Още дълго време: Българите – "окупатори" за македонците

Плевнелиев прогнозира, че пропагандата срещу нас няма да спре
77
Още дълго време: Българите – "окупатори" за македонците
Снимка: БТА, архив

Години наред в Македония се водеше пропаганда, че българите са фашисти и окупатори и това няма да спре от днес за утре, смята президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев.

За да се сложи край на това, според него, са нужни много усилия от българска страна.

Още по темата

Много е хубаво, че подписахме договор за добросъседство, важно е да се изпълнява, обяви той пред bTV, след като документът стана факт на 1 август.

"Аз посочих, че между България и Македония има напрежение. За да бъде решен един проблем, трябва да бъде посочен", допълни Плевнелиев.

Той призна, че съвсем съзнателно като държавен глава пет години не е посетил съседната държава.

"Посещението на държавен глава сам по себе си, за да потупа по рамото един македонски политик, нямаше да помогне с нищо още повече, че тогава се вихреше антибългарска кампания. През целия ми мандат, 5 години, властите в Македония посочваха българите като фашисти и окупатори", отсече Плевнелиев.

Според него е било грешка на неговия предшественик на "Дондуков" 2 Георги Първанов, че си е мълчал за пропагандата в Скопие. 

"На мен се пана тежката задача да бъде този български политик, който трябваше да промени подхода към Македония от една романтична фаза към прагматичната", коментира той и допълни, че през 2012 г. каза на еврокомисаря по разширяване, че докладът на Европейската комисия за напредъка на Македония не е верен.

"Тогава България посочи проблеми, каквито липсваха в констатацията на ЕК. В първите години ни беше много трудно, трябваше да се обясняваме пред партньорите ни в ЕС защо България посочва категорично че има проблеми и не е съгласна с позицията на ЕК и още тогава казахме, че подкрепяме Македония за ЕС, но настояваме за договор за добръсъседство", каза още Плевнелиев.

Той смята, че договорът, който подписаха българският премиер Бойко Борисов и Зоран Заев е и в резултат на една смела проевропейска политика на новото правителство на Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
1
 
! Отговори
гербаджия преди 6 години
Бойко оправя кирливите ризи на желю жабока,баш седерастина,дето подаряваше танкове на макетата и бързаше да ги признава,тъпakа му с тъпak!И ония *** решиха, като нашенските сачове,че всичко им е позволено!Сега Бойко им го каза в прав текст,че или си налягате парцалите,и си кротувате без разни простотии,или ЕС-през крив макарон!Или-или,това е положението,вие решавайте!Сега в техния парламент ще се изядат един-друг от злоба,ама полезен ход нямат!
51
3
 
0
 
! Отговори
Лойко преди 6 години
Историята неможе да се варне назад,но може да се извиним поне.
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже гусин Плевнелиев бил забелязал проблемите с Македония, нарочно не бил отишъл там - явно, за да ги накаже. Правите проблеми - няма Плевнелиев за вас.ПП. В момента гусин Плевнелиев е свободен... да им го пратим за малко а? Да изкара там двайсетина годинки, па ше си го приберем... ако не сме забравили.
49
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 31.07 ИЗВИНЯВАМ СЕ,т.е. часове преди да се подпише договора с България,после същата тая телевизия въобще не отрази директно какво се случва в Скопие!НА 02.08.2017 ГОДИНА ТИК..НИКА ПРЕЦЕДАТЕЛ НА БЮРМ ОТНОВО ПЛЯМПАШЕ ЗА "ИДЕНТИТЕТИ И ДУШАТА ИМ,КАК ИСКАЛ НЯКОЙ ДА ИМ Я ВЗЕМЕ"!Миленко Кретенски си има учителка ДЕДО/заради гласа и/МИРКА ВЕЛИНОВСКА-УДБАШКА КУ..КА,КОЯТО НАРЕЧЕ БОЙКО БОРИСОВ ФАШИСТ,БЪЛГАРИТЕ -ВУЛГАРИ КОИТО С МОНГОЛИ??ТАТАРИ??И ОСМАНЛИИ ПЛЯЧКОСВАЛИ ВИНАГИ СВЕТАТА МАКЕДОНИЯ!НАЗДРАВЕ!!
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че пропагандата няма да спре,или поне не скоро защото почти всички медии в БЮРМ са в ръцете на сърби и македонисти-сърбомани-античари.Там най-античният етнически македонец е сърбина Драган Павлович-Латас,друг един Слободан Томич,цяла плеяда репортери,журналисти,главни редактори,И ПИСАЧИ НА СКОПСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ПО ИСТОРИЯ!Сърби са им режисьорите и главните артисти в антибългарските помии като 'трето полувреме"ИЗЛЪЧЕН ПО СКОПСКАТА ДЪРЖАВНА ТЕЛЕВИЗИЯ НА 31.08.2017 ГОДИНА!!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той бил посочил че имало проблеми. А той, дето посочил че има проблеми, затова ли не посети Македония барем веднъж за пет години, защото много ги усеща проблемите?
46
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NAI-VELIKIAT PREZIDENT
45
2
 
7
 
! Отговори
Язе преди 6 години
Има един сръбски пророк и предсказател като нашата Ванга. Та тоя човек е казал на сръбския крал който се е консултирал с него. Трябва да се разбереш с българите, не взимай и не ламти за тяхното, разбери се стях за стабилна граница. Нашето е в Австрия и ако не постъпиш така макар и да победиш, един ден Сърбия ще се свие само толкова колкото да се скрие под една слива. Имал е предвид първоначалната територия на Сърбия в началото на 19 век. Като гледам какво се случва около нас, май ще излезе прав
44
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
И като се събудиш, усещаш леден вятър по голите си бутове...
43
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На товаришите не им излиза пасианса. Балканите се еманципират от руската империя. Сближаваме се с македонците, после и със сърбите. Руските хватки разделяй и владей им мина времето.Рашките да си жулят самагона и да ни снабдяват с горива, ама на тънки цени ! Иначе няма денги за самагон !
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къш гад долна !!! Къш !!!
41
6
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Боже, щом и тази твар ни хваля за подписания договор, значи сме вътре с двата крака!!!
40
1
 
7
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
не могане мога бе
39
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викайте камиона за почистване на канализацията!
38
2
 
21
 
! Отговори
Генчо преди 6 години
Кабинета на проктолога е през другата пряка. Моля ви се много смърди.
37
2
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
А, някой да те е питал?
36
2
 
21
 
! Отговори
mnenie преди 6 години
Росен, като президент на "най-силната" армия в света взе да напада Русия без никой да го е питал за това или молил. По принцип останалите президенти не засягат тамата за Русия, но той, за да се подлизури на САЩ, рискуваша националната ни сигурност, заяждайки се с сържава с доста по-мощна армия от нашата.
35
2
 
17
 
! Отговори
КОЙ СИ ТИ БЕ преди 6 години
дето не можеш да си посочиш носа с пръст , та си тръгнал на сочиш и да даваш акъл на другите
34
2
 
18
 
! Отговори
витя преди 6 години
Абе да се чели и чули някъде хан Крум да е говорил нещо за хан Аспарух някой друг цар да е споменавал нещо за предшествениците си - този Плевнелиев защо непрекъснато се мъчи да доказва неща които той самия не е свършил - що не си стои във вилата в ГЪРЦИЯ времето му одавна отмина - кой е...... е .... кака утре се омъжва време е имал достатъчно
33
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още ли неразбрахте че тоя не е интересен ...стига сте го споменавали, че почват да се сърдят колегите че псувам като го чуя