Неработеща ли е на практика културната ни политика?

Културните ни институции нямат достъп до алтернативно финансиране
11 авг 2017 20:20, Екип на Bloomberg
10
Неработеща ли е на практика културната ни политика?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Моделът, стратегията и целият начин на функциониране на културната политика в България са сгрешени. Това коментира Теодор Караколев от Експертния клуб по икономика и политика /ЕКИП/ в ефира на Bloomeberg TV Bulgaria. 

„Увеличаването на средствата за една такава неработеща структура е неправилно. Тя първо трябва първо да промени начина си на работа и след това да получи финансиране, а не да получава финансиране с надежда, че нещо ще се промени“.

Караколев отбеляза, че набелязаните цели в управленската програма в сектор „Култура“ са много общи.

„Липсва им каквато и да е конкретика, каквито и да е точни и ясни ангажименти, свързани с някакви ясно набелязани проблеми“, посочи той.

По думите му културните институции се финансират зависимо и имат труден достъп до алтернативно финансиране.

В тази връзка Караколев вмъкна проблема, свързан със Закона за меценатството.

„В момента този закон е абсолютно недействащ, нефункционален и слабо написан. Той не стимулира по никакъв начин финансиране от бизнеса към културата“.

Той допълни, че промените в Закона за меценатството са записани като мярка в програмата на правителството, но отново няма конкретика. 

Вижте повече на Bloomberg T V Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат авторитет. Авторитет се гради и поддържа. Какъвто ни министърът в съответния ресор, такова им е нивото. Сегашният им министър на пресконференция за една минута е в състояние да изрече до 10 думи с 4 паузи, придружени с озъртане и мимики. Театрал. Имаха министър композитор, който тръгна за работа първия ден с жена си , за кураж. Кой приема насериозно министър, който е спал с един град жени и при това говори колко обича и уважава жена си. Видяхме му и грамотността....
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kva kultura zashto ni zanimavate s gluposti tukabe survivor nikoi nqma vreme i pari za kultura
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като говорим за психология интересен факт е, че пионери в социалното инженерство са психиатри- например Левин.Целта е създаване на информационно общество-ето затова нямам facebook.С други думи създавайки общество от инфантилни индивиди в среда на контролиран хаос-стимулирайки подсъзнателни реакции като страх, гняв, възбуда, човешкият индивид с вече промит мозък става безкритичен и лесен за внушение.Това с културата Гьобелснви го е обяснил.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодаря на професор Чирков за понятието-култура на мисленето.Това е отправната точка на социалния феномен култура.Културата на прехода е явление, което психолозите трябва да анализират.Културата на посттехнологичното или глобалното общество е също обект за анализ от психолозите.Много се извинявам, но икономистите не са добри в психологията и социологията.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мазохисти,Идете да се гръмнете!Ако не знаете стойностните културни изяви на народа си в миналото и днес,поне си мълчете и не се излагайте!
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква култура може да има един народ, който се занимава само със суджуци и мафиоти с десетилетия наред? Българската култура е антикултура. В България просто липсват основите на цивилизацията, а именно -истинската демокрация и зачитането на всеприетите човешки права.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Културтрегерите трябва да ходят на поклонение на гроба на Людмила Живкова.Те бяха най-кресливите при смяната на властта.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма време за култура ,има само сървайвър и закон на джунглата.и как да нахраниш три гърла с една хамсия ,но първо сметките за вода и ток,после задел за данъците ,лекарствата и после дий воле дий
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"........културната ни политика?"Ама в Бг наистина само ***.И.Кава кулстура с тоя прИмиер вееее?!Вие на раменете си носите ШАМАНДУРИ!!Народ който ДОБРОВОЛНО пъти избира ГЛАВАНАК да го управлява за каква култура става дума ТУК????Нивото на българина е Гана и Замбия.П.П. Да ме прощават хората в тези африкански страни защото може и да съм ги подценил като сравнявам *** с тях.