Слагат ЕГН на имотите ни, секват редица далавери

Ще се избегне изборният туризъм, неправомерни записвания в училище...
62
Слагат ЕГН на имотите ни, секват редица далавери
Всеки апартамент ще си има уникален номер. Снимка: Булфото

Регионалното министерство и Държавната агенция "Електронно управление" работят над проект за създаването на чисто нов адресен регистър. Той ще струва около 2 млн. лева, а парите ще бъдат осигурени от еврофондове.

Проектът предвижда всеки имот в България да има свой уникален номер, подобен на ЕГН-то ни, който при въвеждане ще излиза цялата информация за имота, включително и за собственици и ползватели, пише "24 часа".

Освен създаването на адресен регистър се предвижда и обединяването на всички бази данни за гражданите на България в нов регистър.

До момента у нас има множество различни регистри - имотен, на вписванията, кадастрален и др. Във всеки от тях пък имотите фигурират с адрес в различен формат и всъщност информацията между регистрите не може да се обменя, обясняват експерти пред изданието.

Новият адресен регистър няма да закрива досегашните, но под уникален идентификационен номер от цифри ще обедини адресите на имотите - пощенски, кадастрален номер и пр. Така при нужда с търсене само по т.нар. ЕГН на имота ще излиза пълната информация за него.

Плановете са в адресния регистър имотите да бъдат описани с уникални номера до ниво отделен апартамент или конкретен офис в бизнессграда, става ясно от проекта на регионалното министерство и Държавната агенция “Електронно управление”. От това ниво ще се направи връзка както с информация за собствениците на всеки отделен апартамент, така и с хората, които реално го ползват.

С новия регистър ще секнат редица далавери и ще се елиминират неудобства като сгрешени адреси. ЕГН-то на имота със сигурност ще ограничи изборния туризъм и регистрацията на много хора на един адрес в месеците преди вота. Друг казус е регистирането на десетки, понякога стотици бежанци или кандидати за българско гражданство на един и същи адрес. Това представлява незаконна търговия с адресна регистрация.

Ще спрат и измамите с адресни регистрации с цел записване на децата в по-добра детска градина или училище, които ескалираха тази година. От следващата се въвежда уседналост на родителите за записване на първокласниците. В момента е много трудно да се контролира адресната регистрация и се разчита на бележки, които родителите вадят от общината и носят в училище.

Допълнително в регистъра трябва да бъде въведена и история на адресирането на всеки имот. Така ще се избегнат проблеми при намирането им, ако се търси по старо име на улица.

Администрациите са тези, които ще ползват адресния регистър при предоставянето на услуги. Бизнесът обаче също ще може да има достъп до него. Ще има и сайт в интернет, в който
и граждани ще могат да правят справки. Очакванията на държавната агенция са, че практическата полза за хората ще е много голяма - пестене на време и пари, след като предоставянето на услуги стане по-бързо, и появата на приложения за смартфони, чрез които да се набавя информация.

Възможно е и НАП да има достъп до регистъра. Така могат да се откриват апартаменти, които се дават под наем, но не са декларирани и върху дохода от тях собственикът не плаща данък. Това обаче зависи и от законови промени.

Адресният регистър е и базов за въвеждането на електронно управление и повече електронни услуги, твърдят експертите от "Електронно управление". След създаването му за всяка услуга, при която се изисква въвеждането на адрес, ще се вписва само уникалният идентификационен номер на имота, а регистърът ще вади нужната за съответната услуга информация.

Успоредно с това ще бъде направен и регистър "Гражданска регистрация", в който ще бъдат обединени сегашните регистри на населението, на ЕГН-та и този за гражданското състояние, предвижда проектът.

Реално по този начин новият регистър ще обединява цялата информация за всеки един човек в страната, която може да се окаже нужна на електронното правителство и за която в момента се носят удостоверения на хартия - свидетелства за брак, за раждане или акт за смърт. Освен това с въвеждането на регистъра ще отпадне и нуждата от вадене на дубликат при изгубване на оригиналния документ.

В момента голяма част от регистрите на населението се водят децентрализирано и са на хартия. Именно затова в повечето случаи се изисква и копие от оригиналния документ, а често пъти за изваждането му се налага и пътуване до населеното място, в което човек е роден.

Тъй като и двата нови регистъра ще съхраняват чувствителни данни, е предвидено достъпът до тях да не е напълно свободен за чиновниците. А всеки да може да вижда само информацията, която насистина му е нужна, за да си свърши работата. Регистърът ще пази справка кой и кога е ползвал информацията, свързана с конкретен човек, и за какво му е била нужна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи са си измислили още по-лесен начин за имотната мафия да краде.
50
0
 
5
 
! Отговори
ккк преди 6 години
Напротив! Предоставен е апартаментът за безвъзмездно ползване на близки прители или роднини!
49
3
 
14
 
! Отговори
Кума Лиса преди 6 години
Много добре измислено. Ще вземат два милиона за нещо дето и сега си го имат в кадастъра. Браво! Супер далавера с евро пари.
48
6
 
7
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Дано не сполучат с това. След това ще трябва да се декларират и доходи от наеми... Например, ако имаш 3 апартамента - в единият живееш, другите 2 под наем, но да речем си хитрец и пишеш 0 човека и е празен. Оттам ще видят, че има сметки за вода, тец и вода, а ако е празен няма как. Съответно това означава още увеличаване на наемите, защото наемодателите няма да отделят 10% от печалбата си, а брокерите ще са още по-щастливи...
47
3
 
10
 
! Отговори
Митко Митев преди 6 години
Дай боже това да се случи, че ми писна слугите на Бойко Борисов да ме преследват даже и зад граница да подавам някакви декларации, при условие че ми УБИ БИЗНЕСА! Прати ме зад граница! Плащам си чинно данъци и такси в нормална държава, която не се ПОДИГРАВА с мен самия! Но Бойковия НАП не спира да ме преследва! Нека Господ Бог да се погрижи за АЛЧНИТЕ!!! И НИКОГА да не ги ЗАБРАВЯ!!! И ЗАБАВЯ!!!
46
1
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Не са власи, чисти шопи са.Смешно ти е, но аз си знам, че рано или късно някой пак ще се самонастани в стаята, която до неотдавна беше моя, в жилището на родителите ми.Вече имаше такъв нахален опит, след като аз се отделих в самостоятелно жилище. Пак дете на роднини - не много близки, пак прието да следва, а баща му направо казал:"Да не даваме пари за наеми, вие имате свободна стая."Не им идва наум, че нашите са вече възрастни.Този не го взеха, но има и по-близки.Нашите надали ще откажат ):
45
2
 
1
 
! Отговори
До екстремист преди 6 години
Нали затова ще има личен номер на имота!От къде ще знам аз твоя?
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
запада е отмираща скапотин.а
43
0
 
27
 
! Отговори
extremist преди 6 години
С новия регистър ще секнат редица далавери - Я ДА УТОЧНИМ КОИ ДАЛАВЕРИ ШЕ СЕКНАТ ? И ЗАЩО ДО СЕГА НЕ СА "СЕКНАЛИ" ? ВОДЯТ ЛИ СЕ СЛЕДСТВИЯ И ДЕЛА ПО ТЯХ ??? КАК ЗА ПЕРИОДА 1989 - 2017 МВР, И ПРОКУРАТУРАТА И.Т.Н. НЕ СА ПРЕКРАТИЛИ ТЕЗИ "ДАЛАВЕРИ" ?
42
4
 
13
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЛЕЛЕ МАЛЕ .....КАТО ТЕХНОЛОГИЯ КОЯТО СПЕСТЯВА ВРЕМЕ И РАЗХОДИ АЗ СЪМ ЗА ПОДОБЕН ТИП ЕЛЕКТРОННИ РЕГИСТРИ, НО ЩОМ СЕ ОТНАСЯ ДО СИТУАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ, ЕДИН ТАКЪВ РЕГИСТЪР САМО ЩЕ УЛЕСНИ КРУПНИТЕ ИЗМАМИ ! ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ КОЙ КАК МУ ПАДНЕ ЩЕ ИМА ДОСТЪП ДО ЦЯЛАТА ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕДИН ЧОВЕК С ЕДНО ЦЪКАНЕ НА МИШКАТА ???
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Джедай МастърЗащо е необходимо да се създава нов регистър е ясно, за да се откраднат парите... ммм... верно, ли ?може ли да се краде нещо, което дефакто го няма ?ами утре като премахнат кеша, как ше ги откраднат тия, които иман напредвид, че ще "крадат"?че сме канарчета, сме, ама не чак дотам ...на никого от "посветените" не му трябват "пари" (щото те ги "съдават"), не му трябват и "имоти" (кво да ги правят), трябва ... "работна ръка"! (какъв термин само, ако се замислиш !!), т.е. роби
40
4
 
12
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Всеки имот в България има или ще има (когато кадастърът бъде завършен) уникален кадастрален идентификатор, при въвеждането на който се показва информация за имота. Защо е необходимо да се създава нов регистър е ясно, за да се откраднат парите.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"а кога ше има егн и на животните - крави, прасета, офце, кокошки, зайции т.н."Назад си с материала поне за кравите и овцете (за останалите не знам как е) - те си имат ушни марки и животът им се проследява от раждането до смъртта, иначе не можеш да продадеш абсолютно нищо законно - нито мляко, нито месо.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПорднатаТова е скритата цел....щом упорито се опитваш да ни кажеш че това е "скритата цел", значи изобщо не е това целта.
37
4
 
14
 
! Отговори
Пордната преди 6 години
*** измишльотина. Тъкмо ще облекчат имотната мафия. Това е скритата цел.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сминдух енд чесънНе знам за ЕГН-та ,но със сигурност ако имотната мафия по места си е харесала ваш имот ,очаквайте странни събития ,които ще доведат до отнемането му....600 хиляди семейства, по официална статистика са във фактически фалит.взимаш им "имота" и после какво ше правиш с него?зора не ти имота, а зора ти е да ги накараш да си сцепят *** от работа на 2 на 3 места, за да продължат да плащат безумието! ти изверг ли си ве?
35
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Направих извод Държавата ще прави всичко възможно, за да установи дали някой не е дал стаичка под наем, но не плаща данък върху въпросното наемче?..че наема може да е символичен - 1 лев.побъркахте се за пари, ей!а като имаме впредвид, че "парите" с средство за контрол и управление, то - побъркахте се по тоя контрол, бе? и понеже контролира този, който го е страх, идва простият въпрос - защо ви е страх толкова от хората, че да искате все повече да ги контролирате? съвестта човърка, а?
34
4
 
17
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Не знам за ЕГН-та ,но със сигурност ако имотната мафия по места си е харесала ваш имот ,очаквайте странни събития ,които ще доведат до отнемането му.Винаги с участието на ЧСИ.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sse защо с този ник?Човекът е безсмъртен.Не знаеш ли?D
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До семейството ми пати,Твойта рода да не са власи, те имат навика да се самонастаняват в жилището ти и дори си мислят че ти правят услуга.