За магистрали, пътища... съдът ще се произнася до 6 месеца

Целта е по-бързо да се изграждат обекти с национално значение
27 юли 2017 20:12,
7
За магистрали, пътища... съдът ще се произнася до 6 месеца
Снимка: архив, Булфото

Само на една инстанция ще бъде обжалването на оценките на въздействието на околната среда /ОВОС/, когато става дума за изграждането на обекти от национално значение. Това записаха окончателно депутатите с измененията в Закона за опазване на околната среда, които бяха внесени от ГЕРБ.

Целта е по-бързо да могат да се изграждат обекти с национално и стратегическо значение - магистрали, пътища, жп инфраструктура. Затова и съдът ще трябва да се произнася в срок от 6 месеца от подаване на жалбата.

Досега обжалването на решенията на ОВОС бе на две инстанции. Това беше и основният аргумент на БСП да не подкрепи измененията в закона.

Според тях гледането на делата на две инстанции е основна норма в българското право. Премахвайки втората инстанция, ще се нарушат основни правила.

"Да запазим законността, да запазим двете инстанции и да подкрепим бързата писта. Когато заменяме бързите инвестиции за околната среда, получаваме бетонената джунгла в Слънчев бряг", отсече Атанас Костадинов от БСП.

Данаил Кирилов от ГЕРБ репликира и цитира множество други закони, по които се взимат решения на една инстанция.

Йордан Цонев от ДПС пък допълни, че всички искат ускоряване на инвестиционния процес, а в момента се точат дела по няколко години.

"Трябва да разберем, че парите за пенсии идват от инвестиции, а не от небето. Не става въпрос за двете инстанции, а за бързината", заключи Цонев.

Атанас Стоянов от "Обединените патриоти" бе предложил промените да касаят и общинските обекти от първостепенно значение, а не само тези от национално, но това не бе прието.

"Важна е защитата на околната ни среда, но е важно и икономическото развитие в регионите ни", обоснова се патриотът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Хех преди 6 години
Мисля, че няма да посмеят. Това директно ще ги прати в девета глуха на десетия коловоз. Ако това се случи, на следващите избори ще получат отново протестен вот, но умножен поне по 10. Дори и магаре да се кандидатира тогава за парламента - мандата му ще бъде 100% сигурен.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български съд ли??? Че това е най-корумпираната институция на континента. Български съдия ли??? И най-пропадналата магистрална труженичка е много по-достойна от български съдия! Господ да накаже всички корумпирани и деградирали бг съдии!
4
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Закони? Правила? Съд? В България? Това някакъв виц ли е?
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без да съм саркастичен, това е добър ход. Много проекти се бавят заради еко-оценки, после се появява някой, който казва, че преди 1945-та баба му и дядо му имали имот на тази територия, и той започва процедура да си получи парите и тн. Изграждането на добра инфраструктура е важно.
2
1
 
10
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
КАКВИ 6 МЕСЕЦА ---6 ГОДИНИ МИНАВАТ И ---МИНАЛО ВРЕМЕ КОИ КРАЛ КРАЛ ---НАРОДА ПЛАЩАЛ ПИТО--ПЛАТЕНО *** НАРОД БОРИСОВ Е ПРАВ МАТЕРИАЛ--ЛОШ----ЛОШИ---ПЪТИЩА
1
1
 
14
 
! Отговори
Една добра идея преди 6 години
Правилно!Трябва да се ускорят процедурите!Та да има после време и за ремонти по новопостроените обекти!