ГЕРБ даде назад: Парите на магистратите – и от чужбина

Цветанов: "Америка за България" е дала милиони
75
ГЕРБ даде назад: Парите на магистратите – и от чужбина
Снимка: архив Булфото

ГЕРБ даде назад и вече не иска да се ограничава финансирането на неправителствения сектор от чужди страни.

Оказа се, че парламентарната група е решила да оттегли предложението си за промени в Закона за съдебната власт, което мина вече на първо четене и с което се забранява външното финансиране на съсловни организации на магистратите.

Шефът на групата Цветан Цветонов обясни, че вече има твърде много спекулации по темата и не е редно да се стига до това.

Още по темата

Преди дни НПО-секторът скочи, че формулировките на ограничителните разпоредби са толкова широки, че не допускат финансиране на професионални организации, научна и преподавателска дейност на магистрати дори от институциите на Европейския съюз, Съвета на Европа и ООН, международни организации, в които България е приела доброволно да членува.

"Всички те попадат в обхвата на понятието "чуждестранно лице". В момента тези организации не се финансират от държавата, но с новите разпоредби ще се забрани финансирането и по програми на ЕС, по които и държавата получава финансиране", мотивираха се от неправителствените организации.

Цветанов отсече, че решението на ГЕРБ не е взето под натиск на нито една чужда страна, но сега не било удачно да се забранява финансирането на НПО-секторът.

"Ние сме за прозрачност за начина на финансиране, но не и за ограничаване на тези донори, които допринасят за образование, култура. Дейността на фондация "Америка за България", която стана много популярна, е финансирала проекти, които са осигурили средства в размер на над 170 милиона долара, като само за образование има проекти за по на 105 милиона лева", обясни Цветанов.

Той допълни, че фондацията е дала на община Пловдив, която ще се бори за Европейска столица на културата, 3 милиона лева за ремонта на Малката базилика, а за реставрацията на Голямата Базилика дава още 8 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
50
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Да не забравяме, че преди два дена Баце се срещна със помощника на заместника на Държавния секретар на САЩ, набили са му обръчите.
1
0
 
47
 
! Отговори
Бит пазар преди 6 години
Разпродават България на парче. Всеки който иска може да налее пари в бездънната яма, защото явно ние нищо не можем сами да направим като държава. Позор!