Радев на Петрова нива: Политиците да не забравят цената на свободата

Народ, който помни миналото, е готов за бъдещето, убеден е той
Обновена: 19 авг 2017 22:07 | 19 авг 2017 22:04, Анисия Иванова
107
Радев на Петрова нива: Политиците да не забравят цената на свободата
Архив: БТА

„Тук, на историческата Петрова нива, по-силно от където и да е, усещаме несломимия дух на гордите Преображенци. На онези юнаци, дръзнали без външна помощ да изправят глава в отчаяна, но достойна битка за справедливост“.

Това заяви президентът Румен Радев, който участва днес на Петрова нива във възпоменателната церемония по повод 114 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в Странджанско. Отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се провежда под патронажа на българския държавен глава, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си президентът подчерта, че 1903-а остава в нашата история като героична и кървава година и днес всички свеждаме глави с благодарност и почит към "българските спартанци“, които поеха пътя към своята гибел и към вечната слава.

"Вдъхновени от делото и заветите на Левски, от саможертвата на Ботев, на всички, които преди тях положиха живота си на олтара на България, тракийци не се поколебаха да въстанат заедно със своите братя българи от Македония“, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че на това "тракийско Оборище" сме длъжни да си припомним за дните на борба, за правото ни да живеем като един народ в общо, свободно и независимо Отечество.

Наред със спомена за самоотвержените битки, е жив и споменът за преселението на тракийците, поели в търсене на спасение и подслон след зверското потушаване на въстанието, посочи още президентът и добави, че в пепелищата са изгорели хиляди домове и съдби. „Българските политици не бива да забравят това драматично преселение“, призова държавният глава и подчерта, че този трагичен епизод е урок за цената на свободата и нуждата тя ревностно да се отстоява.

Румен Радев добави, че сме длъжни да бдим над земята и суверенитета си, да пазим паметта за жертвите, да помним хилядите изоставени домове и имоти и да продължим да отстояваме правата си.

"Благодаря на всички горди наследници на тракийци, които пазят грижливо паметта за своите деди и я предават на идващите поколения. Само народ, който помни своето минало, е готов за бъдещето“, подчерта още в изказването си президентът Румен Радев.

Във възпоменателната церемония участваха областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов и хиляди граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Кой продава България?Къде отива златото на България?Не в Русия, а в Канада, нали?Канадци, американци и французи - крадци, мафиоти ни ограбват, вие пишете колко са лоши руснаците.*** ли сте, или зомбирани??
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русофобско мекереСамо тази година са добили над 15000т от района на Колима-------15 000 тона?А не са ли 150 000?Ти златото за нищо го нямаш...
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е е6ати тапака.Пак иссра някво клише...
79
0
 
0
 
! Отговори
Heuier преди 6 години
I turskiat sultan e imal golemi problemi s ekskurziantite po tesi zemi....
78
2
 
3
 
! Отговори
аа преди 6 години
Обаче сме отличници.Преизпълнихме юдеомасонският план Ран.Ът,който предвиждаше да сме не повече от 5 млн. души на тази територия,че им трябва.На юг е горещо,па и водата за пиене намалява......Май вече сме толкова,барабар с ромеите и турките.
77
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.........Няма да се разберем,т.....Вие и с руснаците не можете да се разберете заради парите, които ви дават да продавате България, та с нас българите ли ще се разберете!
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До русофобско *** Няма русофоби, има български патриоти. Само вие предателите-русофили развявате чужди знамена, защитавате чужди интереси, величаете диктатори и палите знамената на ЕС! Русия е враг на България и това трябва да ви се набие в *** ***! Русия е враг на целия цивилизован смят и използва ислямския тероризъм за да го дестабилизира. Руската *** не може да произведе нищо позитивно и полезно, но прпави всичко възможно да дестабилизира смета, за да може психопата Путин да оцелее
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 84Няма да се разберем,така че си карай количката и не ми обръщай внимание.
74
3
 
5
 
! Отговори
русофобско мекере преди 6 години
До ценатаДал си дръжки.Прочел си някъде и повтаряш ката папагал.Имат си злато колкото искаш .Само тази година са добили над 15000т от района на Колима.А защо не ревеш за златото,което подарихте на американо-канадска фирма за 1% комисион?!
73
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 82Кой подкрепя юдоанглосаксите бе руско мeкepe? Самата терминология употребяване от теб, показва, че си такова. На руските *** само англосаксите и юдеите им пречат, и вие русофилите от тях сте прихванали, че са ви врагове. И стига с тия бомбардировки, безроднико. ни ебяхме обявили война на САЩ и Великобритания и те ни бомбардираха. Война на руската *** не бяхме обявили а те ни обявиха, накараха ни да се бием срещу Германия и ни заробиха. Това е истината порурусначе!
72
2
 
4
 
! Отговори
Кеф кеф преди 6 години
До Срам срамАко беше статия за боко,досега да има 1000 псувни.Минимум.
71
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си русофил е лошо.Но да си *** на юдоанглосаксите е още по-лошо.Какво добро сме видели от тях .Само злини и желание да ни затрият.Кой подкрепяше турското робство,кой оправда баташкото и старозагорското клане, кой задраска, Санстефанския договор и разкъса България-Дизраелчо английски иврейчо.Кой ни бомби през ВСВ-шишо Чърчил,който искаше да засажда компир у софийското поле.Да си затваряш очите пред това,значи имаш проблеми с оросяването на мозъчните клетки или ти е все тая.
70
3
 
5
 
! Отговори
Срам срам преди 6 години
Десин Румен не може да събере 100 коментара до обяд...
69
4
 
7
 
! Отговори
цената преди 6 години
Колко тона злато дадохме на Русия и до 1903г колко златни франка превеждахме?
68
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мани................Бугарете винаги са били разделени....................Най-страшното делене е на българи и русофили. Последните само за руските интереси са готови да се жертват, дори България правят курбан за благото на Русия. По-лоши са и от еничарите! Посочи ми за последните 100 години един русофил, който да е бил български патриот! Няма такъв!
67
0
 
2
 
! Отговори
мани преди 6 години
Бугарете винаги са били разделени и това ще им изяде главата.Комунисти и другите,сини и червени,царисти и други,бсп и сдс,герп и другите...и така до края на бг-то.
66
1
 
5
 
! Отговори
Пал преди 6 години
Скоро ще искаме визи от Турция,за да ходим да честваме въстанието на Петрова нива.Четете какво пише отец Саръев по въпроса,а не Болен и Барели.
65
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВалРуски агент като радев да присъства на Петрова нива е гавра с паметта на загиналите български патриоти!
64
2
 
11
 
! Отговори
Вал преди 6 години
Поклон пред подвига на Преображенци. Илинденци!Браво на президента!За събитията от 1903, за Петрова нива съм се убедил, че много малко хора знаят и тачат подвига на тези българи. Жалко!Добре е, че след толкова години президент уважи честванията.
63
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 6 години
До ха хаЗабравихме как персонала в хотелите и ресторантите ни наричаха БЪЛГАРЕЙШАНИ...Официално съветския турист беше турист номер едно.Неофициално се предпочитаха западните туристи и тяхната валута!!!