Договорът с Македония – закъснял, излючителен или неизгоден?

ЕС приветства стъпката към нови отношения между двете страни
62

5160 гледания   |  Още видео

Договорът за добросъседство, който вече е факт, е изключително събитие между България и Македония. Не само САЩ, но целият ЕС приветства България за тази стъпка към нови отношения с Македония, смята бившият ни посланик в Сърбия Ивайло Трифонов.

Още по темата

Според него тук става въпрос за това дали Македония и Сърбия ще станат членове на НАТО и ЕС в близко бъдеще или не.

На коренно противоположното мнение е бившият депутат и посланик на България в Хърватия Велизар Енчев. Според него договорът е най-малко изгоден за България.

"Този договор е забравен от Македония от момента на подписването. Това е един народ в две държави, един език в две държави. Трябваше първо комисията от историци да се събере и да види има ли допирни точки. Проблемът е планината от научна литература в Македония, в която фундаментът е изцяло на базата на присвоената българска история и култура", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Велизар Енчев подчерта, че е "за" този договор, но е против клаузата, в която се признава македонският език.

"Езиците съществуват или не, те не могат да бъдат признавани или непризнавани. Трябва да извървим много дълъг път, за да се изтрият всички наслоени от политиката неща между българи и македонци", коментира от своя страна Ивайло Трифонов.

В телефонна връзка бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов цитира президента (1 август 1990 и 22 януари 1997 г.) Желю Желев, че България трябва първа да признае Македония.

Той посочи, че добросъседството изисква това и подчерта, че работата му по отношенията между двете държави е била единствено да информира достоверно кой как би приел признаването на Македония от България.


62
Още от
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да немаш страх от рушляка, оти он е пред фалито. Тъй рече зам.министърката им на финанците. За тва мистър Пу рече дето ше я менка икономиката по нов модел. Нема вече да изнасят нафта и газ, а екологично чисти рускини с които ше завладяват света
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Този Велизар Енчев с вечно намръщената физиономия ми действа антипатично и отрицателно. Като го видя някъде по ТВ- то веднага сменям канала! Не си губете времето въобще да му слушате коментарите.
53
0
 
2
 
! Отговори
Timeo danaos..... преди 11 месеца
Щом се боиш от рушляка,значи има защо.Представям си безсънните ти нощи.Взимай си даровете от *** данайци,па се не бой.Спокойствието иска жертви.
гость
52
1
 
1
 
! Отговори
Gost преди 11 месеца
До САЩ и ЕС
"Бой се от Данайците дори когато носят дарове". Прав си наистина, и аз се боя, особено рушляка от Масква!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
многознайници преди 11 месеца
Смени плочата,че зацикли.Всеки има право да харесва това,което му харесва.Ти ще му кажеш,я,па тоя.Я си карай си количката.Кога стана калайджия,кога ти почерне з.дника.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руската пета колона у нас и в Македония е мобилизирана да работи против членството на Македония в НАТО. Ченгето Енчев си заработва рублите.
49
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 месеца
Ами да крадат каквото си искат;все пак и те са българи,хала да им е.
48
1
 
5
 
! Отговори
Бай преди 11 месеца
Простащината е международна,както и положението.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само че не друг, А Борисов узакони руската простащина.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Досега ни крадяха историята незаконно, сега почват законно по съседски.
45
1
 
3
 
! Отговори
общински ар преди 11 месеца
До БДП
Толкова ти сече пипето,така си четеш..Понякога истината се крие между редовете,ама де акъл.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Убий ненормалник,спаси два живота
43
2
 
3
 
! Отговори
БДП преди 11 месеца
ТЖ,...............Наистина положението е международно....По голяма глупост не бях чел в интернет. Достоен си за литературна награда от Путин.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Седнали про руските старчоци да коментират договора,късно било,никога не е късно кумунези ,никога не е късно защото света не свършва утре.Веднага ви давам пример Ирландия и Северна Ирландия,един народ ,един език в две държави НО без граници ,без омраза със различни валути,ето това искаме да виждаме ,във такъв свят искаме да живеем а не във насаждаща руска простащина
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Пешко
Пешке,много си убава,направо муцка.Сакам да те цунем.
40
3
 
3
 
! Отговори
тж преди 11 месеца
Колкото и да викате "браво" няма да стане по-браво.Ала бала,приказки,миказки,положението е зле.Направо международно.
39
6
 
8
 
! Отговори
Браво на Борисов! преди 11 месеца
Рухна още една иделогема на руската клика Сталин-Димитров-СССР-БКП.
Но има пълно мълчание от "нехаресващите"разкриване на следдеветосептемврийските истини": промиване на съзнанието на всички, попаднали под тоталитарния "соцрежим".
38
7
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 11 месеца
Гордея се с нашата мутра.
37
10
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 11 месеца
Bend the knee Bulgaria.
Както винаги навеждаме главица пред ЕС+САЩ и правим каквото ни кажат. Кой нормален ще повярва че с един подпис и вече сме приятели. Македония в момента е развиват по поръчка на САЩ и ще ни задмине след няколко години по всички показатели.
За нас пак среден пръст. Направо ми се гади от продажниците във власта.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
е сега намериха вече страна за чиято сметка ще си творят историята а ние нали сме вече добри съседи не можем да ги виним,аз лично не вярвам един договор да ни сближи истински,то е въпрос на отношения между хората а не на договори