5-звездни хотели по морето – резервирани и за 2018-а

Чужденците си харесаха нашето море, идват семейно
47
5-звездни хотели по морето – резервирани и за 2018-а
Снимка: Булфото, архив

Министърът на туризма Николина Ангелкова се похвали с рекордно добри резултати от летния сезон по Черноморието.

"Нашите прогнози за ръст на туризма между 7 и 10% се оправдават, над 3,3 млн. туристи са посетили страната досега", каза тя пред bTV.

Още по темата

Очаква се за периода май-октомври техният брой да надхвърли 5,3 млн., което означава, че този сезон ще бъде по-успешен от предишните.

Ангелкова обясни, че чужденците предпочитат 5-звездните хотели по морето и местата в тях вече са резервирани и за 2018 г.

А за курортът Слънчев бряг, който стана предпочитано място за почивка на млади летовници, тя коментира, че той е определен като "курорт за забавление".

През миналата година той е бил посетен от 800 000 чужди туристи за юни, юли и август, а приходите от него са над 1 милион.

Според Ангелкова е трудно да се слага под общ знаменател, а и не е препоръчително, цялата територия на страната, защото има различни туристи.

"Основно чуждите туристи идват тук на семейна почивка, но е важно как ние искаме да бъдем представени като дестинация, да се спазват наредбите за шума, чистотата", обясни още тя.

За сигурността на туристите по Черноморието са командировани полицаи, но изцяло регламентът за туристическа полиция може да има само със закон, поясни Ангелкова.

Освен това се подготвя създаването на гаранционен фонд, който да обезщетява клиенти, пострадали от некоректни фирми.

Заради случаите с измамени туристи, които плащат почивка, която не получават, тя посъветва всички преди да резервират почивка да направят справка на регистрираните туроператори и турагенти, за да знаят дали фирмата е коректна.

Министърката коментира и проблема със защитената зона "Калиакра".

"Създадената ситуация е стартирала още при правителството на Станишев. Сега най-важното е да се намери баланса между интересите на държавата и собствениците", каза Ангелкова. Според нея задачата е доста трудна, но пък и ЕК ще ни съдейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1 Ти от нормалните хора ли си? Хаха много ограничен народ има в бг-тоВ момента на Слънчев Бряг има толко много туристи, че по улиците трудно се придвижваш! Хора от цяла Европа има, само наште ограничени недоносчета се изказват неподготвени!
2
2
 
43
 
! Отговори
бмп преди 6 години
Интересно, посетили го над 800 000, а приходите са над 1 млн!? Нещо не се връзва! Тия туристи да не са били на палатки и на хляб и вода?
1
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредните лъжи на мутро-олигархията и машите им ГЕРБ. Всеки нормален човек знае, че на море в БГ идват само пропаднали типове и лузъри. Нормалните хора не стъпва там. От години.