GPS-ите на 112 спряха, сигналите – на хартия

Бърза помощ ще бъдат затруднени да откриват местата
14 авг 2017 08:45,
22
GPS-ите на 112 спряха, сигналите – на хартия
Снимка: Facebook

Iистемата на телефон 112 спря да поддържа GPS локацията на линейките, което ще рече, че екипите на Бърза помощ ще имат все пак връзка със здравния център, но чрез по-старомоден метод – телефон или радио.

Още по темата

"Задачата на тази локализация на линейките е да се следят автомобилите и сложността на оказаната медицинска помощ, а не откриването на местата, за които са повикани. Шофьорите са добре информирани и откриват нужното място. Но системата значително улеснява и подобрява целия процес", отбеляза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в студиото на "България сутрин".

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров Министерството на здравеопазването е закъсняло с обществената поръчка за подновяване на системата.

"Близо милион и половина за поддръжка на софтуер е много. Разбирам защо Министерството иска по-ниска цена. Телефон 112 даваше грешки още от преди, тъй като сигналът се губеше още преди повикването да стигне до спешния център. Подновяване трябва да има, а цената за поддръжка трябва да се смъкне", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
до наивен преди 6 години
забрави да споменеш 2.6 млн. пенсионери , 800 000 държавна и общинска администрация и 240-те които дават по 300 бона само за тоалетна хартия .
18
0
 
2
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
Здравната реформа върви напред и нагоре на пълна скорост. Отпаднаха пръстовите отпечатъци, пропадна 112, лекари и сестри учат езици. Ваксини и животоспасяващи лекарства се препродават в чужбина за по голяма печалба. Линейки без необходимото оборудване се провират по разбити пътища. Лица без здравна осигуровка се надяват на държавата. Министрите на здравеопазването чет нямат. Докторите ги бият с право и без право. Някой са си за бой от лакомия или недоимък. Боко се тупа в гърдите-Болгар, болгаар
17
1
 
1
 
! Отговори
Мъд Рец преди 6 години
На калпав софтуер, хардуера му крив!
16
0
 
0
 
! Отговори
Не питам преди 6 години
До Анонимен 16Този хардуер работи със софтуер. Софтурът е на ресурси на фирмата. В това се изразява поддръжката. Не може всичко да е без пари. Зад тази поддръжка работят хора. Явно много добре си запознат чия е фирмата и кой е собственика й. Само че пропускаш, че става въпрос за консорциум от фирми. не само една.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой пита ли, защо фирмата, която е направила системата я е направила, така че като спре поддръжката да спира всичко? Та това е хардуер, който продължава да си работи независимо дали при проблем има сервиз, в който да се закара!!!Някой пита ли тая фирма на един добре познат кредитен милионер другар от едно време, как и защо взима такива поръчки и те до една НЕ работят, както трябва???Някой пита ли колко човека ще умрат, поради липсата на тази система?А ЕС какво ще каже по въпроса за 112??
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
закривай!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе как тези системи все струват милиони???Как фирмите си следят колите с GPS услуги и плащат около 10лв на автомобил??значи те могат да имат софтуер, а спешният телефон не може?Или идеята е да се счупи, че да оправдаем едни милиони за поправка??пари на гърба на умиращите, който го е измислил тази схема, нека му се наложи да я ползва и да дава заето!
12
3
 
4
 
! Отговори
Koki преди 6 години
Парите за системата бяха усвоени преди 10ина години от ДПС .. КОЙ и Емел Етем. Проекта и поддръжка са чрез близка до Позитано компютърна фирма - касичка, която в годините си смени няколко пъти името.
11
1
 
17
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
Това трябва да е новината в държавата ни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Не ми дреме дали стотина хиляди туристи имат проблем с шума нощем по курортите ни, не ме интересува дали някой е спал за тол системата, НО КОГАТО ОТ ТОВА ЗАВИСИ ЖИВОТЪТ НИ НЕ ВИ РАЗБИРАМ ЗАЩО НЕ ГО ВИЖДАТЕ ЧУВАТЕ И РАЗБИРАТЕ!!!! ТОВА ЩЕ СЕ ОТРАЗИ НА ХОРАТА ЧЕТЯЩИ И ПИШЕЩИ ТУК, НА РОДИТЕЛИТЕ ИМ И НА ТЕХНИТЕ ДЕЦА!!! А НИ Е СИ ПЛАЩАМЕ ДА НИ КРАДЪТ ГРОБАДЖИИТЕ ЛИ???????????????????? БАСИ РАЯТА!!! НАМЕРИХМЕ СИ СУЛТАН БОЙКО :(
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бойко,стига кради,развържи кесията и дай пари за да функционира нормално телефона, направи го че народа си мре
9
0
 
11
 
! Отговори
До УУУ преди 6 години
Да направим нещо, не само да плюем. Да ги махнем например?
8
1
 
7
 
! Отговори
Ууу преди 6 години
Ба си нещастниците сме в тази държава.Пълна трагедия,а *** си чопли носа...Тъй ще си умираме бадева.....
7
1
 
9
 
! Отговори
АХЕ преди 6 години
Всички, които не харесаха моя коментар, не са работили, не знаят как да работят, или им се плаща за да мразят всичко. Ако си нормален ръководител на централизирана система, която отговаря за живота на болни хора, би трябвало да си доста по активен. ВТФ, не мога да си представя, че някой ще пренебрегне спасен живот срещу намаляване на поддръжката със сто - двеста хиляди лева и второ: ЗАЩО ЧАКАШ ДО ПОСЛЕДНО ЗА НЕЩО КОЕТО Е ЖИЗНЕНО ВАЖНО ЗА ХОРА!!!!!!! ТОВА Е ЛИЦЕМЕРИЕ ИЛИ ГЕРБЕРИЕЕ!!!!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
112 не работи , при набиране прехвърля към някаква гласова поща ...
5
1
 
2
 
! Отговори
жавар преди 6 години
така е в мьеката на компутарнити кодйери
4
2
 
15
 
! Отговори
Бойкооооо преди 6 години
Бойкоооооо да ти е** правителството, миснистерствата и всички елитни държавни канчета които мислят само как да откраднат пари
3
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
В малките населени места тая система напълно не работи!Лично се убедих,когато се обаждах за пострадал колега!Половин час разпити,докато се уточнят нещата...А на практика всички се познаваме-кой работи в полицията,пожарната,бърза помощ и можем да се разберем с две думи.
2
2
 
8
 
! Отговори
AXE преди 6 години
Е това минава границите на всичко нормално!!! Че то досега можеше да се направи паралелна проверка и да се види в другите държави, ползващи 112, и да се реши какъв е нормалният праг. А иначе, ако се вдълбаем в казуса "Спешна помощ" ще се види, че отново говорим за интереси. И сега пак ще се вземат "спешни" решения за много пари. Като ТОЛ системата например, показваме, че уж работим и накрая КВО?????
1
2
 
17
 
! Отговори
hmn преди 6 години
закривай ***!