Ще коства ли аферата "Калиакра" поста на Нено Димов?

Малките собственици трябва да се компенсират, настоя Андрей Ковачев
8 авг 2017 10:15,
37
Ще коства ли аферата "Калиакра" поста на Нено Димов?
Снимка: БТА

Категорично ще искаме оставката на екоминистъра Нено Димов, заяви в "България сутрин" Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа "Балкани". Причината - заповед на министъра, с която се забраняват определени дейности в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000".

"Малките собственици трябва да бъдат компенсирани, ако имат законни права. Спазването на законодателството е преди всичко", посочи той и предупреди, че ще има материални щети заради решението. По думите му в случая има нарушение на европейското законодателство.

Още по темата

Днес предстои нов опит за среща между протестиращите, премиера Бойко Борисов и екоминистър Нено Димов, за да бъдат изчистени противоречията.

Консултантът по околна среда Рашид Рашид очаква екоминистърът да възстанови заповедта и да бъдат обезщетени хората с имоти в района.

"Не знам защо се образува такава драма, не виждам никаква причина. Ясно е описано къде са забраните, те не са в земеделските територии", отбеляза той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Андрей Ковачев интересът на имотната спекула у нас се защитава постоянно. 

Икономистът Красен Станчев коментира, че процедурата по "Натура 2000" е доста сложна и хората се плашат от нея. Той посочи, че никой не е питал местните хора, които имат земя или вече са инвестирали.

"Тази заповед е окончателна и не може да бъде жалена в съда. Всички хора там имат интерес да се строи, изведнъж се появява "Натура 2000". След това всичко се актуализира през 2009, 2013 и 2015 г.", обясни той.

Тези които искат да строят, няма да могат да строят. Ще бъдат платени глобите, ще трябва да се платят и пропуснати ползи, стана ясно още от думите на икономиста.

Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев коментира в телефонна връзка, че лошата новина са ограниченията, а добрата, че ще има обезщетения. Той е категоричен, че е трябвало да се обясни на хората, че зоната не е много голяма, за да не се стига до тези протести.

"На мен ми звъняха хора от селата да ме питат дали няма да могат да строят или да развиват някакъв бизнес", сподели Цонко Цонев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Искра Иванова преди 6 години
Каква афера, какви 5 лева? Димов просто спази закон, заложен и проектиран преди 10 години от Зелените. Трябва да хвърчат там глави, а не да се обвинява министърът, че е бил поставен пред свършен факт и не е имал друг избор. Как се вижда необходима е намесата на Министър председателя, за да може да се лобира в Брюксел и да се измени постановлението така, че то да работи реално и за природата и за хората.
17
1
 
5
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Зелените ползват всяка възможност да искат оставката на човека, които възложи да се проверят *** им проекти, чрез които станаха милионери и забравиха за природата съвсем.
16
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До 19: Бойко никога няма сам да даде властта, но ще я загуби. За 100 дни правителството му направи скандали, като за цял мандат. С пиар и маневри все още се измъква, но това няма как да пропължава до безкрайност.
15
9
 
3
 
! Отговори
Хахахаа преди 6 години
*** смешни, Бойко ви бие като маче у дирек на всички избори, на които се е явил срещу вас (руския генерал не ви представляваше, а беше независим). От устата на комунисти да чуеш, че искат "оставката" на Бойко е смешно и жалко! Колко пъти ви я дава тая оставка бре, джанъм?! Засрамете се! Ама то комунист срам няма!
14
4
 
9
 
! Отговори
ОСТАВКАТА 3 преди 6 години
Задължително Димо Ненов трябва да си подаде оставката заради фалшивата заповед, забраняваща всякаква стопанска дейност в Калиакра!!!! Заедно с него ОСТАВКА да депозира и Бай СУДЖУК!!! Време е за ОСТАВКА на цялата шайка СУДЖУЦИТЕ 3!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България. За какво Ви говорех.......а, да ОСТАВКА некадърници!!!!
13
4
 
4
 
! Отговори
До отцеубиецът 26 преди 6 години
До Анонимен 26Тимски еничарино, случайно господарите ти да са чували, че има директиви на ЕС, които изискват императивно отчетите на всички фирми за 2018 г. да съдържат екологични счетоводни отчети? Или пак невинните и убиваните бавно ще плащат глоби и санкции, за да трупат господарите ти милиарди на гърба им? Замисли се, ти взимаш трохи от тяхното убиване на народа и земята на България. Прочети, помисли и се осъзнай, защото в тази си роля ТИ си съучастник и отцеубиец.
12
7
 
3
 
! Отговори
до 24-платенотТИМ преди 6 години
До До 22ОВОС е предварителна оценка за въздействието. Това е само предварителна оценка! и изобщо не е достатъчна, за да определи реалните последици от работата на която и да е било инсталация. Към това прибавяме корупцията при ОВОС и некомтентност на оценителите. Всяка инсталация трябва да се подлага на екологично счетоводство и отчетност плюс екологичен одит ежемесечно. Такава е практиката. Къде са екологичните счетоводни отчети на ветрените паркове? Няма ги! Има мъртва земя, птици и море!!!
11
6
 
12
 
! Отговори
до 6 платения от ТИМ преди 6 години
До До 6Ветрогенераторите не са екологични. Те са източници на възобновяема енергия, която е екологична, но сами по себе си не са екологични. Те предизвикват промяна на въздушните потоци, на миграцията и обиталищата на птици и животни, засушаване на почвата, на движението на въздушните маси и валежите, и като цяло промяна в климата на регионално ниво. Затова е важно къде се намират. Къде се намират ТЕЗИ перки? Точно там, където са антиекологични изцяло.
10
2
 
5
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Предполагам знаеш, че за доклада по ОВОС плаща инвеститора, а една родна поговорка от нетолкова близкото минало споделяше кой поръчва музиката и каква е връзката й с масрафа. А ако имаш времето да прочетеш по темата и от други сайтове, може да откриеш и още някои факти за представителността и интересите на едрата и дребната собственост в района и т.н. Разбира се, ако.Колкото до мястото, разумните хора го наблюдават с години и ако открият проблеми, набелязват мерки. Но това го правят разумните
9
4
 
13
 
! Отговори
Веднага оставка_Нено преди 6 години
Нено Димов е антиеколог. Той споделя всички либерално-*** глупости като тома, че няма изменения в климата, че шистовия газ е благословията за човечеството и пр. Чудех се, защо този Нено е сложен тогава за екоминистър. Сега става ясно. За да защитава интересите на ***, цекоминев, голфаджиите кънчовци и пр. мизирабли. Нено е мизирабъл, и по мизирабълски причини е министър на антиекологията. Той е просто един *** спекулант и продажник. ОСТАВКА ДА ДАВА ВЕДНАГА!
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това пиянде начело на екоминистерството така или иначе е ПЪЛЕН ПОЗОР за страната, какъвто ПОЗОР в историята може да се сравни само с назначаването на мутренския олигарх Валери Винкела за вицепремиер и за една Тиква за мин. председател
7
3
 
8
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Може би НАП трябва да провери сметките на някои от "зелените фанатици" ,сигурен съм че ще намерят доста "наследствени пари" от някоя далечна баба.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 6...Кое му е неекологичното на един ветрогенератор?...-----------------Възможности бол, да започнем с избора на място...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде стига с това всички. Много е удобно всички да имат интерес да се строи, всички да са инвестирали, на всички нивичките на дядовците им да са били на първа линия измежду пясъка...А вече почти се забрави причината да ни осъдят. Особено след като се тиражира версията, че перките остават и най-вероятно и без санкции. У нас накъдето и да се вгледаш, все братя освободители виждаш и до един чисти и невинни като детска сълза
4
1
 
7
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Това не е зелен фанатизъм, това е изнудване с цел финансови облаги.
3
1
 
13
 
! Отговори
Тото преди 6 години
Системата е проста, задава се проект- зелените скачат,Това не може онова не може, затлачват се нещата. След това отиваме във задната стаичка и аз наброявам една сумичка на зелената хиена, и чудо... изведнъж всичко може. Много добре отработена схема.
2
1
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Големи предприемачи и бизнесмени навсякъде. С уж оправданието, че малкия бизнес искал нещо накрая ще стане така, че големите гладни акули ще построят огромни панелни туч-ове и ще стане като навсякъде- справка Съни-то, Равда, Влас и прочие. Ей, няма да се успокоят докато всичко не се слее в един единствен комплекс на това пусто Черноморие.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с това строителство,цялата ни страна се превърна в бетон.