямат нищо общо с него. 

В доклада пишело, че свободната продажба е довела до концентрация на земя и до тотално изкривяване на пазарите в отделните държави и навлизане на капитали от трети страни с чисто спекулативен характер. 

Шефката на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обяви, че предстои обществен дебат, с който да се предложи нова регулация и да се отговори на обществените настроения.

Тя даде да се разбере, че промяна в закона все пак ще има, но тя трябва да е такава, с която да се намери баланс между националните интереси и европейските ценности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехия иска да излезе от ЕС - "Вацлав Клаус съдбовно: Удари часът Чехия да излезе от ЕС, това е единственото спасение за родината ни, за да я запазим за идните поколения!
65
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Джихадистите,които така щедро ЕС внесе,тъкмо това и чакат-да изкупят постепенно обработваемата земя!А после великите евро.ейци ще работят за тях.Продавайте,чавка ви е изпила ума.
64
1
 
3
 
! Отговори
Стършел преди 6 години
Хора, или сте много глупави или се правите на такива. Е сега не може да се продава земя на чюжденси ? Много просто. Регистрираш фирма с капитал от 2лв и такса 160лв в АВ и си БГ фирма. Сега можеш да закупиш земя !!!Това го знаят всички, но се правят на ощипани моми за пред електората.
63
0
 
10
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
А бе хора! След като земята е на дедите ви защо я продавате изобщо? Толкова ли я закъсахте? Това не го разбирам. Имате късче от тази планета орана и напоена с потта на дедите ви,как може да не го завещаете на децата си? И на българи да се продаде пак е грях и дедите ви ще се обърнат в гроба!!!
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Собственикът на ГЕРБ започна да се клати : няма продажба на земя на чужденци , минимум кеш 10 000 лв. ,остана процента за прослужено време ................ Глупостта им няма край . България се нуждае от умен ПРЕДСЕДАТЕЛ !
61
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО-добре да платим глобата от милиони от колкото да продадем земята си,за която нашите деди дадоха живота си
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
свръхпроизводство на...земя - защо ли съм имал предвид земеделска продукция?
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно, кой ще продава земя за жълти стотинки - покажете ми го, да се направя на чужденец и да пазарувам, пазарувам.
58
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
71 - е те това, е!Земята в Европа може да изхрани три Европи - и сега има свръх производство на земя.Но, повтарям - и сега чужденците могат да купуват земя - през фирми!Значи спорът е буря в чаша вода.В момента спорим кое светило е по-важното - слънцето или луната?Вашето мнение е, че това е Луната, защото тя свети през нощта, когато е тъмно.А слънцето безсмислено свети през деня, когато и без това е светло.
57
5
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Много са ми странни мненията на някои , които пишат , че чужденците щели да изкупят земята за жълти стотинки. Коя земя по-точно ? Всеки ден преглеждам обявите в цяла Добруджа и знаете ли какво се продава? Парцелчета по 5-10 декара , средно по 2000 лв/декар. Големите парцели отдавна са изкупени , а тези , които не са изкупени , няма и да бъдат предложени за продажба , защото процесът все пак е двустранен . През последните няколко години рентите са добри и в момента няма почти никакво предлагане.
56
7
 
3
 
! Отговори
68 преди 6 години
Дедо Йоцо, ако хамериканците искаха да купуват и да дупчат, вече да са изкупили и надупчили.Виж какво написах по-долу.Чужденци и сега могат да купуват земя, но през фирми, ама не искат, защото носи низка норма на печалба.А и сега има роби, но на едрите земеделци. Само, че да си роб на друг българин е нЕкак си мазохистично сладко.Цитирам изказване на такъв - Мишо, Изпрати бързо неколко рАтайчета към изравнитела, защото е пуснал вода.
55
1
 
14
 
! Отговори
дедо ЙОЦО ГЛЕДА преди 6 години
НИКОЙ ОТ КОМЕНТИРАЩИТЕ НЕ СЕ ЗАМИСЛЯ ИЛИ ВСИЧКИ ВЕЧЕ СТЕ ЗАБРАВИЛИ ЧЕ АКО ИЗКУПЯТ ЗЕМЯТА НИ '' ХАМЕРИКАНЦИТЕ '' И ЗАПОЧНАТ ДА ДУПЧАТ ДУПКИ ЗА ШИСТОВ ГАЗ ТОГАВА ВЕЧЕ ЩЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ВСИЧКО СМЕ ЗАГУБИЛИ.
54
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе хора!Купуването на земя от чужденци отдавна е разрешено. Правят си фирма в България, която е "местно лице" и фирмата закупува земята. През фирма е по-удачно, защото се крият конкретните купувачи. познавам много такива, чужденци, които сега се чудят какво да правят с тази земя.Който е искал, вече е купил. Дебатът е некомпетентно чисто политически.Вижте как пазим земята българска. Опазихте я.
53
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не сме само ние с такива ограниения в ЕС. Унгария, Словакия, Литва и Латвия също имат. Познайте защо - защото и там земята е много по-евтина отколкото в ЕС. Европа ни присъедини с надеждата да ни изкупят земата евтино, но засега само Румъния им се върза, но и те подготвят закон за забрана като видяха какво става.
52
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирате ли, че земята и сега е основно собственост на небългари, защото комуниста род и родина няма. С тази разлика, че я изкупиха на безценица от собственици изгонени от същите комунисти в панелните гета. Цялата постанвка е, стотина червени барони да си пълнят гушите, като отглеждат в плодородните земи технически и фуражни култури с най- ниската принадена стойност.Какъв ще е проблема ако французин направи шато и създаде работа за половин село ?
51
1
 
25
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Като чужди фирми искат да купуват да им се дава под аренда, не да стават собственици. Гладът се шири по земятаЕдин ден тези чужденци ще хранят с труда на нашите хора техните държави или ще ни продават на безумни цениЗащо Испания и Италия не продават плодородната си земя с маслини, цитрусови плодове? Целта е да уморят народа, да останат неграмотните да слугуват и да издържаме с храни ЕСЕвреите са мераклии да живеят тук, а не в пустинята. Да продават къщи, хотели
50
3
 
25
 
! Отговори
D преди 6 години
Продавай те !!! После ще станете роби на собствената си земя. За какви пари говорите. Ума ли си загубихте продажници.
49
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цяла Европа цената на земеделската земя се увеличава много. След 5 години, когато в Западна Европа цената на декар стигне 7000 евро, всички чуденци ще се натискат да купуват тук българска запя за по 500 евро/декар. За какво мислите ни приеха в ЕС?
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с такива глупави ограничения през 90-те години червените мутри изкупиха предприятоята за жълти стотинки и станаха мултимилионери, и сега целят да същото
47
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците чакат само цената да се вдигне още повече и ще позволят да се продава на чужденци. Отдавна фирмите им изкупуват земеделска земя за стотинки и вече имат милиони декари, готови за препродажба. Само задържат, че да имат по-голяма печалба след няколко години.