ДПС се обади: Пропаганда! Доган не е консултат на "Цанков камък"!

Всичко било пропаганда за отклоняване на вниманието от провалите
Обновена: 15 авг 2017 15:34 | 15 авг 2017 14:07, Камелия Цветанова
62
ДПС се обади: Пропаганда! Доган не е консултат на "Цанков камък"!
Снимка: Булфото, архив

След като депутати от ГЕРБ сезираха главния прокурор Сотир Цацаров за хидровъзела "Цанков камък", а пък червената шефка Корнелия Нинова се зарече да съди всеки, които замесва името й с проекта, и от ДПС изложиха своята позиция по случая.

Още по темата

"Пропагандната машина и почините на черния PR, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта "Цанков камък", както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството", разпространи официалното становище на движението пресцентърът на политическата сила.

От ДПС са категорични, че Доган не е и не следва да бъде свързван с "Цанков камък", защото никога не бил консултант на проекта и всичко друго било спекулативни твърдения.

"Всеки опит за реализиране на внушения в стил "теория на конспирацията" погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца", твърдят от ДПС.

А иначе консултантските услуги на Доган, за които е взел хонорар от близо 2 милиона лева, бяха обсъждани и в парламента, и в съда.

През 2010 г. парламентарната Комисия по корупция и конфликт на интереси също се захвана със случая и сезира ВАС.

Според заключенията на комисията, Доган, който по това време беше депутат, е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорара.

Около 400 000 лева е взел преди да влезе в сила Законът за конфликт на интереси и затова във ВАС делото се водеше само за сумата от 1,5 млн. лева, която е придобита след влизането в сила на закона.

Доган не е декларирал частните си интереси, с което е извършил нарушение, твърдят от комисията.
ВАС обаче отсъди, че няма конфликт на интереси.

Освен че не призна наличието на конфликт на интереси, Върховният административен съд осъди Народното събрание да заплати на Ахемд Доган направени по делото разноски допълнително в размер на 300 лева.

Според съда е безспорен фактът, че Доган е лице, заемащо публична държавна длъжност и се явява задължен да декларира несъвместимост и частен интерес. Съгласно същия закон конфликт на интереси възниква в случаите, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Според съдиите доказателствата по делото сочат, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институтa по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект "Тунджа", каскада "Доспат-Въча", част от която е и "Цанков камък", Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада "Горна Арда", за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева. В същото време липсват доказателства според съда, че Ахмед Доган, в качеството му на народен представител, е участвал в гласуване в парламента на решение в полза на юридическото лице Институт по строително и минно дело.

Според съда следва да бъде установено наличие на частен интерес и съпътстваща го облага. Необходимо е също така частният интерес да е повлиял върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на народния представител, смятат още съдиите.

Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на хонорар за извършените поръчки не е достатъчно да се приеме, че е налице конфликт на интереси, реши Върховния административен съд.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ, СЪДЪТ ИМА ПОСЛЕДНАТА ДУМА.
СЪДЪТ КАЗВА - НЕ, НЕ Е ВИНОВЕН!
53
0
 
35
 
! Отговори
Питащш преди 3 години
С какви пари Доган ефенди издигна конаците си в България- Орфей и Исмена в Девин, софийският,в селото му, като не работи? Аз ако не ходя на работа 2 дни съм уволнен, а депутатът не. Закони.....!!! Крайно време е ние да раздадем правосъдие, при отсъствие на прокуратура и съд!
52
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Доган е единственият в света НЕконсултант, който е взел милион за НЕконсултиране по проекта.
51
1
 
43
 
! Отговори
ДПС ЛЪЖЦИ преди 3 години
Всички помним че Кольо Вълканов беше ИЗПЛАТИЛ 1млн лева на Хидролога
във връзка с Цанков камък.
тогава Местан излезе да защити Барбекюто(Доган0 че бил голям "експерт"
в хидрологията.
А сега ни лук яли ни лук мирисали.
Тези ВСИЧКИТЕ начело с Хидролога са за ЗАТВОРА ...........под строй.
50
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди години още казвах, че леснита пари, за крадене, в България намаляват
все повече и повече.От една страна, ЕС не дава,от друга страна,
олигарсите станаха по-могъщи от покровителстващите ги политици, или вече
им писна от ежегодишните рекети и заплахи, особенно популярни, откакто
Герб е на власт по места/Суджукгейт и други хиляди нему подобни/.Дошло е
време да се захапят буквално за гушите, в борба за лесните пари.Започва
се....
49
1
 
49
 
! Отговори
extremist преди 3 години
КАК ТАКА В ЕДНА И СЪЩА СТАТИЯ ПИШЕ ЧЕ ДОГАН НЯМА НИЩО ОБЩО С ЦАНКОВ КАМЪК И Е ВЗЕЛ 2 000 000 лв. ЗА КОНСУЛТАЦИИ ????????
48
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте малко, по времето, когато скандалът избухна, Местан (по онова време в добри отношения с Доган и част от ДПС) го защитаваше, че като философ Доган имал широк поглед върху всичко на тоя свят, включително и от хидроинженерство, затова можел бил да консултира за Цанков камък. Сега изведнъж Доган едва ли не даже не бил чувал за Цанков камък.
Сега, той консултирал ли е или не?!
47
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доган е патриот и сигурно е взел парите за благородна кауза - подпомагане на патреотични партии като АТАКА, медии на Пеевски и рушвети за Южен Поток!
46
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета статията и се сещам за Масларова дето каза навремето - Ако докажат че съм ги взела (парите) ще ги върна.
45
1
 
48
 
! Отговори
Колега бетонджия преди 3 години
Г-н Доган не беше консултант, а бетонджия на язовир "Цанков камък". Вие не знаете колко бетон е минал през ръцете му, и затова работодателят му г-н Вълканов му плати заработените с пот на чело 1 955 830 лева. Така, че няма никаква измама, за което прокуратурата се произнесе.
44
0
 
49
 
! Отговори
д-р Исня преди 3 години
Ясна е схемата, не е ясно защо се крият още. Така и така последствия няма за изедниците народни, ми поне да си говорят открито. То май не е далече времето, когато ще се хвалят кой колко е свил в национален ефир.
"Аз тафИх 5 милиона от оня завод"
"Пффф, некадърник. Аз закопах държавата с няколко милиарда"
И така ще се избере новият властелин на простаците!
43
0
 
44
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 3 години
Преди години още казвах, че леснита пари, за крадене, в България намаляват все повече и повече.От една страна, ЕС не дава,от друга страна, олигарсите станаха по-могъщи от покровителстващите ги политици, или вече им писна от ежегодишните рекети и заплахи, особенно популярни, откакто Герб е на власт по места/Суджукгейт и други хиляди нему подобни/.Дошло е време да се захапят буквално за гушите, в борба за лесните пари.Започва се....
42
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по повод на статията, Пеевски също не е бил от ДПС. БСП никога не са крали, Комунизъм в България също не е имало ! Няма доказателства ! Всеки който твърди обратното ще бъде съден, най-малко !
41
6
 
43
 
! Отговори
СУДЖУК БЕЙ преди 3 години
Бойко , вземай Доган, повече суджук и отивайте в затвора !!!
40
0
 
43
 
! Отговори
CuGAHuH преди 3 години
ako PITATE MEN VSI4KITE SA ZA ZATVORAA
39
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Институт му плаща 2 милиона че е получил поръчка от държавата за 200 милиона и съдът казва че всичко е закон.
38
1
 
63
 
! Отговори
как? преди 3 години
От статията става ясно че доган не е консултант не е и отговорно лице, а само е взел два милиона лева.
37
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гарван гарвану око не вади. И съда е като власта.
36
1
 
63
 
! Отговори
Край преди 3 години
Доган си взел явен подкуп от 2млн. лева - Борисов спрел проверка за плащане на акциз от бирена фабрика щото "човека си плащал".
Мамини златни. БЪЛГАРИНО къде ти е сопата?
35
2
 
54
 
! Отговори
Върха на Корупцията преди 3 години
ПО явен подкуп от това е трудно да се измисли. В Германия примерно Доган вече щеше да е излежал 1/3 от присъдата си, а този който му е дал парите щеше да има още 10 годинки.