ДПС се обади: Пропаганда! Доган не е консултат на "Цанков камък"!

Всичко било пропаганда за отклоняване на вниманието от провалите
Обновена: 15 авг 2017 15:34 | 15 авг 2017 14:07, Камелия Цветанова
62
ДПС се обади: Пропаганда! Доган не е консултат на "Цанков камък"!
Снимка: Булфото, архив

След като депутати от ГЕРБ сезираха главния прокурор Сотир Цацаров за хидровъзела "Цанков камък", а пък червената шефка Корнелия Нинова се зарече да съди всеки, които замесва името й с проекта, и от ДПС изложиха своята позиция по случая.

Още по темата

"Пропагандната машина и почините на черния PR, които се проявиха в разразилата се кампания, намесваща името на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган с проекта "Цанков камък", както и всякакви спекулации по темата, са опит за отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството", разпространи официалното становище на движението пресцентърът на политическата сила.

От ДПС са категорични, че Доган не е и не следва да бъде свързван с "Цанков камък", защото никога не бил консултант на проекта и всичко друго било спекулативни твърдения.

"Всеки опит за реализиране на внушения в стил "теория на конспирацията" погазва етичните и професионални медийни правила, а всяко съучастие в производството и тиражирането на фалшиви новини от страна на представителите на управляващата партия, коалиционните й партньори, както и на медиите, които ги публикуват, отдалечава България от европейските стандарти. Нещо повече – подава тревожни сигнали към европейските ни партньори за състоянието на демокрацията в страната, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС само след по-малко от 5 месеца", твърдят от ДПС.

А иначе консултантските услуги на Доган, за които е взел хонорар от близо 2 милиона лева, бяха обсъждани и в парламента, и в съда.

През 2010 г. парламентарната Комисия по корупция и конфликт на интереси също се захвана със случая и сезира ВАС.

Според заключенията на комисията, Доган, който по това време беше депутат, е бил в конфликт на интереси, когато е получил хонорара.

Около 400 000 лева е взел преди да влезе в сила Законът за конфликт на интереси и затова във ВАС делото се водеше само за сумата от 1,5 млн. лева, която е придобита след влизането в сила на закона.

Доган не е декларирал частните си интереси, с което е извършил нарушение, твърдят от комисията.
ВАС обаче отсъди, че няма конфликт на интереси.

Освен че не призна наличието на конфликт на интереси, Върховният административен съд осъди Народното събрание да заплати на Ахемд Доган направени по делото разноски допълнително в размер на 300 лева.

Според съда е безспорен фактът, че Доган е лице, заемащо публична държавна длъжност и се явява задължен да декларира несъвместимост и частен интерес. Съгласно същия закон конфликт на интереси възниква в случаите, когато лице, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба.

Според съдиите доказателствата по делото сочат, че Ахмед Доган е сключил 4 договора за поръчка с Институтa по строителство и минно дело с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: проект "Тунджа", каскада "Доспат-Въча", част от която е и "Цанков камък", Баташки водносилов път и хидроенергийна каскада "Горна Арда", за което е получил общо сумата от 1 955 830 лева. В същото време липсват доказателства според съда, че Ахмед Доган, в качеството му на народен представител, е участвал в гласуване в парламента на решение в полза на юридическото лице Институт по строително и минно дело.

Според съда следва да бъде установено наличие на частен интерес и съпътстваща го облага. Необходимо е също така частният интерес да е повлиял върху обективното и безпристрастно изпълнение на задълженията на народния представител, смятат още съдиите.

Обстоятелството, че Доган е получил облага от частно търговско дружество във форма на хонорар за извършените поръчки не е достатъчно да се приеме, че е налице конфликт на интереси, реши Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доганчо са е осиррал през последните 30 години, ама чак сега им замириса......
13
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че не е!Някой вярва ли, че Поган може да даде компетентно мнение по технически въпрос свързан със съоръшението?Той просто е откраднал огромна сума пари.Това му е връзката с проекта.
12
0
 
47
 
! Отговори
х преди 6 години
До Анонимен 7А ако се разбута и за 20-те милиарда....направо и противогаз няма да помогне.
11
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не почнем и едните и другите няма оправия само ще си прехвърлят топката.
10
0
 
34
 
! Отговори
,jh преди 6 години
razbutvaneto na cankov kamik e po poracka na erdogan
9
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дпс е приклятието на България. Повече от четвърт век останалите партии им обслужват интересите. Въпреки лая в публичното пространство, и гербаджии, и червени, и, сини, и царисти, всички се скъсват да ги обслужват. Съдебната система заедно с дебелата цаца са хора на дпс. Дебелото момче в дпс държи всички за топките.
8
1
 
40
 
! Отговори
д преди 6 години
Лани баба пръднала,сега размирисало.Най активни са Деса поетеса и младежа Ненков,чиято фамилия е изцяло на блага държавна хранилка,
7
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пропаганда, тропаганда, *** ако може да се разбута, ще замирише на лошо
6
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако подпукат и Сокола, значи пластовете наистина са на разместване
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сал прибра парите и отнесе кат пътник свиден по време на възродителния процес.
4
0
 
49
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Не беше Доган! Баба ми Пенка беше......
3
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ е в кръгова отбрана. Гърми напосоки, във всички посоки, само и само да отклони вниманието от своята безпомощност да реши трайно който и да е проблем. Допълнително го дискредитират някои корумпирани и неадекватни съпартийци и партньори. Като се добавят и високите температури напоследък, на Бойко хич не му е лесно.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доган съществува само във вашето въобръжение. Няма такъв хидроинженер, няма такъв политик, няма такъв бандит.
1
1
 
61
 
! Отговори
ДПС преди 6 години
Доган не е Доган! Той е Сава!