Ако загърбим ЕС и копаем в "Калиакра" – ?20 хил. на ден глоби

Ако се стигне до реални санкции от ЕК, ще ни излезе доста солено
Обновена: 8 авг 2017 12:10 | 8 авг 2017 12:10, Веселина Йорданова
69
Ако загърбим ЕС и копаем в "Калиакра" – ?20 хил. на ден глоби
Снимка: БТА, архив

По 20 хил. евро на ден ще бъдат санкциите от ЕС за защитената зона "Комплекс Калиакра", стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който събра заинтересованите страни на среща в МС.

До казуса се стигна след като екоминистър Нено Димов издаде забрана за извършване на дейност на територията на защитената зона с мотива за риск от загуба за държавата на стотици милиони евро под формата на санкции от ЕС.

Още по темата

Това предизвика протести от страна на местното население, което смята, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов. Според еколози обаче хората са подведени, а целта е земеделските земи да не се застрояват. Прокуратурата също ще вземе отношение по казуса, след като се запознае с данните по случая.

Премиерът апелира да се намери бързо и работещо решение в спокоен диалог.

"Стига с тези обиди", призова Борисов заинтересованите страни.

От думите на присъстващите кметове стана ясно, че Планът за управление е изготвен без участието на местните общности и това е основен проблем.

"Основната причина за протестите беше липсата на информация, неяснотата на хората. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са реалните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици", коментира кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че в плана има редица сгрешени текстове и даде пример с това, че за две от селата е посочена надморска височина нула.

Екоминистърът Нено Димов каза, че проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не е в "Натура", а в начина, по който са определяни границите на земите, в липсата на работещи механизми, в замитането на проблемите под килима.

Според него Плана за управление ще бъде готов тогава, когато отчете всички гледни точки или максимално много, трябва да е траен и работещ и да се смени начинът, по който се води политиката по опазване на околната среда.

По думите му основната цел е да се спести на България влизането във фаза на реални санкции от ЕС и да се види как да се действа с Плана за управление.

Анна Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, пък заяви, че за изготвянатео на Плана за управление са ползвани официални данни и че научната общност е обидена във връзка с появилите се квалификации за некомпетентност.

Димитър Канариев от Националната асоциация Българско Черноморие посочи, че процедурата, по която планът е разработен, е порочна и ще бъде обжалвана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39мхм... между другото реалния свят ти праща поздрави.
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен31Излизане за да не плащане глоби и кръвен данък на ЕС, а национализация, защото частниците са алчни и подкупват кметовете и общините за заменки и строежи.
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невероятно е че още има хора които реално вярват че ще се върне Живково време ... невероятно...
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълно безхаберие! Оказва се, че няма точна скица на терена, няма План за управление и 9 години разни калинки са спли, за да кацне един Нено и да сложи черешката на тортата!!! Без обсъждане със засегнатите! Докато нещата опрат пак до едни пари, които трябва всички да плащаме. Само вятърът върти перките и дава хляб на избраните ....
29
1
 
18
 
! Отговори
До АДЕНАУЕР преди 6 години
Ех, мечти... не можеш с един замах да изтриеш ББ и ГЕРБ от властта. Те така са се окопали на всички нива, че вече дори и чистачките в учрежденията се назначават едиствено с протекции на ГЕРБ
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито Европа нито който и да е може да ни спре.Ние ще си застроим Черноморието от край до край.
27
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кокоЯ обясни вината на ГЕРБ в този случай? Ще почакам.
26
1
 
16
 
! Отговори
коко преди 6 години
ГЕРБ както винаги некадърни. Заради тях ние като данъкоплатци плащаме ли плащаме. Не са добри управници, мислят само за суджуци и далавери.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 - Това е проблема на тази страна - от едната крайност в другата. Цял свят разбра, свръх капитализъм, че свръх национализъм, че комунизъм, че национализация, че анархизъм, че диктатура, са лоши неща, ама не ти. Дойде демокрация - някои си помислиха, че думата означава "хаотична свободия".
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 29И всички еднакво глупави и да работим дружно за партията майка нали? Без възможност за частен бизнес или право на каквито и да е амбиции за развитие без да си член на партията. Аре няма нужда.
23
2
 
15
 
! Отговори
Ако загърбим ЕС... преди 6 години
Ако не изгоним мутрата Бой и неговата банда ГЕРБ ще имаме още много да плащаме както за некадърното му управление, така също и за да му пълним личните банкови сметки.Пък и какво са 20хил. на ден в сравнение с това моето плащаме за 16-милиардния му заем за който той продължава да мълчи, да лъже и увърта, но не казва къде отидоха парите.ех, защо не беше Орешрски... само с 1(един) милиард щяхме да минем...
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излизане от ЕС и национализация и натура на всичко както си беше при Живков.
21
0
 
12
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Бойко, не лъжесвидетелствай!!!Това е престъпление.В съда защо мислите ви карат да се заклевате (поне в САЩ е така), че ще казвате: "Истината, цялата истина, и нищо друго освен истината"?В случая Бойко, не казваш ЦЯЛАТА истина!!! Защо мълчиш за глобите които вероятно вече плащаме? За провалената цифровизация (благодарение на Цветан Василев), за Шенген, за отпадъците, и т.н.?
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София беше унищиожено и застроено всичко точно защото няма натура и СДС и ГЕРБ са алчни реститути.
19
5
 
2
 
! Отговори
АДЕНАУЕР преди 6 години
Първо тотална ЛУСТРАЦИЯ на 1,5 милиона комунистически бандити по род,произход,далавери и обвързаности за срок от 40 год.от всички видове власти,Безкомпромисна НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко заграбено -ЕВРОСТАТ сочи повече от 100 милиарда долара.Само Германския опит за възмездие може да донесе СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ.Без всеобхватна ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на ОБЩЕСТВОТО НИЩО НЯМА ДА СЕ ПОСТИГНЕVНа КОМУНЯГАТТА се взема първо властта и парите и го изхвърлящ на бунището .Не направиш ли това ,нищо не си постигнал.
18
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БСП трябва да плати тези обещетения, защото тя е стздала тази ситуация. Винаги, когато БСП дойде на власт за България следват санкции и проблеми.
17
3
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Такива като теб, платени *** се старят да заблудят хората, че някоай друг ни е виновен , че: имаме корупция, Тиква -управленец, Стожер на мира- ДПС в лицето на хидроинджинерина Доган, и Разбира се комсомолски мутри и агенти , като - Станишев, Каракачанов , Сидеров и Симеонов. Не, ЕС не ни е виновен. А ние сме си виновни-----Кага гласува за кюфтетата ти бе хубаво, а....
16
8
 
4
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 6 години
До ЕС- Ало, кремълското фенче-пише се скорост,а не скорос...Само да ти напомня,че по времето на СССР бяхме направо на задна скорост,нищо не се внасяше и стояхме на опашки за олио...Нещо като балканска Сев.Корея...
15
3
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 6 години
Сега--ситуацията е следната: има едни хора ,които са купили за пари едни места. Тези хора сега казват на една тиква, ти ни оправи, а пък ние ще си платим. Тиквата потрива доволно ръце. 1. Ще вземе парички от тези хора/ за затвора/ 2. Ще се направи на голямаааа работа и целия свят ще разбере, че само той може да оправя нещата. 3. Ще го лижааат, мажааат, славославят. Е, може и БГ да плати някой и друг милион или милиард, какво от това---
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който ял - ял, който пил - пил, масрафа ще го плащат ***, Гана, ***, Ганка и целият ганьовски род.