Германия – наш ценен приятел, доверен партньор

Отлични отношения и в политиката, икономиката, културата, туризма
18

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В последните години на съвместна работа и членство в ЕС и НАТО Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник. Това заяви държавният глава Румен Радев, който връчи на посланика на Федерална република Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" първа степен, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

Връчването на отличието президентът определи като израз на признание за личния принос на германския дипломат, както и на значението, което България отдава на сътрудничеството си с Германия.

"Отличните двустранни отношения в днешно време се дължат на последователната работа на нашите две държави, но и на изключително всеотдайната дейност на поколения български и германски дипломати", отбеляза Радев и изтъкна ангажираността в работата на германския посланик през мандата му и неговия принос за активизирането и разширяването на двустранните отношения.

Държавният глава припомни резултатния политически диалог с разменени визити на най-високо ниво, както и срещи на други нива по важни въпроси.

"Благодарение на посланик Лингеман получихме важна подкрепа от Германия в ключови области като правосъдната реформа, сигурността и контрола на външните граници на ЕС, усвояването на еврофондове, дуалното образование", посочи Радев.

Изключително високо ценим усилията на посланик Лингеман и екипа му за интензифициране на търговско-икономическите ни отношения, заяви президентът и добави, че германските предприятия в България са вече близо 5000, а двустранният стокообмен се е повишил и вече е над 6,6 млрд. евро за изминалата година.

Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което Федерална република Германия се утвърди като водещ инвеститор у нас.

Държавният глава отбеляза и активните усилия на посланик Лингеман за разширяване на сътрудничеството в областта на културата, науката и образованието. По думите на президента Радев в рамките на целия си мандат посланик Лингеман е пример за висок професионализъм, за активна работа и лична ангажираност.

От своя страна Детлеф Лингеман благодари за казаното за неговите усилия и заяви, че приема ордена като представител на родината си и на всички, работили заедно с него неуморно за разширяването на двустранните отношения с България.

"Отношенията са отлични в политиката, икономиката, културата", посочи посланикът.

"Туризмът процъфтява с около милион германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще, тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни отношения", посочи посланикът. 

"България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие", каза посланик Лингеман.

По думите му Германия е най-големият търговски партньор на България, но има много по-голям потенциал, който може да бъде реализиран, ако реформите бъдат изпълнени.

Посланикът засегна и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС като отбеляза, че това е огромна задача и е предизвикателство за всяка държава.

"България доказа, че е надежден партньор в рамките на ЕС", каза посланик Лингеман и даде като пример това, че страната ни полага огромни усилия с подкрепата на партньорите за охраната на външните граници на ЕС. 

"Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България успешно ще се справи с предстоящите предизвикателства", посочи германският дипломат, който определи историята и културното наследство на България като огромно богатство не само за страната, но и за цяла Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да коментираме, по бай Тошо време, каквото имаше на масата Руснака това имаше и Българина, лошо добро беше разделено по Братски....
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като цяло, западните държави приветстваха Анархията у нас, и я поддържаха с лозонгите, демокрация и пазарна икономика. Защо германците не позволиха тази демократична-анархия да се случи в Чехия, Словакия, Унгария, ?
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТЦТЦЗа Лидъла и магазините си прав,но немците откриха и фабрики,не ти е само Лидл-а.Освен това,какъв ви е проблема,да не изисквате да се продават 50-60% български стоки в магазините им?
13
5
 
3
 
! Отговори
Жалко… преди 6 години
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Жалко...
12
18
 
11
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Германия е всичко друго но не и наш приятел и доверен съюзник щото това предполага равнопоставени отношения, а в този случай те липсват. Те просто искат, получават и след това се прехвърлят на друг гостоприемник. Не случайно Меркел каза преди 2г. " българите и румънците не са добре дошли". Цитирам по памет, но това беше смисълът. Бг и нищо друго....
11
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се знае кой ни е приятел и кой враг,но е добре да помним,че Русия - братска славянска държава-не е купувала ,е придобивала сама територии! А САЩ не са завоювали,а купили Аляска!... И платеното злато "случайно" все още не е пристигнало в Москва,а "май" е вложено и е част от частната Федералната Резервна Система на САЩ! Добре е българските оли-ГЕРБ-ени да ядат по-малко суджуци-да не им се омасняват мозъците и -като Цвъки- да завършат поне училище за бавноразвиващи се!
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Радев лавирай между Месершмитите и Кремъл,а на краварите не им играй по свирката че така или иначе са трета глуха.
9
13
 
16
 
! Отговори
Covent Garden преди 6 години
Германия никога не ни е била приятел , няма и да бъде ! Ето , посланика ви го каза - много българи учили немски за да инвестират в бъдещето си (немското)
8
2
 
5
 
! Отговори
Дедовия преди 6 години
До Анонимен 1Едно време ако не бяха ни освобождавали руснаците сега щяха да са германски!
7
2
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хее...пл уж ек. Забранена дума!хехееее..
6
1
 
2
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До Анонименми това си е наш проблем, така си избираме приятелите:-))))
5
5
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Следващия *** президент..хахаа..Гъне се,Гъне се..пластичен и той.Скоро и за Колорадски планини ще захортува натовеца-генерал!Разбира се,след ОНОВА ,всичко е по добре.Но,плужека си е ***..
4
11
 
6
 
! Отговори
ТЦТЦ преди 6 години
Страаашни партньори, затова хиляди магазинчета и магазини фалираха, заради Лидъли които създадоха няколко хиляди лаботни места, НО унищожиха ДЕСЕТКИ хиляди лаботни места!
3
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ни е приятелското с германия не е ясно. заради тях две войни сме на грешната страна и все ни прецакват на финала. големи приятели
2
8
 
9
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 6 години
Това ще му е работата на Румбата,четири години,ще раздава награди.А Бойо,опъва аврам каиша навсякъде.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да питам - а заплатите германски ли са?