Захариева от Сараево: Дават висока оценка на военните ни!

Вицепремиерът е на двудневно посещение в Босна и Херцеговина
3 авг 2017 21:13,
8
Захариева от Сараево: Дават висока оценка на военните ни!
Снимка: БТА

България ще продължи да подкрепя мисията EUFOR „Аlthea“, която е изключително важна за опазването на мира в региона. Това каза в Сараево вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Имах среща с генерал-майор Антон Валднер, който ръководи изключително важна операция на въоръжените сили на ЕС в Босна и Херцеговина - EUFOR „Аlthea“, съвместно с ООН. Тук са 650 души, от които 10 са българи. Те дадоха изключително висока оценка на военнослужещите ни. Изключително важна мисия, знаете, че се занимават с опазването на мира, както и с премахване, обезопасяване на минните полета, които са изключително много. За съжаление от края на войната досега са загинали 600 цивилни граждани, тази година двама. Това е изключително важна и отговорна мисия за стабилността на региона, която България подкрепя и ще продължи да подкрепя с всичко, което можем", заяви Захариева, цитирана от "Фокус".

В първия ден от посещението си в Босна и Херцеговина българският вицепремиер се срещна и с кметове на общини и неправителствени организации, които са получили съдействие от българското Министерство на външните работи по т.нар. Помощ за развитие - средства, които всяка държава-членка на ЕС е длъжна да отделя от бюджета си за трети страни съгласно Договора за функционирането на ЕС.

За 2015 и 2016 г. България е подкрепила със свои средства проекти за 260 000 евро в 7 общини. Дейностите са свързани с образование и подобряване на административния капацитет на местната власт, както и на гражданското общество. За 2017 година са планирани 13 проекти за 230 000 евро.

"Много са важни тези проекти, защото те подпомагат преди всичко малките общини. Опитваме се да ги фокусираме върху образованието и децата, подкрепа на гражданското общество. Има общини и градове, в които има само по едно училище. Тук България е добре позната поради този факт. Има голям ефект, България е видима", каза още Захариева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Новата сага на България -дипломат за един ден и даже външен министър.А герберската пропаганда ни го представя за велик дипломат???????? Боже пази България от тези недоразумения!
5
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Погледнете колко е нелепа тая коза саамска !
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чepвей.
3
4
 
18
 
! Отговори
Кубански алкаш преди 6 години
Зашибись!!! Какво е това ве Масларова ли си, Бъчвонкова ли си или Захаринка... Нямаше ли 5-6 нормално изглеждащи военни да се снимаш с тях? Какви са тези пародийни образи ве? Това ли са българските военни? Че вие от смях ще уморите врага ве, майни )))))) Тоя по средата е по нисък от Калашника ве!
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕЖУРНОТО КЛИШЕ! КАКВО ДРУГО ДА КАЖАТ? НЕКАДЪРНИ СТЕ???
1
2
 
23
 
! Отговори
Добре,добре преди 6 години
Добра оценка за една шепа военни.Горката Захариева.Толкова е боса завалийката.