Борисов спря заповедта, довела до протести край морето

Премиерът обвини кабинета "Станишев" за сегашната ситуация
Обновена: 5 авг 2017 11:18 | 5 авг 2017 11:13,
164
Борисов спря заповедта, довела до протести край морето
Снимка: архив "Булфото"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на екоминистъра Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, която изкара жителите на Шабла, Каварна и Балчик на протест.

Със заповедта се забраняваха всякакви дейности в териториите на трите общини, попадащи в "Натура 2000".

Министър-председателят поиска Димов и екипът му още утре да проведат среща с кметовете на Шабла, Каварна и Балчик и с протестиращите. Според премиера всички заедно трябва да потърсят решение "след причинената огромна щета от предишни управления".

От правителствения пресцентър уточниха, че Борисов е взел решението за спиране на заповедта след детайлен анализ на случващото се в района на Добруджа и невъзможността на хората да приемат ситуацията, "чието сегашно развитие е резултат от недалновидни и неправилни управленски решения, взети от правителството на Тройната коалиция и министър Джевдет Чакъров".

Борисов възложи на екоминистъра и да се свърже с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и заедно с неправителствените организации, които са в основата на изготвянето на списъците с териториите по "Натура 2000",  да бъде поканен да посети района и на място да се запознае с различните гледни точки.На следващото заседание на Европейския съвет министър-председателят ще постави въпроса пред председателя на Европейската комисия Жан Клод-Юнкер и ще разговаря с него за стотиците милиони, които България ще трябва да плати като глоба в резултат на осъждането.

Премиерът призовава всички да се върнат отново към обществено обсъждане на проблема, да се разгледа работата по случая през годините, за да се минимизират щетите, които трябва да плати българският данъкоплатец.

От правителствения пресцентър припомниха, че през 2006 г. правителството на Сергей Станишев възложи определянето на зоните по "Натура 2000" на екоорганизации, а не на научни институти, както е направено в останалите страни от ЕС.

През 2008 г. са заведени две дела срещу България. Сигналът е за 600 проекта - сред тях има къщи за гости, ниви, ветрогенератори и други. През 2014 г. България е осъдена от ЕК.

Последният спусък на тази бомба със закъснител е от март месец 2017 г., когато служебното правителство поема ангажимент да издаде тази заповед до 31 март, но не го прави, се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
28
 
! Отговори
Ей преди 6 години
Тези хора са подведени и потиквани от лица който искат да строят там и да съсипят всичко,и май успяха пак!
10
39
 
7
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Пак тиквата вади кестените от кашата на Станишев.Браво Победительо!
9
5
 
47
 
! Отговори
ГЕРБЕРАСТ- помияр преди 6 години
Ясно е работата - ВИНОВЕН пак е Орешарски, а милионите пак ще се платят от НАРОДА. Ние ГЕРБерастите- *** си хапвам по 4 тона СУДЖУК и крадем милиони от НДК, но пак виновен е Орешарски!!!
8
1
 
37
 
! Отговори
ПолитиКвата преди 6 години
..рече и отсече! Ех, как ми е омръзнало да ме спасяват... Накрая ще се засиля и с превишена скорост ще се врежа в тиквения кортеж, да се спася веднъж самостоятелно, че и цял народ покрай себеси!
7
1
 
23
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
До зимния сезон остават още 7 седмици! А колкото за Каварна ,,Напразни са вече усилията защото лудите се наиграха, а свестните няма кой да ги пита!
6
3
 
21
 
! Отговори
Light the forest преди 6 години
И слезе многоръката Шива от небето за да раздаде справедливост.Не,не той,а неговият зъл брат-близнак е този,който е пуснал новината за да провери почвата.О,я зарежете тези г.лупости и четете повече книги за добро настроение.'Докато сестра ми спи' на Барбара Делински и 'Ехо от миналото' на Даниел Стийл.
5
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кабинета Станишев!? *** май е забравил, че той управлява последните десетина години.
4
3
 
42
 
! Отговори
политикааа преди 6 години
АЙДЕЕЕ Тиквата иде на белия кон пак да ни "спаси" . . . . цялата политика на ГРоБ е такава, първо се изхождат на метеното, после идва Тиквения принц да спасява с метлата . . . . големите злета ейй ....
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NEPRAVITELSTVENITE ORGAIZACII SA DRUGESTVA S BLAGORODNA ZEL I PODPOMAGAT INTERESITE NA BALGARSKIAT NAROD ZA CISTA PRIRODA,A NA PROTESIRASHTITE KATO NE IM HARESVA IMA MNOGO MESTA SVOBODNI V EVROPEISKIAT SAUZ--DA OTIVAT TAM.NE SA VAGNI INTERESITE NA HORATA, A INTERESITE NA PRIRODATA.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И снимката е един път!
1
6
 
36
 
! Отговори
Идиокрация преди 6 години
Ейй, Тиквето пак ще ни спаси от лошите червени! Великан!