Гощаваме Макрон и Брижит с калкан, в менюто – нищо френско

Ще ги черпим с уникални вина от избата на "Евксиноград"
24 авг 2017 07:10, Александър Попов
48
Гощаваме Макрон и Брижит с калкан, в менюто – нищо френско
Слънчевото бунгало в резиденция "Евксиноград". Снимка: flickr

Първата френска двойка пристига тази вечер у нас. По време на визитата си в България президентът на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит ще бъдат настанени в Слънчевото бунгало в "Евксиноград", която е най-луксозната вила в морската резиденция на правителството. Там отсядат президентът и премиерът, но те ще го отстъпят за своите френски гости.

Нищо френско обаче няма да има в менюто за ВИП-гостите, съобщава "Труд". Официалният обяд, който премиерът дава за Еманюел Макрон, ще бъде лек – славянска салата с българско сирене и вкусен калкан, полети с прочутите евксиноградска ракия и дъхав "Врачански мискет" от избата на резиденцията.

Още по темата

Уникална царска винена колекция къта най-старата у нас държавна изба в резиденция "Евксиноград". Най-старият екземпляр е френско бордо от 1878 г. Отлежавалите десетилетия бутилки се пазят в енотеката. А в избата в половинвековни бъчви се пълнят гроздови еликсири от лозовите масиви на резиденцията, които се ширят на 104 дка. Персоналът сам прибира грижливо гроздето от сортовете траминер, немски ризлинг, червен мискет, шардоне, мускат отонел и любимият на Тодор Живков врачански мискет.

Отвън се внася само малко димят за дестилат на прочутия коняк "Евксиняк". В продукцията й не се влага нито грам захар. Освен вина, се произвеждат и гроздови ракии – млада и отлежала резерва.

Официалната програма на Макрон ще започне на 25 август сутринта, когато той ще бъде посрещнат от Радев с държавни почести пред двореца "Евксиноград". Там ще бъде представителната рота на Военноморските сили.

В 10:30 часа двамата президенти и съпругите им ще пият заедно кафе, след което държавните мъже ще се оттеглят на работна среща.

Първите дами пък тръгват по своя програма. Десислава Радева ще покаже на Брижит Макрон двореца и Ботаническата градина в Балчик. През май двете останали възхитени от оранжериите на белгийската кралица Матилда в Брюксел, затова първата ни дама решила да покаже на гостенката си и перлата на българските градини. А преди седмица и от Елисейския дворец разкриха, че Брижит има интерес към ботаническата градина в Балчик.

След това в програмата на президентските съпруги е предвиден обяд по женски в известно заведение с уникална гледка към морето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Тази ръбеста купчина от надупчени бетонни панели покрити с нещо като грапави варовикови плоскости отива повече за вила на някоя чалга певица.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че поне не разрушиха ботаническата градина в Балчик като други места в страната Чудесна е и трябва да благодарим за нея на румънската кралица .Ако бяха съхранили и Бузлуджа и там можеше да отидат за да видят точно мозайките с образите на Г.Димитров и Живков това е част от историята и харесва ли ни или не тя е нашето израстване ако има такова и се признае трябва да се реставрира за да може да се показва -на Запада това му е интересно у нас а не Х-Мен илиСупергърл
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, плюйте, плюйте, това ви остана. И да мразиш всичко живо не е лесна работа.
33
0
 
1
 
! Отговори
балконинг преди 6 години
в Балчик насаме - в никакъв случай! там гларусите са много опасни, навремето един "шейх" голям конфуз създал в румънския дворец. и никакви Мистрали, че ще им видим накрая само табелките на кирилица.
32
0
 
13
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Боко да внимава макарона да не опатка бабите от герп.
31
0
 
12
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Няма ли отскочат до "Максуда" - Humanzoo :)
30
5
 
0
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До АнонименЕ как, защо? БА ще се превъоръжава, ще ни извиват ръцете да си купим френски танкове, кораби и самолети., Те президентите за това ходят насам натам. Никога не за нищо и ей така да се видят с колегата на по чаша вино. Пък и сме франкофони (!!!), редно е и пушкалата ни да са френски.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Бриджид да не се залюби с някой запазен пенсионер от Трошево, че пак ще направим международен скандал.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а в коя тоалетна ще ходят, що не пишете, че много ме интересува...
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отврат! и тва са ***?аве нищо съществено не виждам в тая боза - какви са темите и пр. кво щяла да яде бабата... смешковци, чао!
26
1
 
5
 
! Отговори
С каква цел? преди 6 години
Френските пerверzници за какво ще идват при нашите перverрzниtsi?
25
0
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Кръщаваш ястието" калкан ала кан кан" и готово става си френско отвсякъде.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще предложа на домакините да нагостят Макарон и бабето с делиормански калмари!
23
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
24, мда така е, езерото е Сребърна - бях написала и двете неща, достигнах лимита на символи и явно се е изтъркало това, между тях. Извинявам се.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да сте видели някоя бълг.мутра или бизнесмен по-културно да го наречем да е построил нещо ново или да е реставрирал нещо старо -пример старопиталището на рокфелер от габрово както наръчат тогава българският индустриалец пенчо семов построил старчески дом платен от собствения му джоб с невероятна архитектура който в момнта е разруха каквато е държавата така че у нас бол природа някъде обаче вече я няма исторически забележителност има дори и в малките села храната там е супер да запазим Б-я
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой ще им готви,Ути ли?
20
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
21Е, не всеки има египетските пирамиди в двора си :). За това могат да се съчетаят няколко неща. Истината е, че ако човекът е наистина заинтересован от история, не може да не се възхити от историята на България - все пак тук е една от първите (може би първата цивилизация). Най-старото златно съкровище в света. "Убие от път" :) - хората пътуват по повече от час за работа...:)
19
1
 
10
 
! Отговори
Уди преди 6 години
Можело едни макаронки на фурна, за десерт.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бях до Скандинавия и там няма какво да се гледа особенно освен кралския дворец и бижутата на кралиците обаче е супер чисто .Тук макар и миниатюрни в сравнение с пирамидите историята ние е богата не по-малко от Египетската но от нея не могат до печелят опредене кръг от хора визирам политиците да се облагодетелстват от кражби и т.н затова се инвестира в саниране защото от там се краде и от некачествен туризъм по хотелите на мутри и политици там са облагите не в кътчетата история
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Lan.България е прекрасна страна!..Спор няма, природа колкото щеш, но ако оставим комплексите настрана всяка държава си има своите природни забележителности. В БГ исторически обекти има стотици, но не са монументални. Не че трябва да се подценяват, но едно е да отидеш и разгледаш Хеопсовата пирамида, ако щеш Будапеща, например, друго е да търчиш да разгледаш за 1 ден в БГ 5 обекта за по 1 час като се пребиеш от пътуване.