Борисов спря заповедта, довела до протести край морето

Премиерът обвини кабинета "Станишев" за сегашната ситуация
Обновена: 5 авг 2017 11:18 | 5 авг 2017 11:13,
164
Борисов спря заповедта, довела до протести край морето
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на екоминистъра Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, която изкара жителите на Шабла, Каварна и Балчик на протест.

Със заповедта се забраняваха всякакви дейности в териториите на трите общини, попадащи в "Натура 2000".

Министър-председателят поиска Димов и екипът му още утре да проведат среща с кметовете на Шабла, Каварна и Балчик и с протестиращите. Според премиера всички заедно трябва да потърсят решение "след причинената огромна щета от предишни управления".

От правителствения пресцентър уточниха, че Борисов е взел решението за спиране на заповедта след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, "чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров".

Борисов възложи на екоминистъра и да се свърже с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000",  да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

От правителствения пресцентър припомниха, че през 2006 г. правителството на Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК.

Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави, се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
34
 
! Отговори
До анонимен 96 преди 6 години
Боцо пак ще бяга в чужбина наесен,когато хората излезат от лятното си настроение и се върнат към жестоката действителност на повишените цени и ужасяващите доходи.
70
2
 
27
 
! Отговори
Korupcia 2000 преди 6 години
Бизнеса подкупи политиците. Те ще ядат суджук, Калиакра ще стане all inclusive комплекс, българите ще платят глобите към ЕС.Проблем няма. Народа е простичък. Ще плаща.
69
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко май започва да разбира,че екипът му ,съставен от ЦвЦв ,са ръководени зависими пр.остаци, нек.адърници и инт.риганти!То суджуци,то проваляне на проекти, стачки на полицията,гафове с армията,образованието,здравеопазването,железницата,теления плет с Турция, ромите, НДК, бежанците,днес с еколозите.Ежедневно и редовно- пожари, наводнения,катастрофи,вече и "здрави" дървета падат!! Органите на ГЕРБ си имат задачи! Цецко отвръща на Бойко! Но- така му се пада- щом не го пусна за президент!
68
2
 
11
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
Ей това няма да го има вече
67
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Борисов му виновен Станишев.И тоя номер минава вече осем години.И хората верват, ама аз - не. След първите Му десет лъжи престанах да Му вервам. Макар, че ме е яд, задето никой джурналист не смее да го пита Аланкоглу, де дрема осем години, ако тия дето ги плещиш са истина.Ама и те семейства имат, сямоубииства стават секи ден.
66
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко много го е страх от протести, които ще пометат еврофашисткото му правителство. От лидер на Балканите ще стане на *** турист.
65
4
 
36
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Гербератския девиз когато си пълен некадърник обвинявай предишните, на герберасткото стадо това им е достатъчно!
64
6
 
35
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
По южното черноморие вече не ходя . Ако си съсипем и северното, колкото да ми е неприятно, ще се откажа и от него.
63
5
 
36
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
Каква е тази *** тиква на снимката?
62
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооооу,пишещите коментари.......забраната за икономическа дейност не се отнася за тези с хотелите,голф игрищата,соларите и електрическите вятърни мелнициказа екологичния министър!!Пряко касае тези с даляните и нивите!!Вие,какво ще им предложите,ако всички до един от тях останат безработни при изпълнение на този проект??Вие,ако бяхте на тяхно място,какво ще правите и направите да си защитите хляба,а??
61
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако я нямаше Натура 2000 и другите защитени зони, България щеше да прилича на едно огромно БУНИЩЕ. БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ГЕРБ ЗА 10 ГОДИНИ НЕ МОЖАХА ДА СЕ ПРАВЯТ ДОРИ С ПРОБЛЕМА НА НЕЗАКОННИТЕ СМЕТИЩА.
60
5
 
29
 
! Отговори
Честито !!! преди 6 години
Тези протестиращи нито ще правят даляни нито ще обработват земята. От край време се оплакват, че не могат да строят. Е вече ще има няколко Слънчака на север.
59
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОСПОДИН ЮНКЕР, МОЛЯ ВИ ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ВАШИЯ ПРИЯТЕЛ. ТОЙ САМ НЯМА НИВО ДА ОСЪЗНАЕ СИТУАЦИЯТА.
58
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОСПОДИН ЮНКЕР, МОЛЯ ВИ ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ВАШИЯ ПРИЯТЕЛ. ТОЙ САМ НЯМА НИВО ДА ОСЪЗНАЕ СИТУАЦИЯТА.
57
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко има два избора - да спаси природата и да плати глобите, да бъде осъден и да плати глобите плюс делата за унищожаване на природата.
56
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойдат ли продажни и некадърни МУТРИ на власт след това десетилетие им сърбаме попарата!
55
27
 
7
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Така е! Дойдат ли продажни и некадърни комунисти на власт след това десетилетие им сърбаме попарата! Да гласуваш за БСП е престъпление - крийте лични карти и паспорти на бабите си! Спасете България!
54
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАРАДИ СТОТИНА ХОТЕЛИЕРИ-НАРУШИТЕЛИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТМЕНИ НАТУРА 2000 ЗА ДА СЪСИПЯТ И КАКВОТО Е ОСТАНАЛО
53
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лакоми мутри с олигавени уста и изплезени езици от които капе слюнка, преглъщат искат да бетонират, да рушат и да осерат България.
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТО ДОКАЗАХА, ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ КОГАТО БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТВЪН. ЕС ТРЯБВА ДА ОПАЗИ БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА ОТ БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС И ПОЛИТИЦИ. ГОСПОДИН ЮНКЕР, МОЛЯ ВИ ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ВАШИЯ ПРИЯТЕЛ.