ОмбудсМая до ЦИК: Бавите се с електронното гласуване!

Само 5 месеца оставало до крайния срок за експерименти
15
ОмбудсМая до ЦИК: Бавите се с електронното гласуване!
Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова изпрати напомнящо писмо до ЦИК, в което предупреждава, че остават по-малко от пет месеца, в които според  действащото изборно законодателство трябва да се проведат три симулации на дистанционно електронно гласуване.

Изборният кодекс императивно предвижда при провеждане на избори след 1 януари 2018 г., да се създаде възможност за експериментално дистанционно гласуване до края на 2017 г., което да се проведе на три последователно проведени избора, включително частични, при което се гласува за несъществуващи партии, коалиции или кандидати.

Съгласно разпоредбите на ИК, разходите по електронното дистанционно гласуване се осигуряват от държавния бюджет.

"С безпокойство установих, че до момента не е проведена нито една симулация. Няма данни да е сформирано и предвиденото в Изборния кодекс постоянно действащо специализирано звено към Централната избирателна комисия за техническо осигуряване и технически контрол на дистанционното електронно гласуване", пише омбудсманът до членовете на ЦИК, цитирана от пресцентъра си.

Манолова предупреждава, че стартиралият европейски проект за изграждане и внедряване на система за дистанционно електронно гласуване за срок от близо две години по никакъв начин не може да бъде аргумент или оправдание за нереализирането на експерименталното гласуване, тъй като това ще е в нарушение на императивните текстове на Изборния кодекс.  

"Предвиденото в Изборния кодекс експериментално електронно дистанционно гласуване произтича от проведения национален референдум през 2015 г., на който с категоричен резултат българските избиратели се произнесоха за въвеждането му", припомня още Мая Манолова.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
вввввввввв преди 1 година
а ... не знаех за такъв референдум ... че да се връщам и да ставам депутатин .... електронно ... как ще ме спрете да купувам гласове .... че не се сещам
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

То е ясно, акква технология ще сложат. Ще наемат някоя родна фирмичка, ще им кихнат едни хубави парички, да си оставят експлойтчетата и ще им напомнят, че тез дето приказват, не ги намират после.
12
1
 
3
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 година
Все електронни специалисти. Най лесно ще се манипулира този начин на гласуване. Иначе никой няма да се натиска за него. Знаем и сега ГЕРБ как ”печели” изборите. Мая просто им помага.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мая, не вземай нещата толкова присърце и не тичай на всеки сигнал все едно, че ти е пряко задължение вместо отговорните затова.Кътай се, за да ти се радваме наборите и да вярваме, че сме още млади! ограничи се до констатации в юридически план, както правеше г-н Константин Пенчев. Там той бе безпогрешен. Не влизай в мини, шивални и фабрики на дивия капитализъм. Бойко контролира всичко и каквото да оплескат министрите му, той почиства старателно, подпомаган от медиите..
10
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористки преди 1 година
закупуването на тежко вредна обемно декодиращо обсебваща терористична техника з а тн"електронно гласуване" с ограбени стотици милиони живи евра от народа НЕ Е РЕДНО..

Кибер престъпленията в БГ /ограбване на имоти и ниви по електронен път чрез нагло престъпна електронна кадастрална карта останаха ненаказани досега.терористи на власт ползват програмисти разработвали софтуера за ограбване.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има нито е-правителство нито е-гласуване - тези неща не са приоритет на р@поня!
8
2
 
0
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
И защо симулация ,давайте направо нови електронни избори,няма да са излишни
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато не се комерсиализира квантовия компютър и квантовото криптиране, не бих желал да гласувам електронно. Да манипулираш такива избори е детска работа. След 10-15 год, ще има технологии от съвсем друг калибър, и нелегалното декриптиране ше влезе в историята. Тогава с удоволствие, дори бих приветсвал платформа за ежедневни референдуми, където да се решават важни въпроси и хората да имат контрол върху политиката.
Разбира се, може и да греша и още преди тва да ни сложат чиповете, кой знае..
6
3
 
3
 
! Отговори
ако-то преди 1 година
Дистанционно елекртонно гласуване в България няма да има, защто това е технически, правно и фактически невъзможно. Всеко може да приказва каквито си иска глупости и да насрочи референдум за например от утре всички да са със здрави зъби и да могат да прехвръкват, но от това нищо няма да последва.
Който не му се вярва, да гледа и да слуша, та дано му уври главата, ама надали.
По същия начин са и нещата с останалите референдуми "за нещо-си" в новата ни история, примерно за АЕЦ-а, реф. има а АЕЦ не.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте бе, хора! Не'мой и не тре'бе така!

Дощяло ви се е да лишите ЦИК и/или членовете й от резонни оправдания за следващите избори.

Нека минат още 20-30 години и законът може и да бъде спазен. Не е задължително, но може...
4
1
 
9
 
! Отговори
ДО МАЯ и РАДЕВ преди 1 година
В България НЯМА Електронно Правителство .
НАП е ИНДИЯ , МВР е Сомалия , Данъците - Не се знае кое гише е .
Кадастъра с Имотите Платен - не знаеш къде ти е Имота .
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бавят се защото при електронно гласуване няма как да филшифицират резултатите от изборите и ще лъсне, че избирателите им са не повече от 150 хиляди, главно полицаи и други служители и чиновници на държавната трапеза.
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един ми каза че е земала Ени пари и ръси яко... дали е верно? :)
250к€
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майчето излезе много качествен омбудсман, падна си на мястото. И е права - време е за електронно гласуване, това е един от пътищата за пресичане на платения вот. Видя се последния път - искаше се малко интелект за изборните бюлетини и Местан за първи път от 26 години увяхна и не влезе в парламента. Само с вкарване на елемент за мисъл при гласуване ще се справим с плаз.модиите, които плащат, и на които им плащат