За падане на имунитета – "Воля" търси депутатска воля

Необходими са им 60 подписа и внасят законопроекта
26 юли 2017 12:15,
6
За падане на имунитета – "Воля" търси депутатска воля
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

От "Воля" търсят подкрепата на депутатите за отпадането на имунитета на народните представители.

Депутатите на Марешки показаха подписка за изменения в Конституцията, в която са се подписали само те и призоваха и другите парламентарни групи да направят същото. За внасянето на законопроекта са необходими 60 подписа.

Те предлагат да се запази имунитета на депутатите за изказванията и гласуванията им в зала, но да отпадне защитата да не бъдат обвинявани за престъпления от общ характер.

Още по темата

"Преди 3 седмици изготвихме законопроект за изменение на Конституцията и изпратихме писма до всички парламентарни групи с молба да ни подкрепят. Засега има само 12 подписа", отчете Пламен Христов от "Воля".

По думите му е популизъм, че много от политиците в медиите са заявявали, че имунитетът на депутатите трябва да отпадне, а в същото време сега не подписват предложенията на "Воля".

Христов напомни и че през 2015 г. ГЕРБ са предложили също да отпадане на депутатската защита, а председателят на Народното събрание Димитър Главчев е обяснявал предимствата на тази промяна.

Депутатът от "Воля" каза, че са потърсили и подкрепата на президента.

"Предложили сме на президента Радев да е вносител на такъв проект, но до настоящия момент няма нищо в тази посока", обясни Христов.

Според шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов предложението на "Воля" е просто един добър популистки ход, който няма да даде резултат.

"Много пъти са искани имунитети на народно представители и винаги е получавано тяхното съгласие за свалянето им", мотивира се той.

През последните месеци главният прокурор Сотир Цацаров поиска няколко иминутитета именно на депутати от "Воля".

Имунитетът на лидера на партията Веселин Марешки бе искан на два пъти. Първия път бе заради разследване срещу него за побой, като се стигна до това комисия в парламента да решава за защитата му.

Втория път главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му заради натиск и изнудване на собственици на аптеки. Тогава бяха поискани и имунитетите на депутатите от "Воля" Павел Христов и Кръстина Таскова по същата причина, а те обявиха, че ще се откажат доброволно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Не е виновен преди 6 години
Ползвали са черни пси генераторчета за да вбесят Марешки с цел излагане и вкарване в затвора..без малко да го набедят ,че май бил пипал някаква малолетна..Все пак човека продава на бедните БЪлгари гориво с достойна а не ограбваща печалба..ПАртиините мафиоти които крадат милиарди ограбени от народ ане могат да го търпят.
4
0
 
2
 
! Отговори
ЗАЕТИ СЪС СУДЖУЦИТЕ преди 6 години
ГЕРБ ОЩЕ НЕ СА ИЗРАБОТИЛИ УПРАВЛЕНСКАТА СИ ПРОГРАМАВ ЕВРОПА ПАРТИИТЕ ГИ ПРПЕДСТАВЯТ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ, А ТУК 4 МЕСЕЦА СЛЕД ТОВА ОКЕ НЯМАМЕ ПРОГРАМА С РАЗПИСАНИ СРОКОВЕ.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО СЕВЕРОЗАПАДАТОЙ ВЪОБЩЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С БЪЛГАРИЯ, САМО В СПЕЦИАЛНИ СЛУЧАИ КАТО СУДЖУЦИТЕ ВЗЕМА ОТНОШЕНИЕ.ИНАЧЕ ВЕЧЕ Е ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛИТИК, ОБИКАЛЯ ПРЕЗИДЕНТИ, ПРЕМИЕРИ, КАНЦЛЕРКИ, УЧАСТВА ВЪВ ВАЖНИ ЕКСКУРЗИИ С КУРОРТНИ ДЕСТИНАЦИИ, РАЗНАСЯ ПОСЛАНИЯ И РАБОТИ ПО ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ.
2
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Много ми е интересна реакцията на Баце, по въпроси, които не засягат директно Герб, като мигрантите, "ромското включване" и други. Преди време, която и медия да погледнеш, все е там, и все нещо обяснява.Сега се е скрил и мълчи. Мълчи и за ц/иганизацията, мълчи и за добавките за прослужено време, и пуска ту Цецо, ту Томислав, да замазват положението.А какво стана със стратегията за развитие на страната, НДК, КТБ....Нас ни оправи, явно, започна Катар, ЕС, Турция, Македония...
1
1
 
3
 
! Отговори
! преди 6 години
А Референдума ?