Договорът с Македония – закъснял, излючителен или неизгоден?

ЕС приветства стъпката към нови отношения между двете страни
62

Договорът за добросъседство, който вече е факт, е изключително събитие между България и Македония. Не само САЩ, но целият ЕС приветства България за тази стъпка към нови отношения с Македония, смята бившият ни посланик в Сърбия Ивайло Трифонов.

Още по темата

Според него тук става въпрос за това дали Македония и Сърбия ще станат членове на НАТО и ЕС в близко бъдеще или не.

На коренно противоположното мнение е бившият депутат и посланик на България в Хърватия Велизар Енчев. Според него договорът е най-малко изгоден за България.

"Този договор е забравен от Македония от момента на подписването. Това е един народ в две държави, един език в две държави. Трябваше първо комисията от историци да се събере и да види има ли допирни точки. Проблемът е планината от научна литература в Македония, в която фундаментът е изцяло на базата на присвоената българска история и култура", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Велизар Енчев подчерта, че е "за" този договор, но е против клаузата, в която се признава македонският език.

"Езиците съществуват или не, те не могат да бъдат признавани или непризнавани. Трябва да извървим много дълъг път, за да се изтрият всички наслоени от политиката неща между българи и македонци", коментира от своя страна Ивайло Трифонов.

В телефонна връзка бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов цитира президента (1 август 1990 и 22 януари 1997 г.) Желю Желев, че България трябва първа да признае Македония.

Той посочи, че добросъседството изисква това и подчерта, че работата му по отношенията между двете държави е била единствено да информира достоверно кой как би приел признаването на Македония от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да немаш страх от рушляка, оти он е пред фалито. Тъй рече зам.министърката им на финанците. За тва мистър Пу рече дето ше я менка икономиката по нов модел. Нема вече да изнасят нафта и газ, а екологично чисти рускини с които ше завладяват света
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Велизар Енчев с вечно намръщената физиономия ми действа антипатично и отрицателно. Като го видя някъде по ТВ- то веднага сменям канала! Не си губете времето въобще да му слушате коментарите.
49
0
 
2
 
! Отговори
Timeo danaos..... преди 6 години
Щом се боиш от рушляка,значи има защо.Представям си безсънните ти нощи.Взимай си даровете от *** данайци,па се не бой.Спокойствието иска жертви. гость
48
1
 
1
 
! Отговори
Gost преди 6 години
До САЩ и ЕС"Бой се от Данайците дори когато носят дарове". Прав си наистина, и аз се боя, особено рушляка от Масква!!!
47
0
 
1
 
! Отговори
многознайници преди 6 години
Смени плочата,че зацикли.Всеки има право да харесва това,което му харесва.Ти ще му кажеш,я,па тоя.Я си карай си количката.Кога стана калайджия,кога ти почерне з.дника.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската пета колона у нас и в Македония е мобилизирана да работи против членството на Македония в НАТО. Ченгето Енчев си заработва рублите.
45
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Ами да крадат каквото си искат;все пак и те са българи,хала да им е.
44
1
 
5
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Простащината е международна,както и положението.
43
1
 
3
 
! Отговори
общински ар преди 6 години
До БДПТолкова ти сече пипето,така си четеш..Понякога истината се крие между редовете,ама де акъл.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убий ненормалник,спаси два живота
41
2
 
3
 
! Отговори
БДП преди 6 години
ТЖ,...............Наистина положението е международно....По голяма глупост не бях чел в интернет. Достоен си за литературна награда от Путин.
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седнали про руските старчоци да коментират договора,късно било,никога не е късно кумунези ,никога не е късно защото света не свършва утре.Веднага ви давам пример Ирландия и Северна Ирландия,един народ ,един език в две държави НО без граници ,без омраза със различни валути,ето това искаме да виждаме ,във такъв свят искаме да живеем а не във насаждаща руска простащина
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПешкоПешке,много си убава,направо муцка.Сакам да те цунем.
38
3
 
3
 
! Отговори
тж преди 6 години
Колкото и да викате "браво" няма да стане по-браво.Ала бала,приказки,миказки,положението е зле.Направо международно.
37
6
 
8
 
! Отговори
Браво на Борисов! преди 6 години
Рухна още една иделогема на руската клика Сталин-Димитров-СССР-БКП.Но има пълно мълчание от "нехаресващите"разкриване на следдеветосептемврийските истини": промиване на съзнанието на всички, попаднали под тоталитарния "соцрежим".
36
7
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 6 години
Гордея се с нашата мутра.
35
10
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 6 години
Bend the knee Bulgaria.Както винаги навеждаме главица пред ЕС+САЩ и правим каквото ни кажат. Кой нормален ще повярва че с един подпис и вече сме приятели. Македония в момента е развиват по поръчка на САЩ и ще ни задмине след няколко години по всички показатели.За нас пак среден пръст. Направо ми се гади от продажниците във власта.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е сега намериха вече страна за чиято сметка ще си творят историята а ние нали сме вече добри съседи не можем да ги виним,аз лично не вярвам един договор да ни сближи истински,то е въпрос на отношения между хората а не на договори
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да прекъснем всякакви отношения с БЮРМ-аджиите, докато не спрат да ни крадат историята. Да видите колко бързо ще се осъферят, като наритаме всички "македонци" обратнов земния им рай - БЮРМ. Масово ще се отказват от маке гражданство, за да вземат българско такова!Ама на Тиквунчо не му стиска - Меркелица ще му се кара! Национален предател... това, което комунистите започнаха, той го довършва. После реве...
32
7
 
18
 
! Отговори
САЩ и ЕС преди 6 години
Щом САЩ са ни похвалили, значи яко сме се прецакали с Договора.До сега американците нищо добро не са направили за нас. Отношението на ЕС към нас не е много по-различно.Всичко което сме направили по техните "съвети" (разбирай заповеди) все е било загуба за България.Не знам Договора, но щом те ни хвалят лоша е работата за нас."Бой се от Данайците дори когато носят дарове"