Ангелкова: Работи се за "уникален плаж" и край Дунава

Министърът даде заявка за развитие на туризма в Северна България
22 юли 2017 16:50,
32
Ангелкова: Работи се за "уникален плаж" и край Дунава
Снимка: архив, Булфото

Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира в Русе, че ще подкрепи предложението на общини за промяна в Закона за водите, с което да се урегулира собствеността около крайбрежието на Дунав и развитието на плажовете по реката. 

По думите й това е била и една от темите на срещата й днес с кмета на града Пламен Стоилов. Идеята е да се оформи много добро място за почивка на русенци и на туристите, които посещават Русе.

Ангелкова обясни, че е хубаво да се използват богатствата, които природата ни дава. Тя коментира още, че не само град Лом е добър пример, но и Белград, където е направен "уникален плаж" около река Сава, работи се за такъв и край Дунава.

"Надявам се, че с общи усилия ще успеем да променим Закона за водите в частта, в която да се позволи на областните управители и на общините да могат да използват зоните около реката", каза още Ангелкова. 

Тя посочи, че през миналата година в Русе е отчетен над 5% ръст на туристите и повече от 11% ръст на приходите. Почти 90 000 души са пренощували в общината. За първите пет месеца на тази година около 40 000 души са осъществили нощувки в града. По думите й това е показателно, че в областта на туризма се работи много. 

В Русе Николина Ангелкова откри заедно с кмета Пламен Стоилов кръгла маса по проекта "Разработване и промотиране на съвместен културно-исторически туристически продукт: Маршрут "Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България", изпълняван от Асоциацията на дунавските общини "Дунав". Той се финансира чрез програмата за трансгранично сътрудничество Interreg V-A Румъния-България /2014-2020 г./, а партньор от румънска страна е Камарата за търговия, индустрия, навигация и земеделие в Констанца.

Ангелкова посочи, че към момента 11% от туристите посещават България с цел културно-исторически туризъм.

Тя съобщи още, че Министерството на туризма планира разкриването на териториални звена, като едно от тях ще бъде в Русе, за да подпомага район "Дунав".

/БТА/ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може ли да сложите снимка с Баба Вида на статия която няма нищо общо с Видин... Нелепи ***
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русе си е западнал град. А смешният им ВУЗ е един от приоритетните за закриване!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая снимка е от Видин