България дарува за еврошефството си: Шалчета, вратовръзки...

С 1,7 млн. лева ще ги хранят и поят на обеди и вечери в НДК, "Бояна"
46
България дарува за еврошефството си: Шалчета, вратовръзки...
Снимка: Reuters, архив

1, 2 милион лева ще струват подаръците, които ще бъдат раздавани по време на българското европредседателство. Парите за тях идват от държавния бюджет, съобщи Bulgaria ON AIR.

Страната ни ще зарадва чуждестранните гости и с аксесоари. 900 луксозни и 16 обикновени шала с щампа ще получат дамите. Господата пък ще се сдобият с вратовръзки – 1100 луксозни и 20 000 обикновени.

Като страна домакин ще осигурим и голямо количество канцеларски материали - 50 000 химикалки и 50 000 молива ще бъдат на разположение на делегатите.

Още по темата

А всички подаръци трябва да бъдат подобаващо опаковани. Добрата визия при поднасяне на аксесоарите ще струва 55 000 лева без ДДС.

"Сумата изглежда грандиозна на пръв поглед, но всъщност като се раздели излиза, че един подръчен комплект е за 20 – 30 лева", обясни Яна Дочева, директор на дирекция "Подготовка и провеждане на председателството".

45% от подаръците отиват за дамите, а останалите за мъжете.

Шалове за дамите ще ни излязат 160 000 лева, като парите ще бъдат разпределени за 900 луксозни и 16 000 стандартни шалчета.

287 000 ще струват вратовръзките за мъжете, като от тях 1100 ще бъдат луксозни, а 20 000 – стандартни.

Според Дочева еврочиновците с нетърпение чакат даровете си и пестенето от тях би се отразило негативно на имиджа на страната ни.

"Традицията в раздаването на подаръци съществува, откакто съществуват ротационните председателства. Това са традиционни пакети, в които има шал за дамите, вратовръзки за мъжете. Традиционните подаръци в Европейската комисия са шал, вратовръзка, тефтер и химикалка. Има и други, които са от т.нар. "полезни подаръци" като зарядни батерии, преходници за мобилни устройства, както и тези, които остават за спомен. При нас това ще бъде монета. Тиражът на 2-левовата монета догодина ще бъде посветена на Българското европредседателство. Ще направим и марка с логото, която да остане спомен за всички делегати. Основните цветове, на които ще се заложи, са синият и жълтият", обясни още тя пред Нова тв.

И още нещо. Малката ракия става още по-малка. По време на официалните обеди и вечери ракията ще бъде 25 мл, а не както е обичайно – 50 мл.

Страната ни ще бъде домакин на общо 230 събития и срещи. Други 1500 ще бъдат организирани в Брюксел и Люксембург.

За шест месеца по време на председателството се очаква България да бъде посетена от 22 000 души.

Работните обеди ще са в НДК.

"Над 300 души трябва да се съберат за някои от събитията, а са малко залите, които могат да поберат толкова много хора накуп. Затова ще се използват Резиденция "Бояна" и в "София Тех Парк". По отношение на кетъринга, ще се разчита на спонсорство на резлични български производители. Около 1 милион и 700 хиляди лева са отделени за храна по време на българското председателство на ЕС", добави Яна Дочева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прaви ми впечaтление, че тaкa нaреченото бългaрско председaтелство всъщност се провеждa в Швейцaрия и Люксембург. Тaм срещите сa 1500 a у нaс 230. Дaно сaмо не плaтим цялaтa сметкa.
37
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Шалчета, врътовръзки...:) Наще пулдици имали чуство за черен хумор, почват да ми стават симпатични:)
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТО ГОЛЯМО ПЛЮСКАНЕ ЩЕ ПАДНЕ, ЩЕ ТРЯБВАТ И ПЕТ ВАГОНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А презервативи с образа на премиера защо няма?
34
1
 
0
 
! Отговори
одев преди 6 години
Депутатите ваканцуват а Кемито дарува.
33
1
 
4
 
! Отговори
ТАКА Е В ЕВРОПА преди 6 години
ЕВРОАТЛАНТИКЪТ ОТ НОМЕР 24 ЗНАЕ ЛИ КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ БАНАНИТЕ И ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ в европа?Бананът е за отзад, а с тоалетната хартия да си бърше устата след изхождане.
32
2
 
2
 
! Отговори
ДЪРТИ СА преди 6 години
БРЮКСЕЛСКИТЕ "ДАМИ" СА В НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, ТРЯБВАТ ИМ ШАЛЧЕТА ДА СИ УВИВАТ СБРЪЧКАНИТЕ ШИИ.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя герберастка крадлива фирма пак намаза от Държавната поръчка ??????????????????
30
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
"Еврочиновниците с нетърпение чакат подаръчетата си и пестенето от тях би навредило на имиджа на страната ни." Това казва българочиновничката. Тези еврочиновниците били много жалки плазмодии.
29
2
 
1
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
бе не ви щем парцалите бе
28
5
 
12
 
! Отговори
До Тато из Правец преди 6 години
Като толкова те е заболяло за дечицата, кажи на кУрнелка парите дато ги дава да ти поднася букети, да ги сложи в касичката за болните дечица ... !!!
27
10
 
14
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Хрантутете ги,а ние ще събираме пари за лечението на дечицата...
26
1
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
тоя пост всеки ден ли ще го постваш? сигурно си въобразяваш, че си оригинален?
25
5
 
14
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
До рускиня ..... Факта, че като много други твои сънародници, си дошла да живееш в България, но натрапваш на всички рушкия си ник е достатъчно красноречив .... А иначе е добре, че не си си избрала ник-"Кенгуру", все пак Австралия е развита държава и едва ли ще и харесат аналогии със Сибир ... !!!
24
13
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До BG-Гражданин. Ако избера никнейм "кенгуру" - това означава по твоя логика,че живея в Австралия? Много си задръстен от страхопочитание пред великите западни сили, на които ще подаряваш шалчета.
23
6
 
5
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До До Тъжно. Форумът затова и предназначен - да се чуе мнението на всички. Или както винаги неудобни въпроси те притесняват? Въведи цензура - щом никнейм прилича на руски - трий на воля. Нали това е идеята на демокрация - всеко мнение различно от мнението на пратията се наказва.
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това председателство ще ни излезе златно , а в замяна сигурно само едно потупване по рамото.Та ремонти на НДК, храна, подаръци и още знайни и незнайни разходи от бедната ни България за богатите западни гости.
21
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му се казва "пари на вятъра".
20
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2 милиона държавни пари за шалчета и вратовръзки, а междувременно хиляди български граждани и деца разчитат на доброволни дарения за лечение.
19
11
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Най бедната еврочленка България - с най ниските заплати и най жалкият стандарт за съществуване - ЩЕ ПЛАЩА на оядените дебели еврочиновници от БРюксел - или казано Брюкселска благородна *** ) И ние нещастниците ограбвани от политици бирници монополи и роми - ЩЕ ПЛАЩАМЕ и разни подаръци - КЪДЕ сте бе Българи! Докога ще ви тъпчат !!!??