Е-лични карти – да, но не сега! Отлагат ги за 2019-а

Причината: Трудното изграждане на техническата инфраструктура
28 авг 2017 07:37, Златко Желев
13
Е-лични карти – да, но не сега! Отлагат ги за 2019-а
Снимка: МВР

Правителството се готви да отложи за пореден път въвеждането на личните документи с електронна идентификация. Новата дата, на която управляващите са се спрели, е 1 януари 2019 г.

Предишният кабинет на Бойко Борисов беше обещал документите с чип да станат реалност от началото на 2018 г., след като не успя да се справи с тази задача до 1 януари 2017 г.

Този път промяната в съответните разпоредби на Закона за българските лични документи се прокарва с поправки в Закона за МВР, внесен от Министерския съвет в парламента на 22 август.

В мотивите към законопроекта се напомня, че съществува "правна възможност при желание на заявителя личните карти, паспортите на българските граждани, както и разрешителните за пребиваване на чужденци да съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и квалифициран електронен подпис".

След което косвено се признава, че поради изоставане в работата практическото й реализиране ще стане възможно най-рано след повече от година, пише "Сега".

"Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законово определеният срок се удължава с една година", обясняват вносителите.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много добре .... ако се отлжи и към 2119 г ще е още по-добре...
"главата давам - пръста не давам!"
9
0
 
0
 
! Отговори
Наивен преди 1 година
Голям съм пророк. Поредното отлагане на проекта ще е на 01.01.2019 г. А на бас!
8
2
 
3
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
Лошо,новите карти в който има е-подпис са много полезни,и са въведени в почти всички Евр.страни.....
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер - още след месец, всички данни ще изтекат в интернет.
6
0
 
15
 
! Отговори
Сп€€нс преди 1 година
Нали ако ви издадат е-карти, ще искате да ги ползвате и ще си дадете сметка че е-правителството, за което се наливат едни крупни суми, е пълен та**к.
5
1
 
5
 
! Отговори
Трол Горянин преди 1 година
Перфектно, 50 лв дето ще си спестя, защото моята изтича 2018-та и все още ще продават от обикновените.
4
1
 
13
 
! Отговори
Sudjuk Man преди 1 година
Отлагат:Разбираите че не могат да се разберат помеждуси как да си разделят парите.
3
0
 
16
 
! Отговори
zeus преди 1 година
Значи цялото напъване на Боко за електронно правителство е напразно, понеже няма как да се ползват електронни услуги без средство за идентификация. По стара традиция пак сложихме каруцата пред коня...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе другари, сърбите ги имат тея карти от 10 години. По мои наблюдения техническата инфраструктура и инженери са последния проблем. Едното лесно се купува, другото си го имаме. Нямаме добри ръководни кадри в държавната администрация, както и хора които могат да ръководят подобен тип проекти. Също така куца законовата база където нещата циклят, пак поради нашенски си причини. Добре че беше Божо Божанов последните години, че да дръпне малко.
1
2
 
11
 
! Отговори
Джингъл Белс преди 1 година
Аз отлагам Е-картата до 2036.До тогава не виждам от къде ще изкарам излишни пари да я платя.Да не стане като с пръстовия отпечатък?