Радев върна на депутатите поправките в екозакона

Околната среда трябвало да се защити и на втора съдебна инстация
6
Радев върна на депутатите поправките в екозакона
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев е наложил вето на промените в Закона за опазването на околната среда. Това стана ясно от съобщение на шефа на парламента Димитър Главчев в социалната мрежа Facebook.

Още по темата

Той уточнява, че е възложил на ресорната комисия в НС да докладва указа на президента и мотивите към него пред депутатите.

Промените в закона бяха приети в последния работен ден на депутатите преди да излязат в лятна ваканция.

Екоорганизации настояваха президентът да наложи вето на текстовете, докато от Камарата на строителите призоваха Румен Радев да подпише приетия закон.

С поправките отпадна касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, обявени с решение на МС.

Според президента, за да изпълни конституционното си задължение за осигуряване опазването на околната среда, държавата трябва да създава не само регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, но и за ефективен контрол за тяхното прилагане.

"Такъв контрол се осъществява от административните съдилища, чиято правозащитна функция се реализира на две инстанции", пише в мотивите на държавния глава, разпространени от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Според президента премахването на втората инстанция намалява интензитета на защитата, необходима за гарантиране на околната среда като конституционно призната ценност. 

"Отпадането на втората съдебна инстанция е мотивирано със съкращаване на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение. Екологичното законодателство е превантивно насочено – да не настъпят непоправими екологични последици, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно съдебно производство", пише още в мотивите на държавния глава.

Това е второто вето, което налага Румен Радев. Първото беше върху закона за концесиите. Така той за първи път през февруари, малко след като встъпи в длъжност, упражни конституционното си правомощие да върне за преразглеждане в Народното събрание закон, който по думите му не отговаря на обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Имаме вече опита със застрояването на черноморското крайбрежие. Апетитите на желаещите бърза печалба (а и на получаващите рушвет за разрешения за строителство) обаче не намаляват. Затова контролът е необходим и ветото на президента за неговото запазване си е съвсем навременно.
3
5
 
6
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Пак се изложи и стана жертва на една групичка.....
2
9
 
7
 
! Отговори
riko преди 6 години
И тоя иска да се хареса на шепа зелени сороси.Жалко че хората си мислиха че избират президент с характер , ато се оказа,че избраха мижитурка.Пфу, като се сетя че и аз гласувах за тая ***
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко го хвана малко запек в Банкя след тази новина