Договорът с Македония – закъснял, излючителен или неизгоден?

ЕС приветства стъпката към нови отношения между двете страни
62

5348 гледания   |  Още видео

Договорът за добросъседство, който вече е факт, е изключително събитие между България и Македония. Не само САЩ, но целият ЕС приветства България за тази стъпка към нови отношения с Македония, смята бившият ни посланик в Сърбия Ивайло Трифонов.

Още по темата

Според него тук става въпрос за това дали Македония и Сърбия ще станат членове на НАТО и ЕС в близко бъдеще или не.

На коренно противоположното мнение е бившият депутат и посланик на България в Хърватия Велизар Енчев. Според него договорът е най-малко изгоден за България.

"Този договор е забравен от Македония от момента на подписването. Това е един народ в две държави, един език в две държави. Трябваше първо комисията от историци да се събере и да види има ли допирни точки. Проблемът е планината от научна литература в Македония, в която фундаментът е изцяло на базата на присвоената българска история и култура", обяви той пред Bulgaria ON AIR.

Велизар Енчев подчерта, че е "за" този договор, но е против клаузата, в която се признава македонският език.

"Езиците съществуват или не, те не могат да бъдат признавани или непризнавани. Трябва да извървим много дълъг път, за да се изтрият всички наслоени от политиката неща между българи и македонци", коментира от своя страна Ивайло Трифонов.

В телефонна връзка бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов цитира президента (1 август 1990 и 22 януари 1997 г.) Желю Желев, че България трябва първа да признае Македония.

Той посочи, че добросъседството изисква това и подчерта, че работата му по отношенията между двете държави е била единствено да информира достоверно кой как би приел признаването на Македония от България.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да немаш страх от рушляка, оти он е пред фалито. Тъй рече зам.министърката им на финанците. За тва мистър Пу рече дето ше я менка икономиката по нов модел. Нема вече да изнасят нафта и газ, а екологично чисти рускини с които ше завладяват света
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Велизар Енчев с вечно намръщената физиономия ми действа антипатично и отрицателно. Като го видя някъде по ТВ- то веднага сменям канала! Не си губете времето въобще да му слушате коментарите.
53
0
 
2
 
! Отговори
Timeo danaos..... преди 1 година
Щом се боиш от рушляка,значи има защо.Представям си безсънните ти нощи.Взимай си даровете от *** данайци,па се не бой.Спокойствието иска жертви.
гость
52
1
 
1
 
! Отговори
Gost преди 1 година
До САЩ и ЕС
"Бой се от Данайците дори когато носят дарове". Прав си наистина, и аз се боя, особено рушляка от Масква!!!
51
0
 
1
 
! Отговори
многознайници преди 1 година
Смени плочата,че зацикли.Всеки има право да харесва това,което му харесва.Ти ще му кажеш,я,па тоя.Я си карай си количката.Кога стана калайджия,кога ти почерне з.дника.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската пета колона у нас и в Македония е мобилизирана да работи против членството на Македония в НАТО. Ченгето Енчев си заработва рублите.
49
1
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Ами да крадат каквото си искат;все пак и те са българи,хала да им е.
48
1
 
5
 
! Отговори
Бай преди 1 година
Простащината е международна,както и положението.
47
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само че не друг, А Борисов узакони руската простащина.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Досега ни крадяха историята незаконно, сега почват законно по съседски.
45
1
 
3
 
! Отговори
общински ар преди 1 година
До БДП
Толкова ти сече пипето,така си четеш..Понякога истината се крие между редовете,ама де акъл.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убий ненормалник,спаси два живота
43
2
 
3
 
! Отговори
БДП преди 1 година
ТЖ,...............Наистина положението е международно....По голяма глупост не бях чел в интернет. Достоен си за литературна награда от Путин.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Седнали про руските старчоци да коментират договора,късно било,никога не е късно кумунези ,никога не е късно защото света не свършва утре.Веднага ви давам пример Ирландия и Северна Ирландия,един народ ,един език в две държави НО без граници ,без омраза със различни валути,ето това искаме да виждаме ,във такъв свят искаме да живеем а не във насаждаща руска простащина
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пешко
Пешке,много си убава,направо муцка.Сакам да те цунем.
40
3
 
3
 
! Отговори
тж преди 1 година
Колкото и да викате "браво" няма да стане по-браво.Ала бала,приказки,миказки,положението е зле.Направо международно.
39
6
 
8
 
! Отговори
Браво на Борисов! преди 1 година
Рухна още една иделогема на руската клика Сталин-Димитров-СССР-БКП.
Но има пълно мълчание от "нехаресващите"разкриване на следдеветосептемврийските истини": промиване на съзнанието на всички, попаднали под тоталитарния "соцрежим".
38
7
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 1 година
Гордея се с нашата мутра.
37
10
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Bend the knee Bulgaria.
Както винаги навеждаме главица пред ЕС+САЩ и правим каквото ни кажат. Кой нормален ще повярва че с един подпис и вече сме приятели. Македония в момента е развиват по поръчка на САЩ и ще ни задмине след няколко години по всички показатели.
За нас пак среден пръст. Направо ми се гади от продажниците във власта.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е сега намериха вече страна за чиято сметка ще си творят историята а ние нали сме вече добри съседи не можем да ги виним,аз лично не вярвам един договор да ни сближи истински,то е въпрос на отношения между хората а не на договори