Макрон за България: Между Крим и Турция – в сърцето на залозите

Франция и България: Срещу социалния дъмпинг и за повече сигурност в Европа
Обновена: 25 авг 2017 13:12 | 25 авг 2017 13:03,
99

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Виж други галерии »

Тук сме, в това прекрасно място, на два часа от Крим и на същото разстояние от Турция. Това ни дава възможност да си дадем сметка как то е в сърцето на действителните залози.

Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на съвместната си пресконференция с българския държавен глава Румен Радев. Преди това двамата проведоха почти двучасови разговори в двореца "Евксиноград" край Варна.

Президентът на Франция и съпругата му Брижит пристигнаха късно снощи в България, а днес бяха посрещнати официално с тържествена церемония край морската столица.

След разговорите Макрон и Радев обявиха, че са постигнали съгласие по няколко основни теми – европейската сигурност и отбрана, овладяването на мигрантската криза, присъединяването на България към Шенген и по въпроса за социална Европа.

Още по темата

И Радев, и Макрон се обединиха около тезата, че сигурността се превръща в основен фактор за бъдещето на Европа.

"Глобалните заплахи изискват глобален отговор", каза Радев и обясни, че е нужно по-интензивно сътрудничество и интеграция в сферата на отбраната.

Макрон, признавайки, че Радев е по-голям експерт по въпросите на отбраната от него, също се обяви за нови и по-прагматични подходи в сферата на сигурността. Българският президент поиска, а френският президент се съгласи, че България, като външна граница на Европа, се нуждае от по-голяма солидарност в борбата с мигрантската криза.

Румен Радев даде подкрепа на Макрон в политиката му срещу социалния дъмпинг и искането за промяна на европейската наредба за командироване на служители, но обясни, че решението за това е в правомощията на правителството.

Българският президент обаче поиска равенство и в заплащането на всички европейци. Радев припомни, че в момента възнагражденията в едни и същи компании са различни за служителите от старите държави – членки и за тези от новите.

"Нужно е комплексно решение на този проблем, което да доведе до сближаване на жизнените стандарти", каза българският президент.

Радев изрази надежда, че Франция ще подкрепи усилията ни за членство в Шенген, а Макрон оправда очакванията му.

"Всички сме съгласни, че България е изпълнила изцяло критериите. Моето желание е да се преразгледат правилата за членство и България да участва пълноправно при преразглеждането на тези правила", каза френският президент.

И двамата президенти бяха категорични, че двете държави трябва да развиват още по-активно икономическите си отношения.

Накрая Макрон благодари на Радев и на съпругата му за топлото посрещане, а българският президент похвали френския за новите идеи, енергията и харизмата, от които Европейският съюз имал нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
4
 
! Отговори
Т преди 6 години
Тоест или си *** на Русия или обратно влизаш в Турция както е било пет века
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
svoboda za rodopite belomorieto sakar strandja i odrinskata okoliq svobodna trakia ke bade KAZAH !!!
73
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В други държави,имащи достойнство щяха да освиркат Макрон след такива изказвания.Но тук ги смятаме за чест,за съжаление.
72
6
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не за добро е дошъл Макрон.И как така изчисли на колко килом. е Крим и Турция,а не София или Букурещ,например?Дано Б.Борисов да не му вярва,и да мисли само за България.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оле-ле! Пак ще залагат за нас без нас! Кой ли ще ни яхне след залагането?
70
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Видял Какво означава за тебе: "Ще властват"? Ще изколят аборигените и ще им завладеят земите? Ще ислямизират света? Или ще продават своите най-последни технологии на баламита?
69
4
 
6
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До изходът Плащал си единствено на "братушките" и руския цар-първо за окупационните войски до 1880г, а след това за съединението, компенсации на Русия за да не ни нападне. Отделно сме изплащали и за железницата на барон Хирш.
68
3
 
7
 
! Отговори
изходът преди 6 години
До дядо ЙоцоСамо източна Румелия за нас! Още плащаме за съединението пред великите сили.!
67
6
 
5
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 6 години
До ШопЩе плачем за турски парцали!!!
66
1
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Карлсон от ПокриваНе, тези са кротки, това с простотиите вече е минало.Съвсем нормални и възпитани.
65
6
 
8
 
! Отговори
Карлсон от Покрива преди 6 години
До Шоп 83,Съчувствам ти, щом имаш за съседи в хотела руснаци. Тези, както в Русия ги наричат, "новите руснаци" се държат като отвързани. Толкова простотия, здраве му кажи!
64
8
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До АнонименВидял съм обаче "бедните" руснаци как разпускат това лято по родното черноморие, а "богатите" и "стабилни" българи как гледа отстрани, като....--------И как разпускат?Разпускат точно като мене, само че аз съм в апартамент с изглед към морето, а те са в обикновените стаи.
63
2
 
6
 
! Отговори
До до 74 преди 6 години
"Дивашки територии не посещавам"Е как пишеш без да си видял тогава...ти си мисли, че е така...Все едно "Не вярвам, че Земята се върти!" и кво ти кат не вярваш значи не е така:-)
62
1
 
4
 
! Отговори
До 77 и 78 преди 6 години
"И сега си представи една голяма Гъба около центъра :)) и Ходи си лягай. Мача отдавна , не се играе със саби и коне."...Да така е...но не в буквалния му смисъл на три континента и морета:-)
61
7
 
11
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Турция като свърши с проекта Канал Истанбул...тогава пак ще си говорим! Защо западняците, американците абе въобще империалистите и ционистите не искат Канал Истанбул? Знаете ли какво представлява и означава това?
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много е важна Турция между Крим и Дамаск, но Северна Корея тия дни се споменава повече
59
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тюркските племена щели да властват над три континента! БОжкее колко заблудени нещастници шетат по тоя свят божееее!
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега си представи една голяма Гъба около центъра :)) и Ходи си лягай. Мача отдавна , не се играе със саби и коне.
57
35
 
11
 
! Отговори
Видял преди 6 години
Погледнете карта на света. Турция е точно в средата. Тя не е важна държава, а най-важната. Оттам ще тръгне обединението на всички тюркски племена, да застанат под ябълката отново и да властват над света. Отново на три континента.
56
3
 
11
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Дивашки територии не посещавам