Неразказаната история: Бидони с бензин, огън... пожарът в Партийния дом

Полк. Георги Гурмев, ръководил гасенето пред Bulgaria ON AIR
24 авг 2017 13:45, Анисия Иванова
113

Няколко пожарникари са на косъм от смъртта при гасенето на пожара в Партийния дом в нощта на 26-и срещу 27-ми август 1990 година. Това разказва в първото си интервю Георги Гурмев днес, 27 години след инцидента.

За нощта на пожара той си спомня ясно, че огънят тръгнал от няколко места. Тогава полковникът ръководил действията по гасенето на стихията.

Според някои доклади по случая в сградата имало бидони със запалима течност, но Гурмев не може да потвърди със сигурност. Макар следствието да не установява дали подпалването на Партийния дом е ръководено от организирана структура, образуваното дело 15 години така и не влиза в съда и накрая е прекратено по давност.

Заличаването на следите от пожара струва 8 милиона лева. А истината - каква точно е причината, и днес е в мистерия. Вижте ексклузивното интервю на Божила Симова с Георги Гурмев пред Bulgaria ON AIR

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

12

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас винаги всичко е размито и половинчато!Някой все е прав и знае истината,ама само неговата!После истината била единствена!Като тази ,за канибала и избягалата му жертва!Справедливо,ама за кого?
69
9
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ясно е, че тогавашните демократи-*** запалиха Партийния дом и го разграбиха. После както обикновено хвърлиха вината за палежа на други. Тъжното е колко много хора им се вързаха на лъжите. Последвалото управление на режима на демократите показа, че такива действия са типични за тях: корупция, убийства, грабежи и куп други, но най-вече кражби, т.е. престъпност от всякакъв вид.
68
6
 
13
 
! Отговори
ДО 62 преди 6 години
При комунизЪма хората не умираха.... даже когато умираха се съобщаваше след 5-6 дни, така беше когато умря др.Брежнев - пълна тайна беше, ами и Андропов загина много тайно, даже скоро загинаха близо 9,000 души руснаци във войната в Донбас и те в пълна тайна-майна!
67
1
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Гочо": От власт и пари кой от днешните политици се е отказал. И с какво едните са по-добри от другите? Иван Костов, Евгений Бакърджиев, юпитата на Симеон, и други знайни и незнайни герои на прехода. И не им е необходимо да палят нищо. Що за демокрация и що за журналистика имаме ако резултатите от разследването на подпалването на бившия партиен дом никога не бъдат публикувани.
66
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха разстреляли правешкия овчар и началниците на ДС, както направиха в Румъния, сега щяхме да сме Швейцария на Балканите.
65
10
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 6 години
Истината е , че *** го запалиха за да си прикрият следите за всички мизерии дето са натворили 45 години. Някой ден ще има възмездие, ***! БОГ си знае работата. За 30-40 години лукс на тая земя , после же се пържите вечно в пъкъла!
64
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Нормално е при демокрацията 11 годишни момичета да се свървзат с 3000 батковциа по времето на соца подобни момичета се свързваха с батковците пред корекомите :)
63
7
 
15
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
*** са "готови" цяла България да ИЗГОРЯТ - ти ми говориш за някакви бидони с бензин!?!? Власт, власт им трябва и пари и ще се РАЗПИЩОЛЯТ та няма да може да се говори с тях! Пазил ни Бог!
62
1
 
16
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
И като теглим чертата, някой вижда ли някаква полза от тази статия. След толкова години замитане на следите същите празни приказки както преди време. И никога няма да видим и една страница от протоколите на т.н. "разследване". Виж ако подпалят имота на някой от героите на прехода, резултати ще има.
61
7
 
11
 
! Отговори
varg преди 6 години
За престъпленията на демоккрацията давност няма.
60
8
 
7
 
! Отговори
Фридрик Енглес преди 6 години
Ай лав ю,Америка!
59
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите си го запалиха сами за да изгори архива. както и стана.
58
2
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Публикувайте снимки, публикувайте протоколи от разпити, нали уж е водено дело. Кои бяха тези "демократи" които пред всички с крикове разбиха тежките входни врати на сградата, кои бяха тези, които хвърляха факли. Журналисти с камера показваха в сградата счупени прозорци и как горят листи върху бюро. Други изнасяха кой каквото намери. Сега, след толкова години замитане на следите, отново приказки кой крив, кой прав. Каквото разследването, такива и резултатите, т.е. никакви.
57
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече тридесет години нямаме произведение на евроатлантическото изкуство и литература което да е поне да е на средното ниво от онези, които бяха създадени в "мрачното" социалистическо минало. Тогава се родиха и създадоха Гюзелев, Гяуров, Кабаинванска, Томова-Синтова - звезди от световна величина. Имаше писататели, художници, артисти. Днес при светлата демокрация навсякъде вилнее тотално изпростачване и чалгаризация.
56
8
 
15
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
До ДемокрасиКаква свобода имаме сега при демокрацията? При социализма имахме повече свобода!
55
5
 
12
 
! Отговори
Минев преди 6 години
До Георги ДимитровСвета Неделя и Райхстага на БКП - дело на самите те!
54
2
 
6
 
! Отговори
Георги Димитров преди 6 години
До АнонименНадминаха лайпцигския процес!
53
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е при демокрацията 11 годишни момичета да се свървзат с 3000 батковци в интернет и да ходят да пушат трева по таванчета и мазета.
52
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво става с визите за САЩ, отпаднаха ли? ЕС нали има договор за безвизов режим с ЕС, а България е пълноправен член на ЕС ...или бъркам...
51
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската фирма Дънди прешъс,регистрирана в Канада продължава да ни краде така,както сталинистите ни краднеха и все още ни крадат!