Бавим се с изтребителя, а през това време само губим!

Имаме затруднения с поддръжката на самолетите
Обновена: 28 юли 2017 09:52 | 28 юли 2017 09:45,
78

Страната ни безспорно загуби много от забавянето на избора на изтребители. Изпитваме сериозни затруднения с поддръжката на самолети, които изпълняват дежурства, заяви в студиото на "България сутрин" бившият военен министър Тодор Тагарев.

"В определени периоди, включително и в момента, получаваме помощ от италианските военновъздушни сили. Продължава и зависимостта ни от фирми от Руската федерация. Което само по себе си е иронично, защото официално Русия е обявила НАТО за враг. И на практика разчитаме на страна, която ни е обявила за неприятел да поддържа самолетите ни", коментира още той.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър отрече да е имало конфликт между него и президента Румен Радев, който да е забавил избора на машините.

"Документите, подготвени за процедурата за избор на нов боен самолет, бяха изпратени за становище в Института по отбрана две седцмици, след като Румен Радев напусна армията. Институтът по отбрана е готвил становище по документи, а след дова те са били дискутирани в различни формати в Министерството на отбраната", категоричен бе той.

Тагарев беше изслушан от парламентарната анкетна комисия, проверяваща проекта.

Той даде обяснения в качеството си на бивш военен министър на отбраната през 2013 год. и бивш директор на Института по отбраната към Министерството на отбраната от май 2016 до март 2017, когато бе освободен от назначеното от държавния глава Румен Радев служебно правителство.

Тодор Тагарев обясни още, че би било добре да бъдат сравнени алтернативни решения преди вземането на окончателно решение.

Според първоначалното предложение за избор на офертите, водещи са били три критерии - цена, оперативна ефективност и дългогодишност.

Институтът по отбрана обаче предложил да се добавят още "военно сътрудничество" за принос на страната доставчик при експлоатацията на изтребителите и "индустриално участие", като по този начин България ще вземе участие и в част от поддръжката на самолетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "учения": Ами нека да ги вземат. Но не вярвам да дочакаме от Бойко и правителството му да открие и върне парите от КТБ. Кой връща откраднатото доброволно.
46
1
 
1
 
! Отговори
u4en преди 6 години
До ognyanz Пари има - ще ги вземат от тези. които откраднаха КТБ...серГЕЯ и Сараите и компания. Стигат за 3 ескадрили !
45
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "u4en": Можем да купим нови F16 ако имаме пари за това. Но парите не стигат и няма как да стане.А между другото учените не използват "шльоковица".
44
1
 
2
 
! Отговори
u4en преди 6 години
БГ е външна граница на НАТО граничиме с азиатски агресор - затова самолетите са американски! Купуваме НОВИ Ф16 от Турция- тя ги произвежда ! Ф16 е доказан боец - с Ф16 израелската армия РАЗПЕРДУШИНИ арабските МИГ-ове !
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога РУСИЯ ни е била враг?????? Та ния им се заканваме на тях (нещо от рода на : умрЕлата мраФка се заканила на СЛОНА...). Нас ни набутаха в НАТО да ползват земята ни за война и военни бази. И жалките Тръмп-човци да ни продават военните си ПрОдУкТи и да ЖИВЕЯТ НА НАШ ГРЪБ
42
5
 
5
 
! Отговори
Олеле преди 6 години
НАТО И ЗАПАДНА ЕВРОПА НИ ПОДГОТВЯТ ЗА БОЙНО ПОЛЕ. КАТО ДОЙДЕ ДЕНЯТ В НАШЕТО НЕБЕ ДА СЕ СПРЕЧКАТ НАТО И РУСИЯ ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ НИ БРОЯТ ДОРИ ЗА БАНАНОВА РЕПУБЛИКА."ДЕМОКРАТИЧНА" ЕВРОПА И ПРЪСТА СИ НЯМА ДА ПОМРЪДНЕ ЗА НАС ВЕЧЕ СМЕ ПРОДАДЕНИ ОТ ДЕМОКРАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЗА ЖАЛКИ СТОТИНКИ. НЕ НИ ТРЯБВА ДА ДАВАМЕ ПАРИ НА АМЕРИКАНСКИТЕ "МИРОТВОРЦИ" ЗА САМОМЕТИ(който ни задължават да купим)
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"дългогодишност" - !?Ало, Борянче, каква е тази дума? Няма я тълковния речник. Ами, то тогава да казваме "дългоносост", "дългокракост", "дълговлакост" ...Виж, "малограмотност" - има такава дума.
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е зле, няма пари за училища , болници, пенсии. Те скъпи бракувани таралясници ще купуват за милиарди. Ай сик тир ...
39
3
 
6
 
! Отговори
Смях преди 6 години
До тоя дето е написал: ...израелската армия лазеше на колене пред арабите преди СССР да я спаси...Не познаваш историята на арабско еврейските конфликти или не си в ред.Всички войни, завършват катастрофално за арабите. И още СССР винаги е помагал на арабите, даже е заплашвал ,че ще изпрати войски.
38
7
 
5
 
! Отговори
Акуд преди 6 години
червена подривна дейност е постоянното мрънкане за половин ескадрила стари самолети. със същите пари може да се закупят ракети . или нещо за пехотата. Македония има цяла ескадрила
37
8
 
5
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ ! преди 6 години
Самолети не ни трябват,Израел има 2000 самолета според уикипедия,прочетете за конфликта им с Египет и как египтяните са направили така ,че самолетите им да са неизползваеми- с ракетен щит който е в пъти по-евтин. В последствие Израел печели с помоща на танковете си....война от въздуха не се печели.
36
1
 
0
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Някои не си е превел заповедта правилно.Когато говориш за "ние" имаш на идея ,че говориш за аборигенното население ,а не за тези дето са ти го наредили.Губят тези дето не взимат пари от сделката.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де от 25ГОДИНИ няма нови самолети, ПО_ДОБРЕ ЛИ ЖИВЕЕТЕ, ако не купят самолети, как мислите депутатите ще ги дадат на народа ли ???
34
7
 
11
 
! Отговори
майорски преди 6 години
На българия не и трябват изтребители ...2 ескадрили въртолети и няколко ракетни установки ! биха защитили небето на България перфектно и би било много евтино !за какво ни е изтребител !!!?? Кого ще гоним с него ?
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този не го ли уволниха от Института по отбрана, заради опит за подмяна на изискванията за нов изтребител?Говореше, че политизирането на проекта е задължително, така де трябва да са американски. То и назначилият го като служебен министър Плевнелиев ръсеше подобни ...
32
10
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
До: Номер 22 (Барабар Петко с мъжете)Петко, Турция вече е приятелска държава за Русия! И двете азиатски империи си приличат! Ние сме европейска държава, която и Русия и Турция смятат за врагове и искат да ни поделят държавата!
31
6
 
12
 
! Отговори
Самолети не са нужни преди 6 години
Самолети въобще не са ни нужни. Дали ще имаме 4 нови самолета или не, няма никакво значение при един конфликт с Русия или Турция. Даже е смешно да си го помислим. Много по-добре би било тези 4 милиарда лева да бъдат похарчени смислено в увеличение на доходите (заплати и пенсии), за доближаване на средно Европейското ниво на доходите, а не безсмислено, защото иначе в България няма да останат хора и въобще няма да ни е нужна армия.Ние сме в НАТО и това рябва да се използва оптимално.
30
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кога Русия е обявила НАТО за враг???По-скоро е обратното.И между другото, офсетната програма на Грипен е донесла на Чехия над 1 млрд. евро.
29
3
 
19
 
! Отговори
комисионните преди 6 години
За какво са ни самолети? САЩ пренесоха 20 атомни бомби от Инджирлик в Румъния. В базата си в Девеселу. На около 35 км северно от България. Което означава, че първата руска ракета ще гръмне там. Бум, и Румъния и България ги няма! От самолетите ще останат само комисионните!
28
5
 
23
 
! Отговори
Б. Борисов.Тъпото. преди 6 години
Писачи да ви го начукам в устите.Русия е обявила Нато за враг??????Или нато некоректно насъсква членовете си срещу Русия,за да има оправдание за своята враждебност че стигна до портите на Русия.Нещаастни писачи продали се за 20$ или 50$ не осъзнавате ли вие *** долни ч ние сме БУФЕР на нацистка америка.