Таванът при плащанията в брой остава – 10 000 лв.

Депутатите не смятат, че това ще реши проблема със сивата икономика
20 юли 2017 14:30,
9
Таванът при плащанията в брой остава – 10 000 лв.
Снимка: архив, Ройтерс

Разплащанията в брой остават с таван от 10 000 лева. Това решиха депутатите, след като отхвърлиха предложението на ГЕРБ кешовите разплащания да се ограничат до 5 000 лева.

Още по темата

На първо четене на измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/ бе подкрепено предложеното от Министерския съвет до 2019 г. плащанията в брой да се ограничат до 1000 лева.

Според парламентарните групи обаче този праг е твърде нисък и воследствие те отхвърлиха и предложението ограничението да стане 5 000 лева.

Според вносителите намаляването на кешовите разплащания е начин за борба със сивата икономика. Но противниците на идеята смятат, че така ще се затруднят гражданите, а малкият бизнес ще бъде натоварен с такси.

Също така не вярват и че с тези мерки ще се реши проблемът със сивата икономика.

"Борбата със сивата икономика не е борба с кеша, а става въпрос за контрола, дали агенциите правят проверки", настоя Таско Ерменков от левицата.

В защита на предложението шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова уточни, че в повечето европейски държави ограничаването на кешовите плащания е между 2500 и 3000 евро - суми, подобни на предложеното от ГЕРБ.

Според Стоянова не са убедителни и аргументите, че ще се натоварят хората в малките населени места.

"Обикновените хора в малките населени места не правят еднократни сделки за над 5000 лв. Освен ако си купувате супер плазмен телевизор. Само че хората от малките населени места не си купуват такива телевизори, тъй като според статистиката 70% от българите получават под средната работна заплата за страната", аргументира се тя.

Стоянова се закани и че ще напомня всеки път, че не е било прието това ограничение срещу сивата икономика, когато опозицията иска пари за пенсии, заплати, помощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Иван преди 6 години
10 000 лв. са джобни пари за депутатите. Ето защо те не се занимават с дребни сумички.
6
1
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 6 години
Ей веднъж нещо нормално да решат. Според мен от ГЕРБ нарочно не са искали да го прекарат. Тестваха хорската реакция и дадоха назаден. А Менда имаше идея кеша да се ограничи чак до 1000 лева. Демек тотален контрол и далавера за банките
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо никой не казва, че най-щастливи са банките, които събират комисонни за всеки превод. С банковите плащания се въвежда нов данък -банка.
4
0
 
24
 
! Отговори
Мента Стоянова преди 6 години
Мента,хората в малките населени места не си купуват супер плазмен телевизор защото не може да оправите икономиката. Докато такива като теб, Мента, крадат и "усвояват", нормалните хора живуркаме някак си, включително и "в брой".
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нее не са празни приказки, целенасочени са, но ще разберем на по-късен етап какво е минало в последствие.
2
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в по- напредналите страни кеша го няма и затова няма и силна сива икономика, а тук има силно сива икономика и никой няма намерение да промени това...
1
0
 
20
 
! Отговори
! преди 6 години
Занимаваха обществото с празни приказки ... и накрая остана старото положение. Пита се междувременно каква поразия са направили междувременно