Макрон за България: Между Крим и Турция – в сърцето на залозите

Франция и България: Срещу социалния дъмпинг и за повече сигурност в Европа
Обновена: 25 авг 2017 13:12 | 25 авг 2017 13:03,
99

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Тук сме, в това прекрасно място, на два часа от Крим и на същото разстояние от Турция. Това ни дава възможност да си дадем сметка как то е в сърцето на действителните залози.

Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с българския държавен глава Румен Радев. Преди това двамата проведоха почти двучасови разговори в двореца "Евксиноград" край Варна.

Президентът на Франция и съпругата му Брижит пристигнаха късно снощи в България, а днес бяха посрещнати официално с тържествена церемония край морската столица.

След разговорите Макрон и Радев обявиха, че са постигнали съгласие по няколко основни теми – европейската сигурност и отбрана, овладяването на мигрантската криза, присъединяването на България към Шенген и по въпроса за социална Европа.

Още по темата

И Радев, и Макрон се обединиха около тезата, че сигурността се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа.

"Глобалните заплахи изискват глобален отговор", каза Радев и обясни, че е нужно по-интензивно сътрудничество и интеграция в сферата на отбраната.

Макрон, признавайки, че Радев е по-голям експерт по въпросите на отбраната от него, също се обяви за нови и по-прагматични подходи в сферата на сигурността. Българският президент поиска, а френският президент се съгласи, че България, като външна граница на Европа, се нуждае от по-голяма солидарност в борбата с мигрантската криза.

Румен Радев даде подкрепа на Макрон в политиката му срещу социалния дъмпинг и искането за промяна на европейската наредба за командироване на служители, но обясни, че решението за това е в правомощията на правителството.

Българският президент обаче поиска равенство и в заплащането на всички европейци. Радев припомни, че в момента възнагражденията в едни и същи компании са различни за служителите от старите държави – членки и за тези от новите.

"Нужно е комплексно решение на този проблем, което да доведе до сближаване на жизнените стандарти", каза българският президент.

Радев изрази надежда, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в Шенген, а Макрон оправда очакванията му.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за членство и България да участва пълноправно при преразглеждането на тези правила", каза френският президент.

И двамата президенти бяха категорични, че двете държави трябва да развиват още по-активно икономическите си отношения.

Накрая Макрон благодари на Радев и на съпругата му за топлото посрещане, а българският президент похвали френския за новите идеи, енергията и харизмата, от които Европейският съюз имал нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
Абе, къде е Роско?
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да питаме началниците за Западните покрайнини. На кого са ги дали? На Сърбия или на Югославия? Част от Западните покрайнини - Струмишко - сега са в Македония и сърбите са съгласни, както и цялата международна политическа общественост. Ако са ги дали на Югославия, сръбската окупация е незаконна.
33
9
 
14
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Турция е фалирала държава. Турците са гладни и с къркорещи стомаси. Килограм месо 60 лири. Бутилка ракия 100 лири. Руснаците са добре защото са свикнали да не ядат а за пиене ползват евтин шампоан и спирачна течност.
32
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПрофесорНе, объркал си се. България в сравнение с Турция е направо в каменната ера. За Русия да не говорим.
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България винаги е била на ветровито място.На който не му харесва, да фаща пътя за Сибирь.Там е много спокойно и минималната заплата не е 200?.
30
2
 
21
 
! Отговори
малко история преди 6 години
А МАКРОН ИЗВИНИ ЛИ СЕ ЗА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР?
29
1
 
21
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Макрон дойде чак тук за да защитава интересите на френските работещи, а наш Боце дума не обелва за отказа на т.н. "бизнес" да стане минималната заплата повече от 200 евро на месец .... в "еврапейска" и "стабилна" България!?
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Професор"България е остров или направо Оазис между чyкa и наковалнята..."Браво, добър сърказъм!
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме доларатлантическа държава, да живеят Америка за България и Отворено общество.
26
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Казва, че хубав бой може да стане между Крим и Турция, една нова Кримска война. Франция, Турция и сега САЩ вместо Великобритания, да бият Русия. Мястото е подходящо.
25
14
 
11
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Ние сме Западна Евро-атлантическа държава. Да живеят Сащ, Германия, Франция и нато!!"
24
11
 
20
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Маркон е прав. България е остров или направо Оазис между чyкa и наковалнята. Двете агресивни и изостанали държави : Алколизиран Рашистан и Туркестанската Ислямска Джамахирия.
23
1
 
11
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Няма как да се отговори на дебилни въпроси.
22
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина много силна пресконференция на президента Радев.Интелигентно,достойно изказване и коментар по всички теми,които са засегнали в разговорите НА ЧЕТИРИ ОЧИ!Макрон го гледаше с уважение и респект.Гордея се с нашия президент,който се издигна още повече в очите ми.Да,става все по-добър.Да е жив и здрав,пак ще гласувам за него.
21
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев в качеството си на какъв се бута там при Макрон?
20
9
 
11
 
! Отговори
През. на Африканска преди 6 години
Президент на Африканска държава не може да ни дава съвети как се живее в Европа!
19
10
 
14
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Това тази нощ ли го сънува или звездите ти го говорят.Аз лично,а и 90% от българския народ заплаха от Русия не виждаме.
18
5
 
3
 
! Отговори
майорски преди 6 години
Ясно ..ще се купуват френски самолети !
17
10
 
9
 
! Отговори
ха ха хаааа преди 6 години
Турция е фактор. България е "между".
16
9
 
19
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
По протокол се срещат президент с президент.А с премиера ще се срещне за да изкрънка от него обещания,в полза на Франция и със съмнителна полза за България.Защото знае,че само пред Бойко могат да му минат номерата.Пред вишеградската четворка не успя,затова беше толкова изнервен на въпроса за поведението на Полша.Скоро ще разберем колко се е н.а.д.у.п.и.л нашия иначе ербап премиер.