Радев на Петрова нива: Политиците да не забравят цената на свободата

Народ, който помни миналото, е готов за бъдещето, убеден е той
Обновена: 19 авг 2017 22:07 | 19 авг 2017 22:04, Анисия Иванова
107
Радев на Петрова нива: Политиците да не забравят цената на свободата
Архив: БТА

„Тук, на историческата Петрова нива, по-силно от където и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка за справедливост“.

Това заяви президентът Румен Радев, който участва днес на Петрова нива във възпоменателната церемония по повод 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Странджанско. Отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се провежда под патронажа на българския държавен глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си президентът подчерта, че 1903-а остава в нашата история като героична и кървава година и днес всички свеждаме глави с благодарност и почит към "българските спартанци“, които поеха пътя към своята гибел и към вечната слава.

"Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев, на всички, които преди тях положиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат заедно със своите братя българи от Македония“, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че на това "тракийско Оборище" сме длъжни да си припомним за дните на борба, за правото ни да живеем като един народ в общо, свободно и независимо Отечество.

Наред със спомена за самоотвержените битки, е жив и споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието, посочи още президентът и добави, че в пепелищата са изгорели хиляди домове и съдби. „Българските политици не бива да забравят това драматично преселение“, призова държавният глава и подчерта, че този трагичен епизод е урок за цената на свободата и нуждата тя ревностно да се отстоява.

Румен Радев добави, че сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени домове и имоти и да продължим да отстояваме правата си.

"Благодаря на всички горди наследници на тракийци, които пазят грижливо паметта за своите деди и я предават на идващите поколения. Само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето“, подчерта още в изказването си президентът Румен Радев.

Във възпоменателната церемония участваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и хиляди граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Десито какво мисли по въпроса за "българските спартанци", както лирически се изрази съпругът и? Не е ли пуснала нещо във Фейсбук? Нейното мнение е ценно за огромната част от българската популация.
41
3
 
3
 
! Отговори
турското робство преди 6 години
Да,да помним жертвите,но да КАЗВАМЕ на кого са били жертви.На кървавия тираничен 5 вековен ОКУПАТОР от ЮГОИЗТОК,каквото е била Русия за полша и Прибалтийските страни,10 пъти повече за нас е била и е Турция.Четете и Слава севрюкова за каква опасност от Турция предупреждава за близкото бъдеще
40
1
 
3
 
! Отговори
граници на свободата преди 6 години
До презаробени от РусияОт Виена до Египет през турско!От Москва до Варшава през руско! Правете си извода какво робство е било......
39
2
 
2
 
! Отговори
презаробени от Русия преди 6 години
Какво разбираме от свобода? Пак ядем,пием и се веселим!!! Винаги е било така!
38
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 43..................И защо да е гавра????-------Самото присъствие на безродни русофили като Радев и Премянов е гавра. Виж коментар 29!
37
5
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 6 години
И защо да е гавра??????Не е гавра,че мафиот ни управлява,че Симеонов ни е вицепремиер и ни управлява заедно със Сидеров,че министри са ни разни необразовани и неуспели юристи.От какво в живота си да се срамува Радев-с това че името му/досега единствено на българин/е изписано в американска академия,че е бил пилот в българската армия,че е уважаван натовски офицер.Не му се подиграват като на Борисов чуждите дипломати и не говорят вицове за него защото си личи че има достойнство.
36
9
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Стига сте го давали този! Оставил си децата и се хванал с генералката Деси!
35
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Присъствието на Радев и Премянов на чевстването е гавра с паметта българите загинали за свободата на България!
34
9
 
8
 
! Отговори
Неутрален преди 6 години
Велика реч на г-н Радев. На точното място в точното време. Успех Ви желая г-н Радев
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен........Русия е велика,......Стига с тая Македония,България винаги е губела заради силното македонско.................България винаги е губила не заради Македония, а заради предателите русофили като теб, които постоянно крещят, че Русия била велика и смятат, че *** на руски *** е основното доказателство на признателност за освобождението.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен..................една фашистка хунта на власт в Киев-бандеровци и десен сектор, които убиват руски деца и жени в Украйна ...........Постоянно провиш копи пейст на този простотия за бандеровците. Дори най-алкохолизираните путинисти в руската *** вече не употребяват такива термини. Опресни си опорните точки. Ако някъде има фaшиcи то те са в Кремъл.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те рашисти и хитлеристи са си лика прилика. льо пен във франция получава пари от кремъл
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
факт е че съветник на президента поздравява и се преоблича като хитлер
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нерде Петрова нива, Радев и Македония, нерде Крим и Украйна.Русофилски мозъци, какво да ги правиш!
28
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абсолютно ненужна институция харчеща пари.събрал смешници в президентството които се развличат с хитлеристки поздрави
27
8
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русофобите подкрепяте инсталирането на една фашистка хунта на власт в Киев-бандеровци и десен сектор, които убиват руски деца и жени в Украйна .Скоро фашистите в Киев ще бъдат наказани за престпъленията им.Те бяха инсталирани на власт с мръсните пари на чичко Сорос, но времето им минава, ще отидат на бунището на историята,където им е мястото.
26
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сламен безличен човек наизустил банални изречения живеещ в резиденция бояна в разкош за сметка на народа
25
6
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Радев не е виновен за проблемите сега в България.Къде е Р.Плевелиев да върне Крим от велика Русия на фашистката хунта в Киев, която убива руски деца и жени?
24
8
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика,Крим е руски, свикнахте ли?Стига с тая Македония,България винаги е губела заради силното македонско лоби в София.Заради Македония загубихме Беломорска Тракия.Бившият президент (Р.Плевнелиев), роден в Пиринска Македония е срам за България, искаше да обявява война на Русия, смешникът.
23
3
 
8
 
! Отговори
Перо преди 6 години
Да не я забравят цената на свободата, но самият Радев бързо я забрави. Големи обещания бяха преди година за румънски модел /2016 - 880 осъдени и 660 млн.евро конфискувани/ срещу големите крадци на Родината и...нищо. Вече е първи приятел с Борисов и Цацаров, а Нинова само подскача около тях и току изджафка. Дотам я докараха, че българите да не бягат в България, а от България.